Quantcast

Šta obići kad letujete u Budvi

acca

Aktivan član
Poruka
1.725
Antičke nekropole. Nalaze se u Starom gradu, nedaleko od hotela “Avala”. Za sada je otkriveno oko 450 grobova u dve nekropole, iz dva perioda, koje se nalaze jedna iznad druge. Ona starija i dublja je grčka, iz helenskog doba (od IV do I veka pre nove ere), sa pronađenim predmetima od keramike, oružjem i nakitom. Novija je rimska, iz I i II veka nove ere, perioda u kojem je Budva doživela svoj antički procvat. Ima dokaza da je nekropola, u kojoj su sahranjivani kremirani posmrtni ostaci u urnama od keramike, kamena ili stakla, korišćena sve do IV veka.
Na samom nalazištu mogu se videti zidovi i nadgrobni spomenik – stub ukrašen kamenom plastikom sa motivima venaca od lišća i cveća, koji se oslanjaju na glave ovnova. Predmeti pronađeni u nekropolama mogu se pogledati u Arheološkom muzeju u Budvi. Jedan broj njih nalazi se i u muzejima na Cetinju, u Beogradu i Splitu, kao i u privatnim kolekcijama, a deo, pretežno zlatni i srebrni nakit, bespovratno je izgubljen zbog nestručnog obezbeđenja nalazišta.

Citadela (Kaštel). Citadela je veliko odbrambeno utvrđenje na južnom obodu Starog grada, koje potiče iz helenskog doba, kada je Budva bila grčka kolonija na obali Jadranskog mora. Kroz istoriju su se menjale nacije i kulture koje su je koristile, dugo je bila poznata pod imenom Kaštel Svete Marije, a najveći sačuvani objekat je austrijska kasarna iz 1836. godine, u kojoj je danas Muzej Citadela. Sa ovog mesta pruža se izvanredan pogled na Budvu. Tokom leta, Citadela je domaćin scene na otvorenom, na kojoj se odvijaju programi festivala “Budva – grad teatar”.

Crkva Svetog Save. Nalazi se pored južnog zida utvrđenja. Podignuta je 1141. godine i oslikana freskama, koje su sačuvane samo u delovima. U prošlosti je bila pravoslavna, katolička i crkva franjevačkog reda, a od 1657. godine je u kontinuitetu pravoslavna crkva.

Pogledajte prilog 354023
 

123loncar

Veoma poznat
Poruka
14.300
...ih kineski turisti - jaka stvar ....za sitnicu skaču sa krovova :

"TAJPEJ, 2. juna 2010. (Beta-AP) - Tajvanska grupacija Fokskon (Foxconn) uzdrmana nizom samoubustava zaposlenih u njenim fabrikama u Kini, objavila je danas da podiže radničke plate za 30 procenata što je više od planiranog.
Kompanija koja proizvodi elektronske uređaje, kaže da će plate biti povećane odmah u svim njenim fabrikama širom Kine.
Osnovna mesečna plata u kineskim fabrikama Fokskona sada je oko 900 juana (130 dolara).
U pogonima te kompanije u južnoj Kini deset radnika je ove godine izvršlo samoubistvo, a troje pokušalo. Većina samoubica je skočila sa krova. -"
See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/aktu...e-plata.a-75691.292.html#sthash.jmtgIVnK.dpuf
"Širom kampusa je razapeto tri miliona kvadratnih metara žućkaste mreže za "hvatanje" radnika koji skaču u smrt sa krovova spavaonica. Poruka je jasna: možete da skočite, ali nećete moći da se ubijete."

http://www.blic.rs/IT/303430/Kad-mora-u-WC-kineski-radnik-podigne-ruku-i-trpi-dok-mu-ne-nadju-zamenu
 
Poslednja izmena:

123loncar

Veoma poznat
Poruka
14.300
..a oni što ne spavaju u tim fabrikama , oni su žešći od ovih što u njima spavaju , pa ne mesečare i ne padaju u mreže za samoubice....mislim , oni su silno ljudski ustrojeni , i čovečanski vazdignuti , kad ove sluđuju do samoubilačkih nagona....
...htedoh da kažem , da ta pamet koju Budvu "obidje za 60 min" , nije za diku , kao i ona što je nešto veliča....mreže o tome govore...samo treba znati čitati...to ne znači da ja nešto slepo budvansku rivijeru branim...jok more , to može a i nemora biti izbor za odmor...kao što u naslovu i piše....dakle , kinezi nisu merilo koje treba čovek uzimati u obzir., za bilo šta , pa ni za odmor...a i nisu svi kinezi tamo neki , kojima se divi svet...taman posla...mravlji svet je to....

...mislim da Budvi baš i nije stalo do mravljih turista !
 
Poslednja izmena:

123loncar

Veoma poznat
Poruka
14.300
...ako je budvanska rivijera izgubila turiste , onda je to problem cena , kvaliteta usluga ( ne pali više ono konobarsko : " će dođem , nisam tica da letim"), te političkog mnenija prema velikom broju turista , koji više ne uživa u kosmopolitskoj ljubavi meštana ...a to prazni kase !
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.