Šta nered u kući govori o nama

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
19.285
Da li smo skloni da držimo u neredu svoj automobil, ormar, sto, garažu ili tavan?
Upravo nered koji ostavljamo za sobom otkriva svašta o nama, kao i na čemu
bi trebalo poraditi. Za utehu, čak i najuredniji ljudi na svetu imaju svoje slabe
tačke kada je urednost u pitanju. Mesto nereda otkriva kakve mentalne blokove
imamo u glavi, odnosno u kojem delu života nemamo balans.

Screenshot_87.jpg

Neuredan ormar - Muči nas nostalgija

Neuredan ormar pokazuje da i dalje fantaziramo o vremenima kada smo bili mlađi, mršaviji, srećniji...
Možda nas stare haljine koje čuvamo iako ih ne nosimo, podsećaju na vreme kada smo se osećali
kao da možemo sve i da je sve moguće. Ne želimo ih se rešiti jer ne želimo izgubiti taj osjećaj koji
nas asocira na neke bolje dane.

Farmerke koje više ne možemo zakopčati nas možda podsećaju na dane zabave i izlazaka, pa ih
čuvamo, iako znamo da to nema smisla. Da bi živeli punim plućima u sadašnjosti, moramo pustiti
prošlost da ostane u prošlosti i usmeriti misli na budućnost i kako iskoristiti svaki dan na najbolji
način.
Šta da uradimo?
Potrudimo se da pregledamo stvari u ormaru. Sve što nismo nosili više od šest meseci pogledajmo
pažljivo i zapitajmo se zašto to čuvamo. Posle, ono što shvatimo da više nećemo nositi, jednostavno
nekome poklonimo. Osećaćemo se zaista dobro.

Zatrpan radni sto - Slaba tačka nam je odugovlačenje

Hrpe papira i računa na stolu, kao i drugih stvari, mogu biti izgovor za izbegavanje da se pokrenemo
i krenemo dalje. Svaki put kada zanemarimo te neuredne gomile svega i svačega, ustvari izbjegavamo
da se suočimo s problemima ili odugovlačimo s pokretanjem novog projekta. Jer, nered na stolu označava
nered u našoj glavi. Označava da smo navikli da živimo u stalnom stanju stresa. Označava da nam je u
glavi stalno mnogo misli i ideja, ali onih koje obično nisu sprovedene u delo.

Ali, odugovlačenje spremanja stola samo stvara veći pritisak, jer neke stvari u životu ne možemo izbeći,
zato se bolje da se suočimo s njima i rešimo ih odmah.
Šta da uradimo?
Za početak razvrstajmo poštu čim je dobijemo, ono što je za smeće, odmah tamo i bacimo.
Jer, papire koji nam ne trebaju, ne držimo nagomilane na stolu - osetićemo brzo veliko olakšanje.

Screenshot_86.jpg

Neuredna unutrašnjost automobila - Naš je problem to što ne postavljamo granice

Što je više nereda u automobilu, to je manje mesta u njemu za nas. Ova vrsta nereda otkriva da ne postavljamo
granice, odnosno da dopuštamo da se stvari i ljudi usele u svako područje našeg života, pa i tamo gde ne pripadaju.

Nered u automobilu je često prvi znak da se osjećamo preopterećeno. Automobil treba da bude naš privatan prostor,
a ne odlagalište svega i svačega. To može pokazivati i kako se pokušavamo odupreti potrebi da ponekad reskiramo.
Šta da uradumo?
Kao prvo, treba da utuvimo da ne moramo uvek reći "da" kada nas neko zamoli za neku uslugu.
Moramo naučiti ponekad reći "ne" - to je ključno za našu sreću. Osim toga, boravak u urednom automobilu biće manje
stresan.

Haos na tavanu, ili u garaži - Znak da imamo problem sa osećanjem krivice i da izbegavamo da se suočavamo
sa teškim zadacima

Znamo da s vremenom gomila u garaži samo raste i da ćemo se kad tad s njom morati suočiti. Nered samo iscrpljuje
energiju iz čovjeka, kao i pomisao na stvari koje treba obaviti, a još stoje sa strane. Najbolje je baciti šta je za bacanje,
a ostalo složiti kako bismo mogli da se snalazimo u tome...

Takođe čuvamo svakakve sitnice na tavanu, porodične neželjene darove i stvari od predaka, čestitke, odeću i uspomene
drugih, a utvari ih se želimo rešiti. Međutim, sama pomisao da nešto od toga bacimo u nama izaziva osećaj kao da izdajemo
voljenu osobu i osećamo krivicu, a to s vremenom samo postaje težak i neugodan emocionalni teret. Treba da znamo da
oni koje smo voleli, a možda više nisi s nama, ne bi voleli da se osjećamo loše zbog stvari koje nas ionako ne vesele, već
skupljaju prašinu na tavanu.
Šta da uradimo?
Sačuvajmo samo stvari koje nas raduju i vesele...sve ostalo možemo pokloniti nekom koga će te stvari obradovati...

