Шта мислите о Књизи Еноха?

Апокриф... Бајка за одрасле вернике, који се заносе фанатстичном тј. измаштаном духовношћу...

Доказ? Мораш светоотачку критику да изучиш... који ни нећеш разумети, јер превазилази твоје умне силе за духовно
 
Апокриф... Бајка за одрасле вернике, који се заносе фанатстичном тј. измаштаном духовношћу...

Доказ? Мораш светоотачку критику да изучиш... који ни нећеш разумети, јер превазилази твоје умне силе за духовно
Ниси ни погледао клип а већ имаш мишљење.
 
Enok je bio sastavni dio krscanstva par stotina godina.
NE bi bio da je tako kako ti kažeš.
Никад није била општеприхваћена, ретко се ко и бавио њоме... књига је елитискичких јеретика која је оперисана од стручне цензуре и провере - жидувствујућих Хришћана, које је апостол Павле одлучио од Хришћанства...

Тек са развоје јереси на Западу у 13том веку, опет се ''уводе'' прецртане сумњиве књижурине у ''преиспитивање'' које је давно завршено и бесмислено за вернике...
 
Kako po cemu?
Znam

Da li citas Bibliju?
Apokrifi se jednostavno ne uklapaju u Bozju rec
i oseti se da nisu nadahnute...
Takodje vec je dokazano koje su nadahnute.
То није одговор. Конкретно немаш одговор јер је једини одговор "Црква је одредила да је то апокриф".
 
Мене у ствари везано за ову тему највише занима да ли црква обликује, прихвата и одбацује ствари по сопственом нахођењу.
Шта јој одговара прихвати, шта не одговара одбаци или прогласи јересом.
 
Мене у ствари везано за ову тему највише занима да ли црква обликује, прихвата и одбацује ствари по сопственом нахођењу.
Шта јој одговара прихвати, шта не одговара одбаци или прогласи јересом.
Не по сопственом нахођењу већ по нахођењу Духа Светог који дјелује у Цркви.
 
Не по сопственом нахођењу већ по нахођењу Духа Светог који дјелује у Цркви.
Који говори кроз уста свештеника.
А ми не знамо да ли то говори он или говоре они зарад сопствених циљева.

Види.
Кажу да је Бог дао слободу избора.

Зашто нам онда разне верске заједнице причају како треба?
Зашто су потребни тумачи Божије речи кад је она створена тако да је свако може разумети.

А како је разуме зависи од њега самог и то је тако и уклопљено и зашто онда други себи дају за право да кажу да само они добро тумаче, да само они знају истину, да је само њихово право и истинито..

Зашто се ишта одбацује или проглашава јересом?
Зашто се све не допусти па нека човек сопстверном вољом како је и Бог заповедио одлучи шта му је најближе.
 
Malo da prosirim tematiku oko Enoka iz Rabi Akibe knjige slova.
Procjenjeno da text datira iz 1 stoljeca.
Tu je evidentno da Isus priča je jako slicna priči Enok Metatron transfiguracija gdje Metatron postaje onaj s desna koji sve odrzava.
Naravno da je to za Rim konkurencija...


Sedamdeset imena ima Svetog, onih poznatih, dok je nepoznatih bezbroj. Aleph je inicijal "" izabran",uzet i postavljen. "Rekao je Gospodin, sve se to odnosi na mog slugu Metatrona, koji je uzvišeniji od svih nebeskih bića. Odabran u Adamovoj generaciji, kada je generacija potopa postala opaka, i oduzeli mi slavu moju Šekinu, božansku ženstvenost. Zatim sam od njih odabrao Enoka, sina Jereda, da sa mnom bude živi svjedok s četiri svete zvijeri na mojim kolima. Imenovao sam ga na svo svoje blago u svom nebeskom carstvu i njegove ključeve predao mu. Učinio sam ga princom knezova do slavnog prijestolja, upraviteljem četiri svete zvijeri i da im stavlja krune na glavu.

