Ljubo2
Iskusan
- Poruka
- 5.008
Ko zna ispravan odgovor na ovo pitanje, taj zna i Istinu o postojanju stvarnosti. I neka je kaže i nama i navede argumente pomoću kojih to možemo da prverimo i logiku pomoću koje tp možemo da razumemo.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Odgovor da osećaj postoji, logički nije ispravan. Zato što je osećaj psihička radnja i proces, koji kao radnja ne može da postoji bez vršioca radnje sa značenjem uzroka. Taj vršilac mora da postoji pre svakog svog osećaja i mora da taspolaže prihičkom sposobnošću da može da oseća.Pa pouzdano možemo biti sigurni da postoji naš doživljaj realnosti, u onom solipsističkom smislu. Za sve ostalo ne možemo imati dokaz. Moguće da je i naš osećaj lažan i da je sve neka usrana simulacija, al to je drugo pitanje.
BNi ovaj odgovor logučki nije ispravan. U fizici oostoji dokaz da Univerzum, nekada davno, nije postojao, pa je nastao (teorija (Big-Bang), koji kao takav ima značenje posledice. Što podrazumeva da Univerzum kao posledica ne može da ima značenje postojanja, več njegpv Uzrok koji je mprao da postoji pre njega.Kazu da nas je univerzum stvorio da moze da se samo-posmatra.
Možda je to samo tvoj osećaj da vršilac dužnosti mora da postoji pre svakog osećaja. Sve što imamo je samo taj first person experience doživljaj sveta i sve inpute koje dobijamo procesuiramo kroz naša čula koja su ograničena i nepouzdana i nemamo apsolutno nikakav uvid u nekakvu realnost izvan naših čula, pošto čak i kad pravimo instrumente za merenje 'objektivne' realnosti, na kraju svi ti rezultati moraju da prođu kroz optiku naših čula.Odgovor da osećaj postoji, logički nije ispravan. Zato što je osećaj psihička radnja i proces, koji kao radnja ne može da postoji bez vršioca radnje sa značenjem uzroka. Taj vršilac mora da postoji pre svakog svog osećaja i mora da taspolaže prihičkom sposobnošću da može da oseća.
Ovaj odgovor da postoji tvoje "JA", koje je sposobno da tervipira vreme, tj. ovaj momenat, je delimično ispravan. Ovom odgovoru nedostaje definicija pojma ""JA", da bi ga mogli smatrati ispravnim odgovorom na pitanje "šta postoj"i. Naravno, pod uslovom da to "JA" nije stvoreno, tj. da nije uzrokovano i da nema značenje posledece, već da postoji samo po sebi kao svoj i uzrok i posledica. I pod uslovom, da znamo argumentovano i logički da objasnimo, da svako može da razume, kako je moguće da može da postoji nešto bez spoljašnjeg uzroka, tj. da bude samo svojim i uzrokom i posledicom. Plus što moramo pokazati prstom u to "JA", da možemo i da se uverimo da ono zaista i postoji. Jer ako ne možemo argumentovano da dokažemo da to "JA" postoji i objasnimo da ono postoji samo po sebi, onda ne možemo biti sigurni da smo dali valjan odgvor na pitanje "šta postoji".Pa siguran sam da postoji ovaj momenat. Sasvim je nebitno da li ga sanjam ili sam budan ali definitivno ga percipiram kroz svest, automatski postojim i ja, za pocetak bar kao entitet.
BNi ovaj odgovor logučki nije ispravan. U fizici oostoji dokaz da Univerzum, nekada davno, nije postojao, pa je nastao (teorija (Big-Bang), koji kao takav ima značenje posledice. Što podrazumeva da Univerzum kao posledica ne može da ima značenje postojanja, več njegpv Uzrok koji je mprao da postoji pre njega.
