Šta ruže znače u romantici

Da li volite kada dobijete ružu / buket ruža od partnera


  • Ukupno glasova
    9

Baby Yoda

Veoma poznat
Poruka
13.913
Šta znače crvene ruže?

Crvene ruže simbolizuju romantičnu ljubav. Crvena boja (uopšte) je visokoenergetska boja koja nas primorava na strast. Simbolično se koristi u magijskim ritualima koji se odnose na plodnost, jer njegova talasna dužina povećava strasna osećanja. Ova strast može biti romantična (seksualna) ili može biti povezana sa drugim projektom koji želite da podstaknete. Kada birate crvene ruže, trebalo bi da uzmete u obzir simboliku boje kao i simboliku samog cveta. Ovo je izuzetan izbor za Valentinovo i vaša draga će sigurno ceniti buket crvenih ruža.

significance-of-flower-colors-to-relationships.webp


Šta znače ružičaste ruže?

U cveću je ružičasta boja radosti i mladolikosti. To je način da kažete „Divim vam se“ ili „Cenim vas“ (dobro za devojke koje cveće daju svojim dečkima ili muževima!). To je takođe boja mladosti i čiste radosti. Iz tog razloga, ružičasta boja ružinog cveća predstavlja mladu i nevinu ljubav, pre nego što je veza procvetala u erotsku ljubav. Buket ružičaste ruže je način da svojoj devojci ili ženi kažete da je biti u njenoj blizini čisto blaženstvo. Ovo su odličan izbor da izrazite zahvalnost za sve što vaša draga radi u vašoj vezi i za to što je ona tu za vas.
significance-of-flower-colors-to-relationships.webp
 

Duki Lu

Elita
Poruka
20.742
Plava-ru%C5%BEa-donosi-ve%C4%8Dnu-mladost-696x347.jpg


Značenje plave ruže

Značenje plave ruže je legendarno kao i sama njezina pojava. U umetnosti i književnosti plava ruža uglavnom predstavlja simbol ljubavi i dobrostanja. Prilikom ljubavi na prvi pogled ona može biti pokazatelj vaših osećaja i uzbuđenja koje čuvate u sebi. Kod nedostižnih ljubavi ona predstavlja nadu u sretan završetak. Plava, kraljevska krv također može biti prikazana s plavom ružom te ona može označavati kraljevsko veličanstvo i sjaj. Među ostalim značenjima plava ruža može simbolizovat nemoguć ili neostvarljiv san.
Plava ruža je specijalan cvet, umotan u jedinstveni šarm i misterioznost, koji se ne otvara svima.
Legenda kaže da plava ruža donosi večnu mladost.


Preuzeto sa sajta 'Ordinacija'
 
Poruka
23.384
Evo malo legende o ružama. Volim legende :) a i ruže.


Postanak crvene ruže, po mitologiji vezan je za smrt Adonisa , lepog mladića-pastira u koga se zaljubila Afrodita. On je po predanju, bio smrtno ranjen od divljeg vepra i Afrodita mu je pritekla u pomoć. Međutim boginja je morala da se provuče kroz gust zasad ruža i tada je iz njenog izranavljenog tela šiknula krv i obojila u crveno sve okolne bele ruže.

Prvi javni vrt ruža u Atini osnovao je 306. godine pre naše ere Epikur, jer je želeo da svakog dana ubere cvet ruže.
Stari Grci su prinosili Afroditi, boginji ženske lepote, ljubavi i plodnosti, ružu na žrtvenik, dok su Afroditine sveštenice prilikom verskih ceremonijala nosile venčiće od belih ruža, a putevi kojima su prolazile bili su posuti ružama.


U Rimskom carstvu kult ruža doveden je na najviši nivo. Cvetni venčić od ruža koristio se u svim prilikama. Njime su kićene vojskovođe, mladići su odlazili u rat sa venčićem na glavi, ružin cvet se darivao pobedniku, cvetom se posvećivalo pobedničko oružje.

Kasnije je cvet ruža postao simbol radosti , zadovoljstva i ljubavi. Zaljubljeni mladići su slali svojim devojkama cvetove ruža, a za vreme gozbi i mladi i stari, muzikanti i sluge podjednako su nosili na glavi venčiće ruža.

Padom Rimske imperije i kult ruža naglo opada. Ruža se kroz vreme jedva održava u dvorištima manastira, gde se od plodova pravila hrana i lekovi. Veliki pohodi u vreme krstaških ratova i proširenja Otomanskog carstva potpomogli su širenju ruža jer su vitezi i veziri posle svakog pohoda donosili u svoje zamkove po koju novu vrstu ruža ili drugog cveća.
Krupan doprinos u gajenju ruža daje carica Žozefina, Napoleonova žena, osnivanjem svog čuvenog ružičnjaka 1804. godine nedaleko od Pariza, u dvorcu Malmezon. U njenom vrtu mogle su se naći sve do tada poznate vrste i sorte ruža u svetu.
Postoje podaci iz kojih se vidi da su i za vreme rata vrtlari carice Žozefine imali slobodne vize za ulazak u zaraćene zemlje, kao i da su se pošiljke semena i ruža sa zarobljenih francuskih brodova odmah slale dalje i isporučivale bez obzira na postojeće ratno stanje. Caričin dvor postaje stecište istaknutih botaničara , odgajivača i umetnika.
 

DorotiDoxy

Poznat
Moderator
Poruka
7.141

Ruža za većinu ljudi predstavlja najjači i najlepši simbol ljubavi i romantike. U zavisnosti od boje i mirisa, ovaj cvet poklanjamo onda kada želimo da ostavimo najbolji mogući utisak.​

Ruža predstavlja poštovanje, večnost, senzualnost, strastvenost, hrabrost, nadu, besmrtnost i savršenstvo.​

Tako crvenu ružu poklanjamo onda kada želimo naglasiti strast i ljubav prema nekome, ili jednostavno onda kada želimo pokazati koliko cenimo hrabrost te osobe. Za žutu se odlučujemo kada želimo da u prvi plan stavimo zadovoljstvo, prijateljsku ljubav ili jednostavno želimo da nekome stavimo do znanja da na nas može da računa. Bele ruže su simbol duhovne ljubavi, čistoće i bezgrešnosti, dok upravo suprotno značenje imaju narandžaste, kojima izražavamo našu žudnju i opčinjenost.​


izvor:Tv ordinacija
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.