Šta se dešava nakon smrti – biblijski stav dodatak

Kogod živi i veruje u mene neće nikad umreti. Veruješ li u to?

Da je prethodno tumačenje Hristovih reči ispravno, potvrđuje i sledeće mesto Svetog pisma: „23Isus joj reče, Tvoj brat će ponovo ustati. 24Marta mu reče, Znam da će ponovo ustati pri vaskrsenju poslednjeg dana. 25Isus joj reče, Ja sam vaskrsenje, i život: onaj koji veruje u mene, ako i umre, živeće. 26I kogod živi i veruje u mene neće nikad umreti. Veruješ li u to?“ (Jn. 11:23-26)* Poslednja dva stiha, 25. i 26., sadrže dva iskaza:
1. da će oni koji umru a verovali su u Isusa, živeti; to jest da će biti vaskrsnuti iz mrtvih;
2. da oni koji veruju u Isusa neće nikad umreti.
Ta dva iskaza, ako se odnose na istu stvar, otvoreno protivreče jedan drugome. Jer, prvi dopušta da će oni koji veruju u Isusa umreti, a drugi to ne dopušta. Ta protivrečnost dokazuje da Isus u oba stiha ne govori o jednoj istoj stvari nego o dve različite. U suprotnom ispalo bi da Isus protivreči sam sebi i da govori besmislice. Koje su to dve stvari? Saglasno onome što smo ranije već pokazali, to su „spoljašnji čovek“ tj. telo čovekovo i „unutrašnji čovek“ tj. duh čovekov (2Kor.4:16).
* Naš prevod na srpski prema Bibliji Kralja Džejmsa (KJV). Ovde je važno istaći da se umesto podvučene reči „nikad“ u srpskim prevodima Vuka Karadžića i Emilijana Čarnića, nalaze reči „va vijek“ i „doveka“ što može značiti i „zauvek“ to jest da neće beskonačno biti mrtav, nego da će doći dan njegovog vaskrsenja, a može značiti i „nikad“ to jest da nikad neće biti mrtav. U svim autoritetnim prevodima na engleski jezik, uključujući i prevod sa aramejskog, stoji reč „nikad“, zbog čega držimo da je to pravilan prevod, a ne izrazi „va vijek“ i „doveka“ koji su dvosmisleni i neprecizni. Jer ako se npr. „va vijek“ protumači u smislu „zauvek“ onda ispada da Isus u 26. stihu ponavlja istu misao izrečenu u 25. stihu – da oni koji veruju u njega i umru neće biti „zauvek“ mrtvi nego da će doći dan njihovog vaskrsenja.

Stoga, 25. stih govori o tome da će oni koji umru spoljašnjim čovekom (telom), a verovali su u Isusa, živeti; odnosno da će njihov spoljašnji (telesni) čovek biti vaskrsnut poslednjeg dana.
A 26. stih o tome da unutrašnji čovek (duh) onih koji veruju u Isusa neće nikad umreti; odnosno da neće nikada videti duhovnu smrt, nego da će uvek biti duhovno živ. Duhovni život jeste viđenje Boga (1Kor. 13:12), radost i mir u Duhu Svetome (Rim. 14:17), dakle slavljenje Boga, a ne nesvesna nirvana u kojoj se Bog niti vidi niti čuje. Dakle, Isus jasno kaže da duh onih koji veruju u njega neće nikada prestati da slavi Boga, što znači – ni posle telesne smrti, dok hrišćanski epikurejci-budisti protivreče Isusu i uče da duh onih koji veruju u Isusa prestaje da ga slavi posle telesne smrti i upada ili u nebiće ili u stanje nesvesne nirvane u kome, navodno, prebiva sve do vaskrsenja.
Isus pita, ne samo Martu nego i sve potonje generacije njegovih učenika koji čitaju ove reči: „26I kogod živi i veruje u mene neće nikad umreti. Veruješ li u to?“ Avaj!, hrišćanski epikurejci-budisti čitaju ove reči ali ne veruju u to.

Glasnik, tekst jasno pokazuje da ništa nije izvađeno iz konteksta. Naprotiv.
I naravno da Isusove reči nisu besmislene, jer to je i nemoguće za Božije reči, nego su vrlo jasne.
Oni koji su umrli u Hristu, umrli su telom, a ne duhom.Tako je i Isus umro telom, a ne duhom. Nažalost, neki bi radije Isusove reči nazvali besmislenim nego što bi se odrekli idolopokloničkog odnosa prema Jeleni Vajt i njenom lažnom učenju.
Daj Bože da bar neke od adventističkih duša prihvate istinu Svetog Pisma koju smo ovde izložili!

Glasnik.;bt250543:
Toliko je ovde gore izvadjeno izvan konteksta da se smuci coveku.

Znaci ni Isus nikada nije umro za nas. I Isuove reci da se secamo njegove smrti pricescem ili da je smrcu pobedio sotonubi smrt, su besmislene po ovom tumacenju gore, jer on nikada nije umro.
Iako jeste, a ipak nije???
Isus je umro telom ,kao sto ti je čovek rekao,a ne duhom.Jel adventisti uče takodje da Isusov duh sada spava?to je stvarno smesno.Razbojnik na krstu koji se pokajao je usao sa Gospodom u RAJ ,prvi"kazem ti DANAS ĆEŠ BITI SA MNOM U RAJU.Lukino Jevandjelje.

Pricesće nije samo sećanje kao sto adventisti uče,pričest je I TELO I KRV GOSPODNJA,KOJA DAJE ŽIVOT VEČNI,AKO SE ČOVEK TRUDI DA DOSTOJAN BUDE TOGA.PRIČEST JE ZAPOVEST GOSPODNJA ,AKO ZELIMO DA IMAMO ZIVOT VEČNI, a ne drzanje subote.HRISTOS JE HLEB I VODA ZIVOTA,ON daje VEČNI ZIVOT,ne jevrejska subota.PRIČEST JE SAMO TELO I KRV GOSPODNJA,JEDITE OVO JE TELO MOJE KOJE SE LOMI RADI VAS ZA OPUŠTENJE GREHOVA ,PIJTE IZ NJE SVI OVO JE KRV MOJA NOVOGA ZAVETA KOJA SE ZA MNOGE IZLILA ZA OPROSTENJE i ŽIVOT VEČNI.DVOJE OD DVOJE TEBI PRINOSEĆI RADI SVIHI ZA SVE.AMIN

Back