Sta mislite o prvoj ozbiljnoj kritici hriscanstva ?

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.596
Ovo je litetratura, koga zanima moza da procita izvor
Branko Bošnjak, Grčka filozofska kritika Biblije, Naprijed, Zagreb1971. str. 87-269
http://fr.scribd.com/doc/24541593/Celzo-Origen
-Mojsije i proroci, pisci starih knjiga, nisu imali nikakvo znanje o prirodi svijeta i ljudi, i o tome su govorili glupo.
-Jevreji, stiješnjeni u jednom kutu Palestine, potpuno neobrazovani ljudi, nemaju pojma da su Hesiod i mnoštvo drugih bogom nadahnutih ljudi davno o tome govorili. Jevreji su sastavili najnevjerojatnije i najneukusnije priče, naime o čovjeku koga je bog oblikovao svojim rukama i udahnuo mu duh i o ženi koja je učinjena od čovjekovog rebra, o božjim zapovijedima, o zmiji koja im se suprotstavljala i o pobjedi zmije nad božjim zapovijedima. I tako pričaju mit kao za stare žene i na potpuno drzak način prikazuju boga da je on već na početku bio nemoćan, i da nije mogao jednog jedinog čovjeka, kojega je sam oblikovao, učiniti poslušnim.
-„Još je gluplje nekoliko dana pridodati stvaranju svijeta prije nego što je bilo dana. Jer prije nego što je bilo nebo nastalo i dok još zemlja nije bila čvrsto zasnovana, niti se sunce kretalo u svojoj putanji, kako su tu mogli postojati dani?
-„Ni jedan Bog ni Božji Sin nije nikada sišao niti će ikada sići.
-Bog nema potrebe da svoje djelo uvijek iznova, popravlja. On ne postupa kao neki čovjek koji je nešto nevješto napravio da bi stanje u svijetu popravljao poplavama ili požarima.
-„Umanjivanje ili uvećanje zla nije prije postojalo, niti postoji sada, niti će postojati. Jer priroda svih stvari jest i ostaje jedna te ista i nastajanje zla je uvijek isto.
-Kršćani su na bezbožnom putu i u velikom neznanju kada bogu stvaraju protivnika, kojega zovu đavo ili hebrejski Satana. Takvo shvaćanje je samo ljudsko mnijenje i potpuno je bezbožno da bi veliki bog, htijući pokazati ljudima bilo koje dobročinstvo, imao svoga protivnika i bio nemoćan.
-„Dakle, ako je bog, kao Zeus kod komediografa, probudivši se iz dugog sna, htio spasiti ljudski rod iz njegovog zla, zašto je poslao duh, o kojemu vi govorite, samo u jedan kraj? On je mogao na isti način mnoga tijela oduhoviti i poslati po čitavoj vaseljeni.
-To što neki, kako kršćani tako i Jevreji, govore da je bog ili božji sin kao sudija zemaljskih stvari sišao na zemlju ili će sići, to je nešto najsramotnije i za to nije potrebno opširnije pobijanje.
-Ili se bog stvarno mijenja u smrtno tijelo, kao što oni misle, ali to je kao što je rečeno nemoguće; ili se on sam ne mijenja, a djeluje tako da gledaoci vjeruju da se promijenio i time ih zavodi i laže. No, prevara i laž su loše stvari
-Međusobnu svađu između Jevreja i kršćana ne treba ozbiljno uzeti, jer obje strane vjeruju da je božji duh najavio da će doći spasitelj ljudskom rodu, samo što nisu u tome jedinstveni da li je najavljeni došao ili nije
.....:think:

Branko Bošnjak, Grčka filozofska kritika Biblije, Naprijed, Zagreb1971. str. 87-269
-Mojsije i proroci, pisci starih knjiga, nisu imali nikakvo znanje o prirodi svijeta i ljudi, i o tome su govorili glupo.
-Jevreji, stiješnjeni u jednom kutu Palestine, potpuno neobrazovani ljudi, nemaju pojma da su Hesiod i mnoštvo drugih bogom nadahnutih ljudi davno o tome govorili. Jevreji su sastavili najnevjerojatnije i najneukusnije priče, naime o čovjeku koga je bog oblikovao svojim rukama i udahnuo mu duh i o ženi koja je učinjena od čovjekovog rebra, o božjim zapovijedima, o zmiji koja im se suprotstavljala i o pobjedi zmije nad božjim zapovijedima. I tako pričaju mit kao za stare žene i na potpuno drzak način prikazuju boga da je on već na početku bio nemoćan, i da nije mogao jednog jedinog čovjeka, kojega je sam oblikovao, učiniti poslušnim.
-„Još je gluplje nekoliko dana pridodati stvaranju svijeta prije nego što je bilo dana. Jer prije nego što je bilo nebo nastalo i dok još zemlja nije bila čvrsto zasnovana, niti se sunce kretalo u svojoj putanji, kako su tu mogli postojati dani?
-Bog nema potrebe da svoje djelo uvijek iznova, popravlja. On ne postupa kao neki čovjek koji je nešto nevješto napravio da bi stanje u svijetu popravljao poplavama ili požarima.
-„Umanjivanje ili uvećanje zla nije prije postojalo, niti postoji sada, niti će postojati. Jer priroda svih stvari jest i ostaje jedna te ista i nastajanje zla je uvijek isto.
-Kršćani su na bezbožnom putu i u velikom neznanju kada bogu stvaraju protivnika, kojega zovu đavo ili hebrejski Satana. Takvo shvaćanje je samo ljudsko mnijenje i potpuno je bezbožno da bi veliki bog, htijući pokazati ljudima bilo koje dobročinstvo, imao svoga protivnika i bio nemoćan.
-„Dakle, ako je bog, kao Zeus kod komediografa, probudivši se iz dugog sna, htio spasiti ljudski rod iz njegovog zla, zašto je poslao duh, o kojemu vi govorite, samo u jedan kraj? On je mogao na isti način mnoga tijela oduhoviti i poslati po čitavoj vaseljeni.
-To što neki, kako kršćani tako i Jevreji, govore da je bog ili božji sin kao sudija zemaljskih stvari sišao na zemlju ili će sići, to je nešto najsramotnije i za to nije potrebno opširnije pobijanje.
-Ili se bog stvarno mijenja u smrtno tijelo, kao što oni misle, ali to je kao što je rečeno nemoguće; ili se on sam ne mijenja, a djeluje tako da gledaoci vjeruju da se promijenio i time ih zavodi i laže. No, prevara i laž su loše stvari
-Međusobnu svađu između Jevreja i kršćana ne treba ozbiljno uzeti, jer obje strane vjeruju da je božji duh najavio da će doći spasitelj ljudskom rodu, samo što nisu u tome jedinstveni da li je najavljeni došao ili nije
Eto, kada kažeš istinu onda slede uvrede od visokomoralnih hrišćana.

Već sam više puta napisao da je hrišćanstvo jevrejska prevara.

neka pametniji od mene odgovore...

"Što se tiče Božanskog Tvorca prirode, moja ga teorija izvanredno osvjetljuje i iz nje proizlazi nužnost da ga priznamo i njegova najveća i beskrajna moć, mudrost, providnost, što sve u nama izaziva duboko poštovanje, a u isto vrijeme zahvalnost i ljubav, pa stoga posve otpadaju ništavne sanjarije onih koji smatraju da je svijet slučajno nastao ili da je mogao biti sazdan nekom fatalnom nužnošću, ili da odvijeka postoji sam po sebi upravljajući se po nekim svojim nužnim zakonima."

(Ruđer Bošković, 1711 - 1787, fizičar, astronom, filozof, teolog, diplomat)

Није ми нешто јасно, ако неко нешто критикује онда то и постоји, живо је...
Да не постоји не би било ни потребе за критиком.
Зар не?