Ako spremamo stan samo kada dolaze gosti, a ostatak vremena živimo u haosu, označava da smo vrlo zavisni od
mišljenja drugih ljudi.

Šta da uradimo?

Nikada nije kasno da sagledamo svoje mane i da se potrudimo da postanemo najbolja verzija sebe...

:vzagrljaj:

:metla2::metla2::metla2:

Nered moze biti estetska kategorija i moze biti organizaciona kategorija, pa prema tome i znaci....ako je nekome organizaciona kategorija, zabole ga uvo za nered, ako zna gde mu je svaka stvar tj nered je da bi zadrzao minimalnu potrosnju za organizacioni element ili polje..

Kome je bitan estetski momenat, njega zabole dupe za organizacioni , jer mu je bitno kako to izgleda i kako ostavlja utisak njemu ili njoj ili drugima..
A posle gde mi je ovo ili ono....
Unutar moje porodice , znaci slicna genetika pa imas dva totalno razlicita pristupa...

Mada, sve što imam u ormanu mogu da obučem, ali sam jednostavno od onih, koji čim nešto bace, odmah im sutra zatreba baš to. :mrgreen: Zato, kao hrčak, sve čuvam i kopam po ormanima pa se baš lepo iznenadim kad pronađem nešto od pre 5 godina. I još jedna dobra stvar, kako se moda vrti u krug, moja ćera je oduševljena nekim mojim odevnim kombinacijama pa mi povremeno počisti orman ;)

Da li smo skloni da držimo u neredu svoj automobil, ormar, sto, garažu ili tavan?
bi trebalo poraditi. Za utehu, čak i najuredniji ljudi na svetu imaju svoje slabe

Pogledajte prilog 1639118

Neuredan ormar pokazuje da i dalje fantaziramo o vremenima kada smo bili mlađi, mršaviji, srećniji...
Možda nas stare haljine koje čuvamo iako ih ne nosimo, podsećaju na vreme kada smo se osećali
kao da možemo sve i da je sve moguće. Ne želimo ih se rešiti jer ne želimo izgubiti taj osjećaj koji

Farmerke koje više ne možemo zakopčati nas možda podsećaju na dane zabave i izlazaka, pa ih
čuvamo, iako znamo da to nema smisla. Da bi živeli punim plućima u sadašnjosti, moramo pustiti
prošlost da ostane u prošlosti i usmeriti misli na budućnost i kako iskoristiti svaki dan na najbolji
način.
Šta da uradimo?
Potrudimo se da pregledamo stvari u ormaru. Sve što nismo nosili više od šest meseci pogledajmo
pažljivo i zapitajmo se zašto to čuvamo. Posle, ono što shvatimo da više nećemo nositi, jednostavno

Hrpe papira i računa na stolu, kao i drugih stvari, mogu biti izgovor za izbegavanje da se pokrenemo
i krenemo dalje. Svaki put kada zanemarimo te neuredne gomile svega i svačega, ustvari izbjegavamo
da se suočimo s problemima ili odugovlačimo s pokretanjem novog projekta. Jer, nered na stolu označava
nered u našoj glavi. Označava da smo navikli da živimo u stalnom stanju stresa. Označava da nam je u

Ali, odugovlačenje spremanja stola samo stvara veći pritisak, jer neke stvari u životu ne možemo izbeći,
Šta da uradimo?
Za početak razvrstajmo poštu čim je dobijemo, ono što je za smeće, odmah tamo i bacimo.
Jer, papire koji nam ne trebaju, ne držimo nagomilane na stolu - osetićemo brzo veliko olakšanje.

Pogledajte prilog 1639219

Što je više nereda u automobilu, to je manje mesta u njemu za nas. Ova vrsta nereda otkriva da ne postavljamo
granice, odnosno da dopuštamo da se stvari i ljudi usele u svako područje našeg života, pa i tamo gde ne pripadaju.

Nered u automobilu je često prvi znak da se osjećamo preopterećeno. Automobil treba da bude naš privatan prostor,
a ne odlagalište svega i svačega. To može pokazivati i kako se pokušavamo odupreti potrebi da ponekad reskiramo.
Šta da uradumo?
Kao prvo, treba da utuvimo da ne moramo uvek reći "da" kada nas neko zamoli za neku uslugu.
Moramo naučiti ponekad reći "ne" - to je ključno za našu sreću. Osim toga, boravak u urednom automobilu biće manje
stresan.