Rekao sam, osećaj ne postoji. Da ponovim, osećaj je psihička radnja koja ne može da postoji bez subjekta koji raspolaže sposobnošću da nešto seća. Pa je logično izvesti zaključak da postoji taj neko ili nešto ko raspolaže sposobnošću da nešto oseća. Pod uslovom da taj neko ili nešto nije uzrokovan, već da postoji sam po sebi,Možda je to samo tvoj osećaj da vršilac dužnosti mora da postoji pre svakog osećaja. Sve što imamo je samo taj first person experience doživljaj sveta i sve inpute koje dobijamo procesuiramo kroz naša čula koja su ograničena i nepouzdana i nemamo apsolutno nikakav uvid u nekakvu realnost izvan naših čula, pošto čak i kad pravimo instrumente za merenje 'objektivne' realnosti, na kraju svi ti rezultati moraju da prođu kroz optiku naših čula.
Tačno je da teorija nije dikaz, ali ovo je filozofija, čija glavna metoda je logika. I kad je rečo traženju odgovora na pitanje "Šta postoji", logično je da treba znati i imenovati šta je to koje postoji kao NAJPRVO, koje niko nije uzrokovao, a koje je raspolagalo sposobnosstima da bude uzrokom celokupne stvarnosti. I narano, bude identično, tj. JEDNo sa tom stvarnošću, tj. bude sama ta stvarnost, ali malo drugačija nego što je u svom početnom obliku bila. Kao na primer što je led i dalje voda, ali malo drugačoja sada kada je u čvrstom stanju, nego ore što se zakledila, kada je bila u tećnom stnju. Kao što je, na primer Svemir, koji sada opažamo, to isto što je i pre Svemira postojalo, pa se vremenom samopreobrazilo, tj. evoluiralo, pa poprimilo oblik Svemira.ako je teorija onda nije dokaz, kauzalnost mozda i ne postoji, ali nema veze, nije ti logicno, a nije ni od pomoci da se pogleda iz nekog drugog ugla - nista pola crva, nista druga polovina crva - dakle nista crva, konsekventno nikad nije ni postojao. pozzicvozic
a šta je realnost, popiješ 5 piva realnost se menjaPa pouzdano možemo biti sigurni da postoji naš doživljaj realnosti, u onom solipsističkom smislu. Za sve ostalo ne možemo imati dokaz. Moguće da je i naš osećaj lažan i da je sve neka usrana simulacija, al to je drugo pitanje.
Brojevi, tj. matematik, je nešto poslednje što bi moglo da ima bilo kakve veze sa postojanjem stvarnosti."Ključ univerzuma leži sakriven u nauci o brojevima."- Pitagora.
To što zaista postoji, ima svoje ime i svim ljudima je poznato. Ali bez obzira, to je još uvek najveći problem koji naučno nje nerešen. Koji svi i naučnici i obični ljudi na svetu sa velikom željom žele da reše.Postoji, ono što postoji.
Ovo mora biti logički ispravan odg. Ljubo, šta kažeš?
Apsolutno tačno. Ništa od svega što može da se opzi, izmeri i eksperimentalno dokaže da postoji, zapravo, ne postoji.Moraš se zapitati u šta to gledaš. Sve što vidiš nepostoji.
Ne, atom nije 99% prazan prostor. Tih 99% atima je elektromagnetno polje koje vibrira. Na osnovu toga fizičari su došli do zaključka da samo energija postoji i da ona može fizički da se manifestuje kao čestica i kao talas. Ali poimanje nepostojanja atima, kao ni celog Svemira i života u Svemiru, ne proizilazi iz pogrešnog zaključka fizičara da je 99% procenata atoma praznina, već iz činjenice da atom nije materija, već energija, koju fizičari definišu kao kretanje i rad. I to je dokaz da atom ni kao energija ne postoji, zatto što je energija kretanje i rad. Jer logično je da nikakva radnja pa ni kretanje, ne može da postoji bez KRETAČA i RADNIKA koji se kreće i radi, a njega nti i jedan naučnik nikada nije opazio, ni dokazao njegovo postojnaje. A uoravo on je taj koji uistinu i apsolutno postoji. Problem je što taj Kretač nije materijalan i nije čulno opažljiv i spoznatljiv. A postaje opažljiv i spooznatljiv kad se napregne i pkrene i na taj način poprimi fizička svojstva sile i mase i postane opažljiva energija. I ponovo postaje neopažljiv kad prestane da se napreže i kreće, kao što je bio i pre nego se napregnuo i pokrenuo.Ako znamo da se sve sastoji od atoma koji su 99,9% prazan prostor i grupacija tih atoma čini sve pa čak i nas.
