Šta nered u kući govori o nama

zapazio sam nesto interesantno kod nase dijaspore u D.
Ulazio sam u domove obicnih gastarbajtera, spremacica, baustelaca, vozaca...............sve pedantno i cisto, za svaku pohvalu.
Sa druge strane, domovi akademika, raznih umetnika, profesora............zivi haos.
Kako ovo objasniti ?
Ovi prvi svakog trenutka mogu da izlete pa su im koferi uvek spakovani.

Nikada nije kasno da sagledamo svoje mane i da se potrudimo da postanemo najbolja verzija sebe...
Naravno, ali od onih sam koji drže kosture u tamo nekom ormaru ili pod tepihom, tj. u svim prostorijama gde je svaki/skoro svaki gost dobrodošao, mora sve biti pod konac, uredno, čisto i reprezentativno. Rutinski to sve... kao npr. dok regenerator za kosu odradi posao, ja oribam i potrem celo kupatilo, pride uglancam ogledalo, prozor, česmu, tuš bateriju, i zveram okolo ima li paučine igde.

E, imam svoj lični kutak u kom me baš briga ako je nekad, tj. često razvašareno, a pritom uvek znam šta mi je gde od igle do lokomotive. To je moj kreativni kutak, radionica, bunker u kom ništa ne podleže konvencijama osim što se tiče higijene na koju zaista obraćam pažnju. Držim to pod ključem kad napuštam kuću, a najviše iz straha da se bilo kakav nenadani posetilac ne povredi nekako. :rotf:
Ima dana kad je i tamo sve lepo posloženo, ali uglavnom bi svaki strogo pedantan čovek i tad pomislio da moje lepo složene gomilice svega i svačega treba izmestiti u najbliži kontejner za smeće.
Verovatno i to ima svoja psihološka objašnjenja mene, ali u tom svom neredu se ipak osećam bolje nego u bilo kom drugom delu kuće koji je vazda' cakum-pakum.

verovatno. Nekima je prioritet red i pedantnost a nekima sloboda uma .
otac moje devojke iz mojih mladih dana je pisao doktorat iz opste istorije umetnosti jedno 10tak godina. U njegovoj radnoj sobi (kuca je je jedna od onih salonaca gde su sobe ogromne i plafon visoko) kad se otvore vrata postojao je mali koridor pola metra sirok i jedno 2m dugacak da se dodje do radnog stola i stolice - a sve ostalo bukvalno cela soba su bile naslagane knjige na podu do jedno 1.5m visine i na svakom zidu police do kraja, beskonacna kolicina ploca za gramofon, i razni svitci. Ali knjige bukvalno u hiljadama, neke stoje otvorene odozgo, bookmarka za izvoz.. nije mi bilo jasno sta radi kad mu neka treba koja je na poziciji G6 jedno 20cm od poda :)

Naravno, ali od onih sam koji drže kosture u tamo nekom ormaru ili pod tepihom, tj. u svim prostorijama gde je svaki/skoro svaki gost dobrodošao, mora sve biti pod konac, uredno, čisto i reprezentativno. Rutinski to sve... kao npr. dok regenerator za kosu odradi posao, ja oribam i potrem celo kupatilo, pride uglancam ogledalo, prozor, česmu, tuš bateriju, i zveram okolo ima li paučine igde.

E, imam svoj lični kutak u kom me baš briga ako je nekad, tj. često razvašareno, a pritom uvek znam šta mi je gde od igle do lokomotive. To je moj kreativni kutak, radionica, bunker u kom ništa ne podleže konvencijama osim što se tiče higijene na koju zaista obraćam pažnju. Držim to pod ključem kad napuštam kuću, a najviše iz straha da se bilo kakav nenadani posetilac ne povredi nekako. :rotf:
Ima dana kad je i tamo sve lepo posloženo, ali uglavnom bi svaki strogo pedantan čovek i tad pomislio da moje lepo složene gomilice svega i svačega treba izmestiti u najbliži kontejner za smeće.
Verovatno i to ima svoja psihološka objašnjenja mene, ali u tom svom neredu se ipak osećam bolje nego u bilo kom drugom delu kuće koji je vazda' cakum-pakum.

Kulturni milje: Na Malti svaka ozbiljno velika kuca (a tamo je vecina takvih je oni imaju puno dece pa su porodice velike) na pocetku kod ulaza ima 'primacu/gostinsku' sobu, koja je ekstremno sredjena i okicena - prvoklasni namestaj, slike sa vaznih porodicnih dogadjaja, bogati stolnjaci, vitrine sa skupocenim porculanom i svasta nesto jos sto mozete i ne mozete da zamislite. Naravno besprekorno cista i uglancana. I u najvecem broju slucajeva ako niste 'deo porodice' dalje od te sobe necete da zadjete jer se smatra nepristojnim. Soba je uglavnom zatvorena i ukucani je ne koriste osim ako je neko dosao ko je kandidat za posetu primacoj sobi.