Haos na tavanu, ili u garaži - Znak da imamo problem sa osećanjem krivice i da izbegavamo da se suočavamo
sa teškim zadacima

Znamo da s vremenom gomila u garaži samo raste i da ćemo se kad tad s njom morati suočiti. Nered samo iscrpljuje
energiju iz čovjeka, kao i pomisao na stvari koje treba obaviti, a još stoje sa strane. Najbolje je baciti šta je za bacanje,

Takođe čuvamo svakakve sitnice na tavanu, porodične neželjene darove i stvari od predaka, čestitke, odeću i uspomene
drugih, a utvari ih se želimo rešiti. Međutim, sama pomisao da nešto od toga bacimo u nama izaziva osećaj kao da izdajemo
voljenu osobu i osećamo krivicu, a to s vremenom samo postaje težak i neugodan emocionalni teret. Treba da znamo da
oni koje smo voleli, a možda više nisi s nama, ne bi voleli da se osjećamo loše zbog stvari koje nas ionako ne vesele, već
Šta da uradimo?
Sačuvajmo samo stvari koje nas raduju i vesele...sve ostalo možemo pokloniti nekom koga će te stvari obradovati...

Ako spremamo stan samo kada dolaze gosti, a ostatak vremena živimo u haosu, označava da smo vrlo zavisni od
mišljenja drugih ljudi.

Šta da uradimo?

Nikada nije kasno da sagledamo svoje mane i da se potrudimo da postanemo najbolja verzija sebe...

Ne mogu da shvatim takve osobe da tako mogu da zive.

Ja volim taj indolentni vašar oko sebe ( ne haos i svinjac) , tu se snalazim odlično i sve mi na oku i pregledno . Ako žena to raspremi ja poludim i ne mogu ništa da pronadjem ili moram da šipčim po stanu i trkeljišem po ormanima , ostavama , špajzu, plakarima....Toga se užasavam kad treba nešto da tražim i bauljam po tim skučenim prostorima
Imam svoj radni sto gde provodim većinu vremena , rasklopiv dužine 2m sa 2 kompa i dva monitora . Tu ima od mini usisivača, , mobilnih , makaza, digitrona, olaovaka, blokova, lekova, bateriskih lampi, krep trake, razne ćase sa grickalicama uglavnom ono što često koristim ......
Preko puta stola gde mi je TV su 2 indetične komode po 1,5 m . U ta 3 metra pored televizora ,pojačala i zv. kutija ima svašta i nešto ,ono tipa možda će mi zatrebati
Jedna mala "šok sobica" u stanu 1,5x1,5 sa policama od poda do plafona mi je puna alata koji obično dupliran i tripliran jer me mrzelo da tražim i lakše mi da kupim novi :mrgreen: . Garderobu držim na dvosedu pored spavaćeg kreveta jer volim da zateknem ujutro pored sebe ono što sam skinuo uveče . Tu je i pored 3 velika jastuka 5-6 malih za "kajlovanje " :D
Ostali deo stana i prostorija sredjuje žena i dužna je da mi kaže gde šta stoji ako mi nešto zatreba jer je ona slagala i pravila red:namcor:
Ja joj se divim kako izdržava sa mnom , ima moju nesebičnu ljubav i poštovanje za trpeljivost :heart:

Poslednja izmena:
Nostalgična sam, ali ne mogu drugačije..i tako je samo kada je reč o ormaru.

Volim da mi je ceo stan sređen, ne volim haos, nervira me. Automobil nemam. 🙂

Neke dokumente i račune čuvam duže u komodi, a onda se potrudim da sve razvrstam i ono šta ne treba bacim.

Nemaš? Pored ovoliko smart automatika u ponudi?!?? :eek:

Nemam jer zbog zdravstvenog stanja ne bih možda položila vožnju. Mogla sam da kupim lep auto, da biram boju, sa smanjenom cenom iako je nov i na lizing. Moje je bilo da položim vozački.

Sada razmišljam da sam dobro postupila. S vremena na vreme koristim taksi. Ne moram da brinem o popravci automobila, ceni goriva ili gasa, ne razmišljam o tehničkom pregledu, o registraciji. Taksi je xy puta jeftiniji od svega nabrojanog.

Nered na radnom stolu?

imam 2 primera - na poslu i kod kuce

Na poslu:
nema papira na stolu
nema sitnica na stolu
ima 2 monitora, tastatura, mis, drzac za mobilni u obliku foteljice, solja sa kafom i eventualno neko pice.
prasina se cisti svaki drugi dan!