Sto samo pokazuje da je u osnovi tog nemira i zelje za sukobom problem unutrasnjeg poriva i cista psihologija. Takvi ljudi ne uce, oni samo imaju zelju da izraze svoj identitet.

"

PREPODOBNI DOROTEJ PALESTINSKI
POUKE

IX

O LAŽI

1. Hoću da vam pomenem ukratko i o laži. Jer, vidim da se ne trudite mnogo oko uzdržanja jezika, od čega se lako zastranjuje u mnogome. Vidite, bratijo moja, u svakoj stvari, kao što uvek govorim, postoji navika u dobru i u zlu. I potrebno je veliko trezvoumlje kako ne bismo bili pokradeni od strane laži. Nijedan lažljivac se ne sjedinjuje s Bogom, budući da je laž tuđa Bogu. Pisano je, naime: "Laž je od lukavog". I opet: [đavo] je laža i otac laži (Jn.8.44). Eto, đavo se naziva ocem laži, a Bog je istina. Sam On govori: ja sam put, istina i život (Jn.14,6). Vidite li, dakle, od koga se odvajamo i kome se putem laži prilepljujemo? Očigledno je da se [približavamo] zlome. I tako, ako želimo da se uistinu spasemo, svom silom i svakim usrđem treba da ljubimo istinu i da se čuvamo od svake laži. Inače, ona će nas odvojiti od istine i života.

2. Postoje tri različite laži. Postoji lažljivac u mislima, postoji lažljivac rečima i postoji onaj koji laže samim životom. Laže u mislima onaj koji prima podozrenja [sumnje u druge]. On vidi nekog da razgovara sa svojim bratom i počinje da podozreva, govoreći: "On o meni priča". I ako prekinu razgovor, opet sumnja da su radi njega prekinuli. Ukoliko neko kaže reč, on podozreva da je rečena radi njegovog ogorčenja. I jednostavno, u svakoj stvari on podozreva bližnjeg, govoreći: "To je zbog mene učinio. To je zbog mene rekao. Radi toga je to učinio". On je lažljivac u mislima. Nikada ne govori po istini, nego uvek iz sumnjičenju. Otuda znatiželja, ogovaranje, prisluškivanje, sukobi, osuđivanja.

3. Dešava se da neko podozreva neku stvar i da se ona uistinu desi. Hoteći [navodno na osnovu] toga da se ispravlja, on uvek biva znatiželjan, misleći: "Ukoliko neko protiv mene govori, ja vidim kakvo je moje sagrešenje zbog koga me kleveće, te mogu da se ispravim"[1]. [No], ovde je najpre i sam početak od zlog, budući da je od laži započeo. Ne znajući [dobro stvar], on podozreva ono što ne zna. Kako pak, može zlo drvo, dobre plodove rađati? Ako zaista želi da se popravi, on na reč brata: "Ne čini to", ili: "Zašto si to učinio?", ne treba da se smućuje, već da mu napravi poklon i zahvali. Tako će se popraviti. I kada Bog vidi da je kod njega takva namera, nikada ga neće ostaviti u prelesti, nego će mu poslati nekoga ko će mu pomoći da se ispravi. A reći: "Ja verujem svojim podozrenjima radi samoispravljanja", i zatim prisluškivati i biti znatiželjan, predstavlja opravdanje od đavola, koji (uvek) hoće da plete zamke."...
"...11. Laže svojim životom onaj koji se, budući razvratnik, pretvara da je uzdržljiv, ili koji, budući koristoljubiv, govori o milostinji i hvali saosećajnost, ili koji se, budući gord, divi smirenju. I ne divi se on što bi hteo da pohvali vrlinu.

