Sta ne verujem nauci?

Блајбингер је у праву. Не знам да ли и он сам зна за то али Анри Бергсон је у прошлом веку указао на ту општу илузију дотадашњег мишљења о времену а које једну линију у простору зове "време" .
Значи, оно што ви зовете "време" није време већ простор.

Размислите о овоме и видећете да оно што зовете време није време већ симбол времена у појави а да је право време интуиција.

Значи, време у спољашњем свету не постоји. Оно је духовна категорија ...интуиција трајања.

Кога занима постоји тема на филозофији.(погледаје пост број 12..а онда уводни пост)

http://forum.krstarica.com/showthread.php/260660-Bergson-Trajanje-i-istovremenost

Poslednja izmena:
Zasigurno mogu da tvrdim da pamet na ovoj temi ne postoji, jer je sama tema-anti-pametna. Samim tim, po zakonima komperativne fizike, ako se pamet susretne sa anti-pameti, dolazi do anuliranja obe sile; jedna drugu potire i na kraju ostane -ništavilo, koje bi se moglo lepo prikazati najobičnijim -katancem!

Ма немој. Човек је изнео сушту истину а ти би да закључаваш тему. Пре је питање зашто 50 година после Бергсона ти и остали мислите да време постоји..тј да је време исто што и линија у простору. То је оно над чим се требамо ишчуђљавати.

Fronzo, svi smo učili da je vreme četvrta dimenzija prostora. Ne sadi tikve tamo gde bostan niče, tj, ne pravi se pametan tako što poonižavaš inteligenciju i obrazovanje članova foruma.

Не сећам се да смо тако нешто учили. :think:

Али оћито је да и ти као и многи други када кажеш "време" замишљаш линију која има почетак и крај. која се може делити и мерити.

Али шта ћеш? Линија у простору није време. Јукстапозиција тачака поређаних једна до друге није сукцесија у времену.

Тако просто да је просто неверованто да смо тек прошлог века дошли до тог знања.

Не сећам се да смо тако нешто учили. :think:

Али оћито је да и ти као и многи други када кажеш "време" замишљаш линију која има почетак и крај. која се може делити и мерити.

Али шта ћеш? Линија у простору није време. Јукстапозиција тачака поређаних једна до друге није сукцесија у времену.

Тако просто да је просто неверованто да смо тек прошлог века дошли до тог знања.

Daj, ne spoćitavaj mi ono što nisam rekao... a vreme nije linija, bog te ne ubio gluva i čorava, nego dimenzija po modelu ajnštajnovog svemira. može se prikazati kao linija, ali beskonačna, ne sa početkom i krajem.

Daj, ne spoćitavaj mi ono što nisam rekao... a vreme nije linija, bog te ne ubio gluva i čorava, nego dimenzija po modelu ajnštajnovog svemira. može se prikazati kao linija, ali beskonačna, ne sa početkom i krajem.

Кажеш може се приказати као линија која је бесконачна.:think:

Па изволи.Прикажи ми такву линију. Нацртај је или је барем замисли. А ако не можеш ни једно ни друго ..о чему говориш и каква је то онда"приказа"?
Време понављам није никаква линија ни коначна не бесконачна. Линија је у простору ...ту нема ни "в" од времена.

Време нигде споља нећеш наћи. Оно је интуиција.

Pa ovo ima logike.

Zapravo vreme je " izmisljena" fizicka velicina , izmisljena pre svega da bi ljudi lakse organizovali svoje zivote, kad ne bi racunali vreme bili bismo potpuno dezorganizovani i verovatno bi bili jos na nivou kamenog doba.

Zapravo vreme i ne postoji kao fizicka velicina jer svaki dan je isto Sunce izlazi i zalazi i tako u nedogled, takodje za razliku od ostalih fizickih velicina vreme nije ni vidljivo ni opipljivo, recimo tezinu mozemo osetiti, duzina ili sirina necega je isto opipljiva i vidljiva , brzina takodje dok vreme ne mozemo ni da osetimo ni da opipamo sto znaci da je vreme zapravo jedan apstraktan pojam.

Vreme je samo mera za trajanje necega odredjenog (neke fizicke promene, fizickog dogadjaja). Bez predmeta, desavanja, akta, cina, procesa-nema vremena. Casovnik bi, u takvom slucaju, kucao u prazno.
Vreme je ,dakle, svojstvo psihe a ne samog dogadjanja. Dogadjaji teku u konstantnoj sadasnjosti, iz jednog kvantnog skoka u drugi, a nasa kognitivna svest, koja percipira sopstvene radnje i dogadjaje paralelne s njima-koja ih pamti-stvara iz njih linearni grafikon koji nazivamo vreme. Linearnost je iluzija koju stvara um, koji povezuje dogadjaje.
Razlika izmedju juce i danas ne predstavlja vremensku vec fizicku razliku.
Ne prolazi vreme, nego mi. :mrgreen:

Da vreme ne postoji, prostor bi se i dalje nalazio u početnom stadijumu, tj, big bang-u.