Učinio sam njegovu visinu većom od svih nebeskih bića, sedam hiljada milja višu. Uzdigao sam njegovo prijestolje sa svog. Pretvorio sam mu tijelo u plamen, a kosti u svjetlucavo svjetlo. Učinio sam da se pojavio kao pojava munje, njegove oči kao vječno svjetlo, a odraz njegova lica kao odraz sunca, zrake njegovih očiju kao zrake slavnog prijestolja, njegova odjeća veličanstvenosti i ljepote. Ovjenčao sam ga krunom od pet hiljada po pet hiljada milja i dao mu od svog veličanstva. Nazvao sam ga svojim imenom "Jedud Mali", koji zna sve tajne i misterije koje sam mu otkrio u ljubavi. Njegovo sam prijestolje postavio na ulazu u svoju palaču da sudi među nebeskim bićima. Sedamdeset imena dao sam mu kako bih mu povećao slavu.

Sedamdeset knezova sam stavio pod njega kako bih kroz njih izvršio sudbine postojanja, podigao ponizne i ponizio ponosne, udario kraljeve svojom riječju i ponizio plemiće, promijenio tijek vremena i otkrio mudrost zemaljskim kraljevima, dostavljajući tajne onima koji teže znanju. Metatron sjedi na nebu tri sata svaki dan, okupljajući oko sebe sve one duše dojenčadi i školske djece koja su umrla prije svog vremena. Okuplja ih pod slavnim prijestoljem, dijeli ih na odjele i odjeljke, uči ih zakonu, mudrosti i znanju i svim tajnama Tore, kako je napisano (Izaija dvadeset osam), "Kome će poučiti mudrosti, kome će objasniti vijest? Onima kojima je oduzeto mlijeko, oduzeto od grudi.

PRINC MUDROSTI.

Sagnasel je princ mudrosti.
Zašto se zove Sagnasel? Jer mudrost se daje u njegove ruke. Sva ta blaga otvorena su Mojsiju dok su bili na brdu Sinaj, gdje ga je Sagnasel naučio zakonu na sedamdeset jezika i na sedamdeset načina. Proroke, usmene zakone i svo znanje koje se odnosi na religiju naučio ga je na sedamdeset načina. Po isteku svojih četrdeset dana Mojsije je sve zaboravio u jednom satu, a Sveti je pozvao princa zakona Jefeifiju da osnaži Mojsija i pamćenje njegovo.

Tih sedamdeset imena Svetog, otvorenog imena, koje su uklesane na veličanstvenom prijestolju koje je Sveti dao od svoga imena Mettatronu i dvadeset i dva pečata po kojima je sav nebeski red zapečaćen,također knjige kraljeva i anđela, Žeteoca glasnika i knjige sudbine svakog naroda. Rekao je Mettatron, knez unutrašnjosti, knez zakona, princ mudrosti, knez slave, princ palače, knez anđela, knez knezova odozgo i dolje, da je Gospod, Bog Izraelov moj je svjedok, kada sam Mojsiju otkrio tu tajnu, među nebeskim vojskama nastala je galama i oni su protestirati.
Rekli su mi: "Zašto otkrivaš tu tajnu sinovima čovječjim, rođenima od žene, koji su puni grešaka, nečisti, puni krvi i bolesti? Zašto otkrivaš tu tajnu kojom je stvorenje pozvano u postojanje, zašto čovjeku otkrivaš od krvi i mesa? " Odgovorio sam im: "Zato što sam uzeo dozvolu od Svetog. Stoga sam Mojsiju otkrio značenje imena koja izlaze iz svjetla i vatre. "Nisu bili zadovoljni mojim objašnjenjima, a Gospodin je rekao:" Želim tako, i imenovao sam Metatrona samog, a on to može dati Mojsiju. „Mojsije je to predao Jošui, a Jošua starješinama, a starješine prorocima, proroci ljudima velike sinode, a velika sinoda Ezri pisaru, a Ezra Hilelu Velikom i Hilelu Rabu Ahluhu, i Rab Ahluhu vjernicima, Esenima), a vjernici vjernicima da se pobrinu za to i da time izliječe sve bolesti, tako je napisano, ako čujete i čuvate riječi Gospodnje neću donijeti na tebe pošasti koje sam spustio na Egipat, jer sam ja, tvoj Bog, tvoj iscjelitelj.
 

Back
Top