Kod kuce:
na stolu ima 10 zica (za napajanje svega sto treba da se napaja), drzaci za telefone, lupe, naocare, daska kao podmetac za kafu, keksici sa cokoladom, ratluk, rakija, racuni, daljinski za sve (jedno 5) bombone za sisanje, maramice 2 tipa, (trenutno) pecene semenke suncokreta, slike roditelja, desktop kompjuter, tv (umesto monitora), baterijska lampa, laptop (moze i na tv), ponekad tablet ili digitalni papir, mobilni 1 2 3 4 5... i neretko tanjiri od neke hrane koja se grickala jela iz ruke a ne jela za trpezariskim stolom.

Sto se cisti kad na njemu vise nema horizontalnog prostora na raspolaganju tako da mora da se rascisti 'desktop'

Nadam se da nesto nisam zaboravio - a da! konferencijeske slusalice koje uredno stoje okacene na klin ispod stola :) pripada stolu jelte.

E pa kad ovako sagledam situaciju zakljucujem da sam jedna neuroticno-sizofrena bipolarna spodoba tipa Dr. Dzekil i mister Hajd!

Poslednja izmena:

Pogledajte prilog 1639118

način.
Šta da uradimo?

Šta da uradimo?

Pogledajte prilog 1639219

Šta da uradumo?
stresan.

sa teškim zadacima

Šta da uradimo?

mišljenja drugih ljudi.

Šta da uradimo?

zapazio sam nesto interesantno kod nase dijaspore u D.
Ulazio sam u domove obicnih gastarbajtera, spremacica, baustelaca, vozaca...............sve pedantno i cisto, za svaku pohvalu.
Sa druge strane, domovi akademika, raznih umetnika, profesora............zivi haos.
Kako ovo objasniti ?

Ne znam tačno u kom trenutku naša nemarnost prema neurednoj kući prerasta u mentalni poremećaj a sa druge strane imamo i preteranu urednost koja takođe dovodi do psih poremećaja.

neuredan a lud ili uredan a lud?
Hamlet: That is the question.
opservacija: svejedno lud :hahaha:

Zanimljivo je i kada smo na poslu uredni, kod kuće neuredni.

@Nemoguća Могућност Zašto je tvoj sto na poslu uredan a kod kuće neuredan?
Pretpostavio sam da ce neko da pita to. Mozda bas ti.

mogu da kazem - stvar novca i organizacije.

na poslu ima klauzula o bezbednosti informacija koja se zove 'clean desk and clean screen' politika koja se praktikuje da nikad neke vrste dokumenata ne stoje po stolovima nego ako se i uzmu vracaju se na (obicno zakljucano) mesto posto mogu da budu osetiljive informacije. Ne vazi bas za sve papire i za sve uslove ali uglavnom vazi. Drugi razlog je 'paperless office' rad koji se zasniva na elektronskim dokumentima ne onim na papiru. Tako cim imam neke papire odma ih dajem osobi koja se bavi papirima. A kad radim na necemu kad nisam tu zakljucam komp ili se on sam zakljuca posle nekih minuta.

Ima tu i smejurije. Naime nedavno je neko doneo folije koje se samolepe na sve, na staklo, na zidove, na vrata i tu pisu i crtaju sta treba da rade - tapetirali su celu kancelariju osim belih tabli - ja kazem - nema sta postujete 'clean desk and screen' ali zato po zidovima i vratima informacija kol'ko 'oces, ja cu da zazmurim jer folije nisu pokrivene politikom :) (ja se bavim trenutno pisanjem raznih politika)

Sitnice na stolu - opet pare - nabavio sam podigace za monitore (tako da mi monitori stoje poviseni tako da ne savijam vrat - ergonomija) ali sam nasao u ikeji te podigace koji imaju fiokicu. Znaci fenomenalna stvar - em su monitori gore, em sve sitnice su u fiokicama, em ispod svega moze da se gurne tastatura i mis i dobije se cist sto.

Kod kuce je drugacije, tv je veci od monitora, imam druge gluposti koje stoje po stolu koje nece u fiokicu... mada bi neka fiokica pomogla, mozda i zato sto na poslu imam fiokar pored stola pa tamo stoji svasta nesto drugo, kod kuce je vise razlicitih interesovanja i uslovno receno hobija, pa je razlicita i upotreba.

Ali najvaznija stvar od svega je - kod kuce radni sto je duplo veci nego na poslu!! Mislim da se to posebno racuna :)

Poslednja izmena:
zapazio sam nesto interesantno kod nase dijaspore u D.
Ulazio sam u domove obicnih gastarbajtera, spremacica, baustelaca, vozaca...............sve pedantno i cisto, za svaku pohvalu.
Sa druge strane, domovi akademika, raznih umetnika, profesora............zivi haos.
Kako ovo objasniti ?
ima vaznijih stvari od urednosti.

Back