Da je govorio sa tom namerom, on bi prvo sa smirenjem ispovedio svoju slabost govoreći: "Teško meni, okajanome, jer sam se ispraznio od svakog dobra". Posle ispovedanja svoje slabosti on bi mogao da se divi i da hvali vrlinu. I opet, ne preuznosi on vrlinu što bi imao nameru da nekog ne sablazni [svojim porokom], jer bi u tom [slučaju] trebalo da razmišlja ovako: "Ja sam okajan i strastan. Zašto još da i drugog sablažnjavam [svojim porokom]? Zašto da štetim i drugoj duši i da navaljujem na sebe i drugi teret?" Tada bi se, premda lično grešeći, ipak dotakao i dobra. Jer, oplakivati sebe jeste smirenost, a štedeti bližnjega jeste saosećanje. Ali, on se ne divi [vrlini] radi navedenog, kao što rekoh. Naprotiv, on ime vrline koristi ili radi skrivanja svoje rđavosti, ili da bi se predstavio kao vrlinski [čovek], ili, često, da bi štetio i povredio nekog. I nijedno zlo, nijedna jeres, ni sam đavo ne mogu da prevare [čoveka], ukoliko ne uzmu lik vrline. I apostol govori da se i sam đavo pretvara u anđela svetlosti (2.Kor.11,14). Onda nije za čuđenje što se i njegove sluge pretvaraju da su sluge pravednosti. Tako i lažljivac, kao što rekoh, govori o vrlinama i hvali ih i divi im se kao onaj koji ih [navodno] sam izvršava i kao onaj koji je iskusan u njima ili stoga što se boji stida od smirenja, ili želeći da prevari i povredi nekog. To je lažljivac svojim životom. On nije jednostavan čovek, već dvostruk. Jedan iznutra, a drugi spolja. Dvostruk je i sraman i njegov život.

12. Eto, rekli smo da je laž od zloga. Rekli smo i da je istina Bog. Bežimo, dakle, bratijo, od laži da bismo izbegli udeo zlog i podvizavajmo se da steknemo istinu, da bismo se sjedinili sa Rekavšim: Ja sam istina (Jn.14,6). Neka bi nas Bog udostojio Svoje istine.

Njemu slava i sila u vekove. Amin
".

Sa:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/SvetiDorotejPouke/Lat_SvetiDorotejPouke13.htm

Kritikujes verovanje u boga, ali ti ne znaci da bog postoji.

Pa postoji za onog koji veruje, postoji kao pojam o kom se raspravlja....sta ti znaci ovo "postoji"? Ako mislis na neku sustinu nezavisnu od covekove svesti niti postoji niti ne postoji jer prvo podrazumeva postojanje neceg, culnog, konkretnog, uoblicenog, nesto sto je u percepciji i ta rec tu ima vazenje a druga rec nista ne znaci.

Pa postoji za onog koji veruje, postoji kao pojam o kom se raspravlja....sta ti znaci ovo "postoji"? Ako mislis na neku sustinu nezavisnu od covekove svesti niti postoji niti ne postoji jer prvo podrazumeva postojanje neceg, culnog, konkretnog, uoblicenog, nesto sto je u percepciji i ta rec tu ima vazenje a druga rec nista ne znaci.

1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
3 I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost.
5 I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, dan prvi.
9 Potom reče Bog: Neka se sabere voda što je pod nebom na jedno mesto, i neka se pokaže suvo. I bi tako.
11 Opet reče Bog: Neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi seme, i drvo rodno, koje rađa rod po svojim vrstama, u kome će biti seme njegovo na zemlji. I bi tako.
14 Potom reče Bog: Neka budu videla na svodu nebeskom, da dele dan i noć, da budu znaci vremenima i danima i godinama;
16 I stvori Bog dva videla velika: videlo veće da upravlja danom, i videlo manje da upravlja noću, i zvezde.
17 I postavi ih Bog na svodu nebeskom da obasjavaju zemlju.
21 I stvori Bog kitove velike i sve žive duše što se miču, što provrveše po vodi po vrstama svojim, i sve ptice krilate po vrstama njihovim. I vide Bog da je dobro;
25 I stvori Bog zveri zemaljske po vrstama njihovim, i stoku po vrstama njenim, i sve sitne životinje na zemlji po vrstama njihovim. I vide Bog da je dobro.
27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.
28 I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.

31 Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, dobro beše veoma. I bi veče i bi jutro, dan šesti.

Back