Sta raditi sa ostecenim markicama?

bojan92

Obećava
Poruka
61
Sta radite sa ostecenim markicama(ako ih imate)?Ja ih imam oko 50 i to su sve duplikati.Bacio bi ih zato sto mi za dzabe zauzimaju mesto u klaseru,ali ipak,to su markice :) .Onda mi nekako bude zao da ih bacim,kao da cu da bacim lepe,cele markice,a ne neke koje mi ne znace nista.Jel imate neki predlog???
 
Pa imam i ja ostecenih markica u kolekciji,ali ovo su DUPLIKATI!Dakle,te markice mi ne trebaju,ali meni je zao da ih bacim...Jos nesto osim bacanja?

Ako nemaju neku sentimentalnu vrednost - baci ih, ili jednostavno otvori jedan veliki koverat gde ćeš da ih trpaš, ako ti je baš žao. Greota je da ti zauzimaju mesto po klaseru i da budu ruglo tvoje kolekcije. Ja na primer nikada ne stavljam marke koje su mi duplikati u isti klaser sa markama koje su mi kolekcija. Za duplikate koristim stare, mahom izakane klasere, da ljudi mogu slobodno da izvlače te marke kada dođe do razmene. Svakako da ni ja nisam pobacao sve oštećene marke, ali to mahom nisu duplikati. Duplikat, koji mi je oštećen, ako se radi o nekim čestim markakma, obavezno leti u vatru!
Povodom bacanja i ne bacanja maraka, eto znam jednu zanimljivu priču o jednoj marki "izvrnuti crni labud" iz Zapadne Australije, koja je izdata u januaru 1855. To je jedna od najčuvenijih "izvrnutih" grešaka, gde su okvir sa nazivom države i vrednošću marke (4 penija) i slika (crni labud) okrenuti jedan u odnosu na drugi pod uglom od 180 stepeni. Danas postoji svega 15 CELIH primeraka takve marke. ALI postoji i jedan drastično OŠTEĆENI primerak te marke u nizu od tri: gore je veći deo normalne marke, bez gornjeg levog ruba, pa u sredini normalna cela marka, pa dole samo gornji deo izvrnute varijante - vidi se samo okvir sa naopako napisanim "FOUR PENCE" i deo slike gde je glava labuda. Ovde je sasvim jasno da se radi o šesnaestom primerku ove greške od 388, koliko ih je u početku bilo. I naravno, niko nije lud da baci ovu oštećenu marku, jer iako je ostao samo njen gornji deo, te tri marke kao celina imaju neku filatelističku vrednost i to poveliku, s obzirom da pojedinačni "izvrnuti labud" vredi negde oko 60.000 US$.
 

Back
Top