Ovde nije pitanje šta je sve sagrađeno od energije i kako funkcioniše to koje je sagrađeno od energije, već je pitanje šta je to koje nije materijalno, koje postoji pre energije, koje je bilo sposobno da se napregne i pokrene i postane energija, a zatim kao energija od sebe samoga da stvori ceo Svemir i žibot u Svemiru?Gledaj na to kao na univerzalni računarski kôd, elektroni se ponašaju kao talasi kada ih ne posmatramo, a kada su posmatrani kao čestice, sve je naučno dokazano. Tvoja duša/energetsko telo obitava u ovom trenutnom kontenjeru/bio računaru koju dekodira svet oko sebe, samim tim živimo u simulaciji koja je veštački stvorena. Oči svetlost pretvaraju u jezik razumljiv procesoru (mozgu), mozgu treba nekoliko mikro sekundi da obradi informaciju i prevede u "realnost" tako da svet oko sebe posmatramo u prošlosti baš zbog tih par mikrosekundi. Vidimo dosta manje od 1% ukupnog vidljivog svetlosnog spektruma.
Ljubo ti ne priznajes Tvorca.Idemo dalje:
Od juče do danas ova tema je imala 15 pregleda, pa ako je neko pročitao moj poslednji post do krajai interesuje ga način na koji može logički, tj. filozofski da se dokaže da samo Svest postoji, ja ću sada i o tome da kažem nešto.
Ali pre toga je potrebno dati ispravnu definiciju Svesti, jer bez toga se ne može pronaći način kako da se njeno postojanje dokaže, s obzirom da nije materijalna. Odnosno, s obzirom da Kvantni vakuum nije materijalam, za kojeg sam izveo zakljual da je on polje nematerijalne Svesti. Izveo sam taj zaključak iz činjenice da se Svemir i život t, koji su nastali iz Kvantnog vakuuma, ne sastoje ni od čega drugog do od sedam fizičkij i psihičkih radnji: naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja tog naprezanja i kretanja. Naglasivši da su te radnje osnovni faktori Svesti bez kojih Svesti ne bi moglo da bude.
Mi to znamo iz iskustva sebe samih kao svesnih bića, čiji organizmi se ne sastzoje ni od čega drugog do od tih ustih sedam vrsta fizičkih i psihičkih sposobmosti i radnji, od kojih se i ceo Svemir sastoji. Što nas kao svesna bića čini kvalifikovanim, nebitno što nismo, ni naučnici, ni filizofi, da iz iskustva samih sebe kao Svesti, moežemo da damo isptavnu definiciju Svesti, koja glasi da je Svest ono koje je sposobno da sebe dovede u stanje svesnosti. A zatim da izvedemo zaključak da mi sebe ne bi mogli da dovedemo u stanje svesnosti kad ne bi raspolagali psihičkim sposobnostima opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja. Takođe i kad ne bi bilo materijalnih objekata, kao predmeta opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja, koji se ne sastoje ni od čega drugog do od istog materijala kao i ljudska tela, tj. od napregnutih i pokrenutuih čestica i polja nematerijalnog Kvantnog vakuuma.
I sada, ako uzmemo u obzir naučni argument i činjenicu da ne postoji ništa drugo koje bi raspolagalo fizičkim i psihičkim sposobnostima da ove fizičke i psihičke radnje vrši, do samopokrenute čestice i delovi Kvantnog vakuuma, mi sada ne možemo da izbedemo drugaćiji zaključak, već da je Kvantni vakuum taj koji rasplaže sa tih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i da je on polje mirujuće Svesti. Pa da bi se to i dokazalo, ne ostaje nam drugo, već da dokažemo da ne raspolažu samo ljudski organizam i ljudski mozak sa tih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, već i sva energija od koje je sagrađen ceo Svemir. I da se ceo Svemir ne sastoji ni od čega drugog do od tih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji.
