Sta mislite o Entoni de Melu?

Исто што и о свим другим философима - креаторима релативних људских истина које су мање или више близу апсолутне Божје истине записане у Библији. :roll:

On nije filozof, nije nista. Prevarant u literaturi iz oblasti pseudo-psihologije. Naravno, samo takvi danas dodju do vrha citanosti... (kakav narod takva literatura)

Ko njega citira taj je daleko od filozofije, a ona se njega moze samo stideti ukoliko ga neko nazove filozofom.

Truman:
Da li ste citali knjige de Mela i sta mislite o njemu?
BUJENJE...BUDJENJE....VELIKI BROJ LJUDI ZIVI,A DA TOGA NIJE NI SVESTAN.MISLIM DA JE DE MEL COVEK KOJI NUDI LJUDIMA DA UPOZNAJU SEBE.NARAVNO,MI SE NE MORAMO SLOZITI SA NJIME,ALI JE IPAK ZNACAJNO STO RAZMISLJAMO I OTKRIVAMO KO SMO MI ZAPRAVO. :oops: TAKODJE,INTERESANTNO JE PITANJE KOJA JE SVRHA ISTRAZIVANJA MESECA KADA LJUDI NE MOGU NI NA ZEMLJI ZIVETI U SLOZI.

Nietzsche:
On nije filozof, nije nista. Prevarant u literaturi iz oblasti pseudo-psihologije. Naravno, samo takvi danas dodju do vrha citanosti... (kakav narod takva literatura)

Ko njega citira taj je daleko od filozofije, a ona se njega moze samo stideti ukoliko ga neko nazove filozofom.
:oops: JA SAM NIKO U LJUSTURI NICEG :oops: RAZLICITI SU POGLEDI NA SVET...RAZLICITI SU UKUSI... :oops:

Nietzsche:

Mislim da pitanje da li je on filozof ili nije uopste nije bitno.Prretpostavljam da si ga citao i da si koristio razum verovatno bi se slozio sa mnogim stvarima koje on govori jer su veoma razumne.
Ukoliko nisi nemas pravo da ga svrstavas u pseudo-psihologe i slicno.Zar to sto je on covek modernog doba znaci da ne valja i da su samo stari izvori saznanja merodavni?Mislim da dok si ga citao to nisi radio bas mnogo objektivno vec sa dosta predrasuda.

Zao mi je sto tako pises, jer ako bih ti savetovao da procitas neke knjige, ali stvarno knjige iz kojih mozes da izvuces neku pametnu pouku, necu kazati mudrost jer ona za jednoga vazi, a za drugoga moze biti glupost, onda ces uvideti koliko je taj de Melo jedno malo dete u odnosu na coveka koji i malo razume zivot, a da ga uporedjujem sa pravim i uspesnim psihologom ili filozofom... to bi bilo previse a i bedno s moje strane kao studenta filozofije.

Ja sam pre nego sto sam dobio na poklon tu de Melovu knjigu citao neke obicne psihoterapeute i ponekog mistika, a obojica su daleko bili od mudrosti, daleko od neceg ozbiljnog, filozofskog. Ali jesu bili zivotni saveti. I to sam citao sa 13 godina, ucio sam da prepoznajem stilove, ucio sam i retoriku nisam samo pamtio savete ovih ljudi koje sam citao. Tu mi dolazi A. de Melo ciji me naslov strasno uzbudjuje i ja s velikom radoscu pridjoh toj knjizi, ali onda jedno veliko razocaranje. Mislim da sam procitao dvadesetak stranica, i vec sam video kolika je razlika izmedju njega i recimo Scota Peck-a, koji nije nikakav narocit "mudrac" sa moje danasnje pozicije, ali moze da bude profesor de Melu.

