Šta nakon dijagnostikovanja depresija i anksioznosti?

svorkapa

Zainteresovan član
Poruka
117
Pozdrav svima, još 2018. godine sam velikih problema mučio sa depresijom i unutrašnjim strahovima. Išao sam kod državnih psihijatara u domu zdravlja gde su mi prepisali antidepresive i od njih mi je bilo bolje, kasnije sam našao i posao i sve se to nekako donekle vratilo u normalu. Međutim od do pre nekih godinu dana sve to počinje da mi se vraća. Radim u firmi za minimalac gde posao nije fizički težak ali mentalno me načisto iscrpljuje.Ne znam šta više da radim, razmišljao sam da zakažem neki termin kod privatnog psihijatra jer se osećam jako loše. Noću veoma slabo spavam neće mi san na oči, dok danju jedva ustajem iz kreveta. Nemam apetita, smršao sam. Ništa više ne želim od života, samo želim kraj ali ne smrt jer moji roditelji to ne bi mogli da podnesu to bi ih ubilo već samo želim da prestanem da postojim jednostavno. Moja majka takođe boluje od slične bolesti, po ceo dan spava a ja ne znam kako da joj pomognem jer ne mogu ni sebi pomoći. Možda je i glavni uzrok posao i to što teško spajam da minimalcem period od plate do plate i možda ću zvučati razmaženo jer radim dosta psihički težak posao koji me ubija. Ali ja ništa više ne želim u životu, želim samo kraj koliko god to sebično zvučalo. Od osećanja ne mogu da se setim kad sam poslednji put bio zaista srećan. Osećam isključivo ogromnu količinu tuge, besa i straha i ništa me ne može više obradovati. Pokušao sam da kupim sebi pojedine stvari za koje sam smatrao da bi me učinile srećnim jer sam ih oduvek želeo kao dete i dok sam bio mlađi ali nije imalo nikakvog efekta, kao da sam mrtav iznutra. Ako neko ima vremena da pročita do kraja bio bih mu zahvalan i na nekom savetu. Jednostavno mi došlo da ovo negde napišem i da probam bar malo sebi da olakšam dušu..

Anksioznost nije jedna bolest...
To mogu biti dva ili tri totalno razlicita stanja..

Npr , kad je neko lud, pise mu se anksioznost, u pratecim dokumentima....a da nije lud nego je nevaspitan, npr krimos...

Drugi tip anksioznosti je somatska anksioznost, to je kad ti telo burno reaguje zbog psihickih okolnosti ali somatski su simptomi , npr , ljuljne ti pritisak na 180 ako se uplasis u vezi dijagnostike ili neke primene....Tada se u dokumentaciji javlja anksioznost kao oznaka da ti telo reaguje anksiozno na tretmane lecenja, pa se drugacije prilazi pacijentu..

Treca anksioznost je ono sto je psihicka bolest ili psihicko stanje...ali pogledajte, to nema veze sa ova dva prva dijagnosticka stanja...a jeste anksioznost u sva tri slucaja nema govora da smo nesto zeznuli u opisu....

Sto se tice depresije, postoji egzistencijalna depresija koja je cesta danas, osecanje odbacenosti i nemogucnosti da se soipstvenim radom lecis ili hranis ili stanujes...
Sto je sreca za nasu ekonomiju i privrednike i lopove, oni uzivaju u takvom stanju...

Problem recidiva ili povratka u depresiju je sto ima 10 faktora koji su postavljeni da te vuku ka depresiji i ti zalecis 4 stvoris jedan novi , a ostale pokrijes da cute i piju vodu , ali onda vecina stane, da predahne....E ta stanka vecinu i vrati nazad, mada moze biti da bi neki i uz totalno predavanje najpovoljnijem okruzenju opet dosli u stanje da se deprimiraju...ali bi to nekome ko ih znalacki promatra otkrilo i sta je uzrok depresivnih stanja....
Nekad su tri proste zelje dovoljne da ukinu depresivno stanje ali su nemoguce...ono cuveno zelim da me roditelji postuju , ma koliko lagano zvucalo to je nemoguce u mnogo slucajeva....takvi su , nisu za dzabe uzrok necega...

Ne znam zasto depresivci koji su samo depresivci ne konzumiraju filmove....
Stoji da nece iz prvog puta ili prvih 10 videti nista vazno jer nemaju oko , namerno filtriraju....ali po mom misljenju taj odnos prema otkrivanju da otkrivaju samo udaranjem glave o zid nije dobar....

Cuko, maca, može i u stanu, ko ima dvorište može da ima golubove letače, kokoške, ko ima ar zemlje na brdu može i pčele kao pomoćno zanimanje. Briga o životinjama zaokupi mozak da se manje razmišlja u unutrašnjem dijalogu.
.............................................................................................................................................................................................
Što se tiče takozvane ''medicine stanovanja'' promena mesta kreveta, otkrivanje da li ima budji u stanu ispod poda,
zaštita od energetskih vodova , odnosno sve što može da negativno utiče na osetljive osobe.

šao sam kod državnih psihijatara u domu zdravlja gde su mi prepisali antidepresive i od njih mi je bilo bolje, kasnije sam našao i posao i sve se to nekako donekle vratilo u normalu. Međutim od do pre nekih godinu dana sve to počinje da mi se vraća.

Da li prestao da piješ lekove na svoju ruku, bez konsultacije sa psihijatrom?

Da sam na tvom mestu, ponovo bih otišla kod istog psihijatra i rekla mu da se depresija vratila.

razmišljao sam da zakažem neki termin kod privatnog psihijatra jer se osećam jako loše.

Zašto kod privatnog psihijatra? Njemu ćeš morati da pričaš sve od početka jer te on ne poznaje. I privatnici su skupi, a ne možeš da rešiš problem, da se lečiš samo jednom posetom.

Dobro je što si otvorio temu. Lakše je da podeliš problem sa nekim.

Moj najdobronamerniji savet je da ideš kod psih koji te već poznaješ. Da li si sa njim razvio korektan odnos?

Da li prestao da piješ lekove na svoju ruku, bez konsultacije sa psihijatrom?

Da sam na tvom mestu, ponovo bih otišla kod istog psihijatra i rekla mu da se depresija vratila.

Zašto kod privatnog psihijatra? Njemu ćeš morati da pričaš sve od početka jer te on ne poznaje. I privatnici su skupi, a ne možeš da rešiš problem, da se lečiš samo jednom posetom.

Dobro je što si otvorio temu. Lakše je da podeliš problem sa nekim.

Moj najdobronamerniji savet je da ideš kod psih koji te već poznaješ. Da li si sa njim razvio korektan odnos?
Ako pod korektnim smatraš isključivo izdavanje recepta za antidepresive onda jesam. A i to je bilo pre šest godina, ne znam ni da li više ti isti rade..

Back