Kako to može da se dokaže?
To uopšte i ne mora da se dokazuje, jer u nauci i ljudskom iskustvu nebrojeni dokazi o tome već postoje i mi možemo sada samo da ih nabrojimo.
Jedan od primera pomoću kojeg to može da se dokaže i razume s,mo mi sami, ljudi, koji se međusobno razlikujemo na betbroj različitih načina, po tome što možemo da se bavimo najrazličitijim zanimanjima, kojom prilikom se rezultati našeg rada drastično ratlikuju, a ipak, da bi izvršili sve te naše različite zadatke, svi mi radimo isto - naprećžemo se i krećemo, opažamo naša kretanja i radnje, osećamo, pamtimo, mislimo i razumemo. Različite su samo ideje, znanja, tj. informacije po kojima se različito naprežemo, krećemo, opažamo, osećamo, pamtimo, mislimo i razumemo.
Pri čemi treba da shvatimo da ni ideje, znanja, tj. informacije, nemaju značčenje postojanja, već samo onaj Znalac u ljudskom orhanizmu koji to znanje zna, koji sebe zove imenom "JA", a to je upravo čovekova Svest. Koja je do tog znanja došla uz pomoć svog iskustva o svojim kretanjima i radnjama, opet uz pomoć psihičkih sposobnosti pšažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja svog naprezanja i kretanja.
UZ napomenu da nije logično izvesti zaključak da je ljudski organizam i njegov mozak to "Jastvo" u čpveku koje raspolaže sa tih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, već ćestice i polja Kvantnog vakuuma, od kojoh se ljudski organizam sastoji, koje su same uz pomoć tih sedam sposobnosti, putem samoorganizovanja, u majčinoj utrobi, uz pomoć ideje, tj. znaja o građi ljudskog orhanizma, sagradile ljudski organizam. To svi ljudi znaju.
Postoji i bezbroj drugih primera da tim fizičkim i psihičkim sposobnostima ne raspolažu ni atomi, mi nebesla tela, ni tela ćelija, biljaka, žovotinja i ljudi, već ćestice i delovi Kvantnog vakuuma koje sva ta tela svojom inteligencijom i znanjem, uz pomoć tih svojih sedam sposobnosti i radnji grade.
Ako na plodno tle bacimo semenku bilo koje biljke, koja u sebi nosi informaciju o građi tela biljke, žive i svesne čestice i polja u vidu mnerala tla, vode, vazduha i Sunčeve svetlosti, će ubrzo po toj informaciji, putem samoorganizovanja, uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti da sagrade telo biljke, po informaciji koju semenka biljke o biljci u sebi nosi.
Kad energija, tj. samopokrenute čestice i polja Kvantnog vakumavakuuma, ne bi raspolagale sa tih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, i da one nisu žive i svesne, ništa ne bi bilo moguće. Naše elektronske tehnologije, informatički sistemi i roboti ne bi bili mogući. A da i ne govorimo o telima ćelija, biljaka, životinja i ljudi.
A imajući na umu da sve ovo svi ljudi na svetu znaju, neverovatno je da još uvek nisu uspeli da reše tajnu postojanja Svestu i da još uvek pogrešne naučne teorije, filozofije, religije, ideologije i politike, na štetu sveta, vladaju svetom.
Sve zivotinje ( a moguce i biljke ) imaju neki nivo svesti , svi naucni dokazi upucuju na evoluciju , sta je pokrenulo evoluciju se jos ne zna.Ljubo ti ne priznajes Tvorca.
A moje pitanje glasi.
Ko je stvorio tu svest!
Ne mozes da kazes oduvek postojalo...