otac moje devojke iz mojih mladih dana je pisao doktorat iz opste istorije umetnosti jedno 10tak godina. U njegovoj radnoj sobi (kuca je je jedna od onih salonaca gde su sobe ogromne i plafon visoko) kad se otvore vrata postojao je mali koridor pola metra sirok i jedno 2m dugacak da se dodje do radnog stola i stolice - a sve ostalo bukvalno cela soba su bile naslagane knjige na podu do jedno 1.5m visine i na svakom zidu police do kraja, beskonacna kolicina ploca za gramofon, i razni svitci. Ali knjige bukvalno u hiljadama, neke stoje otvorene odozgo, bookmarka za izvoz.. nije mi bilo jasno sta radi kad mu neka treba koja je na poziciji G6 jedno 20cm od poda :)
jedan nas umetnik , emigrant u nemackoj, radio nekakav Gestaltung ispred BMW centrale, imao pare, a ceo zivot provodi u jednom magacinu, okruzen zapocetim i zavrsenim slikama, najlonima, platnima, farbama.......spava na trosedu u sred tog lagera, ima reso i frizider a pere sudove u kupatilu.
Inace, zavrsio likovnu akademiju u BGD pa nastavio u Ljubljani, Parizu, Veneciji...................i najvaznije, on je bio autor onog medvedica na simbolu zimskih olimpijskih igara u Kalgariju u Kanadi 80-i neke pa posto je tada ziveo u Austriji i predstavljao austrijski predlog za taj simbol, austrijska vlada mu je odmah iz zahvalnosti dodelila drzavljanstvo.
Hocu da kazem, genije, pametan, nadaren, pare mu nisu problem..............a ipak, ziveo je ko "Santler" u ambijentu koga bi se svaki baustelac postideo.

Po fiokama se pedanterija poznaje! :rotf:
U mojim nekim fiokama nepotrebne stvari stoje godinama iz meni nepoznatih razloga-pod TV-om:pprazne baterije od daljinskog i satova, plaćeni računi za razne rate, struju i komunalije, figurice iz kinder jaja iz ko zna koje godine, te neke sakate šnale za kosu, recepti za turšiju koje već znam napamet, pa čak i dedini žileti i ostali pribor za brijanje, sat koji je stao još za njegovog života... a umro čovek, odmara 7 godina, pokoj mu duši! Ono, sačuvaj Bože, krš i lom!
Sutra sam, evo, dokona, i svaku fioku u svakoj sobi ima da oslobodim gluposti koje ničim dužne moraju da skrivaju! Donela sam ozbiljnu odluku večeras!:worth:

Po fiokama se pedanterija poznaje! :rotf:
U mojim nekim fiokama nepotrebne stvari stoje godinama iz meni nepoznatih razloga-pod TV-om:pprazne baterije od daljinskog i satova, plaćeni računi za razne rate, struju i komunalije, figurice iz kinder jaja iz ko zna koje godine, te neke sakate šnale za kosu, recepti za turšiju koje već znam napamet, pa čak i dedini žileti i ostali pribor za brijanje, sat koji je stao još za njegovog života... a umro čovek, odmara 7 godina, pokoj mu duši! Ono, sačuvaj Bože, krš i lom!
Sutra sam, evo, dokona, i svaku fioku u svakoj sobi ima da oslobodim gluposti koje ničim dužne moraju da skrivaju! Donela sam ozbiljnu odluku večeras!:worth:
red nam treba da znamo gde smo sta ostavili kada nam uztreba. I ja pripadam haosu pa mi u nekoj situaciji jednostavnije da kupim to sto trazim nego da prevrnem celu kucu i opet da ne nadjem.

nista , i u neredu ima neki red
Ima , ako smišljeno praviš nered ! Ja kad oformim gradilište . odvojim jednu prostoriju i danima , nedeljama dovlačim alat i materilaja . Sve bacam po patosu jer mi tako pregledno , ali sa logikom , elektro matrijali alat , vododvod, kanalizacija, zidarsko-gipsarsko- molerski alat ......Znam do u zadnji šraf i klemicu šta sam uneo u stan . To pamtim kao slon . Pa koliko je meni podataka u glavi za sve materijale , dimenzije , pakovanja , cene.....
Bacam - slažem :kez: I po vremenu kad ću šta da koristim da ne zarobim ono što će mi prvenstveno trebati da ne preskačem posle ili rovarim
Kućni radni sto sam već opisao ! Mora biti na njemu sveprisutno ono što koristim preko dana , a u blizini i ono što ću možda koristiti :fdlan:

red nam treba da znamo gde smo sta ostavili kada nam uztreba. I ja pripadam haosu pa mi u nekoj situaciji jednostavnije da kupim to sto trazim nego da prevrnem celu kucu i opet da ne nadjem.
Ja ! :rotf: I to se po običaju pojavi kad tražim nešto drugo
E , onda ih pohvatam i bacim na isto mesto . Ali uvek ima neke logike samo meni znane :prstic:

Poslednja izmena:
Pod svojim neredom podrazumevam samo manje estetski organizovan prostor. "Nije za slikanje!"
Jednostavno, određene prostorije nisu namenjene za prijem gostiju, niti se tu jede, spava ili odseda. Tamo se bavim svojim hobijima koji su sve, samo ne naizgled fensi.
Npr., kutak sa šivaćom mašinom... :zcepanje:Mogu ja to da skockam čak i za snimanje vloga da bude slatko i lepo, ali jednom kad počne da se meri, kroji, štricka, pegla... to je kreativni i organizovani haos, a ne odraz mene kao neuredne osobe. Svejedno, nikoga tamo ne bih vodila da pijuckamo kafu umesto u dnevnoj sobi.

Onda-moj radni sto kod kuće: To izgleda super pre i posle mojih aktivnosti, ali tokom posla se zavašari brzinom svetlosti, i to mi tako najviše odgovara.
Moj radni sto na poslu je bio sasvim druga priča. Svojevremeno me je menadžer u hodu pitao: "Ko danas nije došao na posao?":rotf: gledajući moj sto jer ga nisam naseljavala nikakvim ličnim predmetima, niti ostavljala za sobom započeto i nedovršeno.
Ima to sigurno neke veze astrološki sa tim da sam dualni znak i podznak, i u svemu imam prilično različite dve strane, a često iz krajnosti u krajnost.

Back