Šta pametni ljudi nikad ne rade?

Lagerta

Elita
Supermoderator
Poruka
20.728
Niko nije imao bolji način prepoznavanja glupih ljudi do Sigmunda Frojda. Naime, on je otkrio da u društvu odmah možemo znati sa kim imamo posla, te da za to ne treba mnogo vremena.

Međutim, postavlja se pitanje šta pojedinca čini pametnim. Da li je to obilje činjenica koje čovek može zapamtiti? Da li je to natprosečan ili izuzetan koeficijent inteligencije? Možda je mudrost doneti ispravnu odluku u ključnom trenutku ili znati kako izvući najbolje iz loše situacije? Možda je to sposobnost da se što više aspekata uzme u obzir pre nego što se odluči o budućem pravcu delovanja?
Verovatno je to dobra kombinacija svih prethodno navedenih osobina. Ipak, pametni ljudi mogu se prepoznati i po navikama koje praktikuju ili ne. Mi vam donosimo neke od stvari koje pametni ljudi nikada sebi neće dozvoliti.

Niko nije imao bolji način prepoznavanja glupih ljudi do Sigmunda Frojda. Naime, on je otkrio da u društvu odmah možemo znati sa kim imamo posla, te da za to ne treba mnogo vremena.

Međutim, postavlja se pitanje šta pojedinca čini pametnim. Da li je to obilje činjenica koje čovek može zapamtiti? Da li je to natprosečan ili izuzetan koeficijent inteligencije? Možda je mudrost doneti ispravnu odluku u ključnom trenutku ili znati kako izvući najbolje iz loše situacije? Možda je to sposobnost da se što više aspekata uzme u obzir pre nego što se odluči o budućem pravcu delovanja?
Pa ne znam, po muzickom ukusu najpre, svaka muzika se pravi za glupe i pametne i sredinu...

Evo nekih smernica :
1. Pametni ljudi ne oslanjaju se previše na druge
2. Oni se ne osećaju poraženima samo zato što moraju da preispitaju svoja ubeđenja
3. Ne dozvoljavaju da ih prošlost vuče unazad
4. Ne odustaju od svojih ideja samo zato što se drugi ne slažu sa njima
5. Ne precenjuju svoje sposobnosti
6. Ne dozvoljavaju da im sopstveni ponos stane na put
7. Ne stavljaju sva "jaja u jednu korpu"
8. Ne lažu sebe da će sve da bude lako
9. Ne preduzimaju nepotrebne rizike
10. Ne gube priliku da prošire svoje iskustvo

Da li pričamo o inteligentnim ili pametnim ljudima? O memorisanom znanju ili njegovom razumevanju?

Slika govori više od hiljadu reči pa evo ilustracije...najlakše.

Pamet i inteligencija (neka ovog puta budu sinonimi, jer je tema takva) su sposobnost povezivanja znanja.
Ko je završio fakultet i da ima sve 10-ke može biti sasvim prosečan/na jer je faks u suštini copy-paste mozga. Razmišljanje je već nešto drugo.
FB_IMG_1679789720610.jpg

mislim da treba razlikovati glupe, pametne, inteligentne i mudre. Glupi nemaju modele realnosti i povode se za mišljenjem drugih. Inteligentni imaju kompleksne modele realnosti. Pametni imaju proste ali tačne modele realnosti koji pogađaju suštinu. Mudri su oni pametni koji vole život (druge ljude pre svega) i trude se da ga shvate.

Da li je to obilje činjenica koje čovek može zapamtiti?
iq
Da li je to natprosečan ili izuzetan koeficijent inteligencije?
izuzetan, ne natprosecan
Možda je mudrost doneti ispravnu odluku u ključnom trenutku ili znati kako izvući najbolje iz loše situacije? Možda je to sposobnost da se što više aspekata uzme u obzir pre nego što se odluči o budućem pravcu delovanja?
mudrost/iskustvo. ova dva su ti iskustvo

Drugo, evo recimo po chatGPT, glupi ce da misle da je osoba, a pametni ce da provale da je samo kompjuterski program...
Или рецимо ови мање паметни ће мислити да је то вештачка интелигенција, а ови који су више паметни знају да је то само статистичка рефлексија.

Или рецимо ови мање паметни ће мислити да је то вештачка интелигенција, а ови који су више паметни знају да је то само статистичка рефлексија.
Biti upućen u neku oblast, ne znači automatski biti pametan i za sve ostalo . Možda ja ne kapiram da je statistička reflkesija, ali ni ti možda ne umeš da prepoznaš kompoziciju Baha , recimo . Niti to čini mene pametnom, niti tebe glupim .

Pa ne znam, po muzickom ukusu najpre, svaka muzika se pravi za glupe i pametne i sredinu...
meni je merilo necije inteligencije, to jest pameti, zasnovano na odnosu prema americi. Ako je taj odnos pozitivan, automatski ga stavljam na listu problematicne inteligencije. Na svu srecu takih je malo. Oni koji brane americke interese su pametni al to rade za materijalnu korist. Bez te koristi, mrze ameriku vise od mene.

Back