Svemir se konstantno širi, jednom će se i skupljati, tj, svemir je pun kretanja, a kretanje bez vremena ne može da postoji, jer vreme tačno određuje gde u datom momentu telo koje se kreče prostorom se telo nalazi.

Bez vremena, sva tela bi se nalazila istovremeno svugde i nigde.

Da vreme ne postoji, prostor bi se i dalje nalazio u početnom stadijumu, tj, big bang-u.

Svemir se konstantno širi, jednom će se i skupljati, tj, svemir je pun kretanja, a kretanje bez vremena ne može da postoji, jer vreme tačno određuje gde u datom momentu telo koje se kreče prostorom se telo nalazi.
Bez vremena, sva tela bi se nalazila istovremeno svugde i nigde.

Време не одређује никакво "где". У простору имаш само непокретности . У простору нема кретања! Кретање је у времену али то време није у простору већ у духу да тако кажемо. Кретање је субјективна категорија свести.Интуиција. Споља нема времена самим тим ни кретања.

Али ово ти гарант чудно звучи. Јер ти видиш рецимо неки аутомобил како се креће ...
То је илузија! Ево размишљај мало над овом сликом и сам ћеш то укапирати.....

tacka.gif

Kako nasa inteligencija sada dobija iluziju kretanja?

Tako sto sada imamo ,samo jednu crnu tacku u sadasnjosti i jednu crnu tacku SECANJE (obratite paznju -secanje) I sada inteligencija ,ne bi li dobila kretanje, vrsi SINTEZU jedne crne tacke u sadasnjosti, i jedne crne tacke secanja (koja vise ne postoji u stvarnosti ) uzetoj iz proslosti iz memorije.

Ali kako vrsimo tu sintezu? Da li tako sto te dve tacke (jednu virtuelnu a jednu aktuelnu) redjamo jednu do druge?

Upravo tako, ali onda nemamo posla sa kretanjem vec sa prostorom, sa slikama crnih tacaka poredjanih jedna do druge u nasoj svesti, a to nije kretanje. Kretanje nije zbir nepomicnosti. Time nismo mislili kretanje.

Fronzo, jesi li ti slep? Rekoh ti da te ne smatram dostojnim sagovornikom upravo zbog tvoje arogancije i patološke potrebe da svakog ispravljaš i budeš najpametniji.
Izneo sam kako ja vidim vreme, a tvoje viđenje me NE INTERESUJE :)

Pa Pa, fronziboj:)

То је оно као на пијаци. " Неко ми нуди 200, неко 300 динара али ја од 150 не мрдам".

Или неко ти нуди истину а ти од твојих заблуда не одустајеш.

Боље размисили о оном. Велики је увид у питању. Спознати да је сама суштина опажајног света с заправо у сопственом духу тј сам тај дух.

Ja ne verujem nauci skoro pa nishta. Poshla sam u shkolovanju putem konvencijalne nauke. Shto sam vishe ulazia u srz nekih oblasti to mi je sve nejasnije bivalo, kockice nikako da se poklope. U pitanju je bila geologija ali to je nebitno jer je mogla biti i bilo koja druga.
Baza skoro svih naucnih oblasti je pogreshna, istumbana i nejasna . Ne zelim da omalovazavam, dobro smo se i ovako snashli i dostigli visoki stepen u mnogim naucnim oblastima. Jednostavno nismo mi krivi vodjeni smo tako iz nekog razloga. Mnogo komlikujemo stvari a sve bi trebalo da bude jednostavno, kao shto i jeste. Uz to svi naucni krugovi se ponashaju kao neki klanovi gde svaka grupa drzi neke svoje tajne i rade jedni protiv drugih.

Recimo ja ne verujem nauci da POSTOJI VREME.

Vreme ne postoji.

Vreme je SAMO JEDNA MERA koju je smislio covek.

Njome se meri KOLICINA KRETANJA MATERIJE ili ENERGIJE.

Sta vi mislite o tome?

Sve je tako, samo sto si prvo rekao da ne postoji pa si onda rekao da postoji i plus rekao sta predstavlja. Nisu ni mrtvi verovali dok su bili zivi.
I da, mislim da i ljudi u nauci to znaju.

Back