Reci mi, ako stvarno hoces da citas i ucis o zivotu, jer ne uci se od de Mela, njega nijedan filozof niti psiholog nece citirati, ni u kom naucnom radu neces videti fusnotu koja upucuje na njegovo neko delo. On naprosto ne postoji. On postoji samo za ljude koje bas mrzi da razmisljaju i otkrivaju dublje istine, za izletnike, za one koji u dnevnim novinama i politici traze mudrost. Za takve je de Melo vredan i otkrovenje.

Kazem, reci mi ako hoces da te uputim u vode prave mudrosti, u dubinu stvari. No, ponekad je bolje ostati na povrsini, jer kako Nietzsche rece, redak vazduh visova je za retke ljude, za one koji mogu da izdrze visinu.

Nietzsche:
Mislim da sam procitao dvadesetak stranica, i vec sam video kolika je razlika izmedju njega i recimo Scota Peck-a, koji nije nikakav narocit "mudrac" sa moje danasnje pozicije, ali moze da bude profesor de Melu.
Skot Pek je katastrofalan luzer, i u privatnom životu i kao pisac. Njegove knjige u kojima jednu rečenicu ponavlja 6 puta za redom menjajući red reči mogu da se dopadnu Amerikancima ali ne prolaze u našem selu.

Nisam bio još ni završio osnovnu školu kad sam shvatio koliko je loš pisac, da bih kasnije svoju pretpostavku mnogo puta potvrdio u razgovorima sa poznavaocima literature.

Nisam ja samo tu budalu citao u tim godinama, citao sam i mislio da su neverovatni "filozofi" - da, bas kao i vi sto ovoga amatera u zivotu nazivate filozofom - i jos neki "veliki pisci", iscelitelji i slicno, a ja cu vas pitati da li i o njima imate tako veliko misljenje, posto su oni zajedno u rangu sa de Melom ako pitate nekog intelektualca:

Evo silnih pisaca-filozofa, cije su knjige, zahvaljujuci dubokom knjizevnom, filozofskom i psiholoskom prosvetljenoscu naseg naroda probijale vrhove citanosti:

Lujza Hej - "Moc je u vama"
Lujza Hej - "Misli srca"
Rika Zarai - "Tajne moje prirodne medicine"
Dzozef Marfi - "Moc podsvesti"
Dejl Karnegi - "Psihologija uspeha"
Antonio de Melo - "Budjenje"

Naravno, ima i drugih njegovih gluposti, ali treba biti odredjenog nivoa svesti da bi se to uzelo u ruke).
Smestio bih gore i Scota Peck-a, ali on je makar zavrsio skolu, i napisao je par dobrih dela, nesumnjivo, koja bi mogla cak i kao romani da se izdaju, a ne kao pseudo-psiholoska literatura.

Dakle, to su nasi velicanstveni bogatasi puni mudrosti kojom bi svi trebalo da se polijemo.

To je slicno kao kad bi se neko divio u knjizevnosti i velicao:

Mirjanu Bobic-Mojsilovic,
Ljiljanu Habjanovic-Djurovic,
Isidoru Bjelicu,
Jelenu Tinsku,
+ ona novinarka cijeg se prezimena ne secam... ona koja ne ume da izgovori "R"...
a od stranih:
Paolo Koeljo

E, ovakve cete jos malo poceti da poredite sa Viktorom Igoom. Tuzno ali istinito.

Nietzsche:
Kazem, reci mi ako hoces da te uputim u vode prave mudrosti, u dubinu stvari. No, ponekad je bolje ostati na povrsini, jer kako Nietzsche rece, redak vazduh visova je za retke ljude, za one koji mogu da izdrze visinu.

Ne mogu da kazem da me nisi zaintrigirao.Reci mi par naslova koje ti smatras u vode mudrosti njihove autore.Ako hoces daj mi neki konkretan primer zbog koga smatras da je de Melo nko i nista,jer sam u svojoj poslednjoj poruci napisao kako smatram da de Melo govori veoma razumno.
by the way:koliko sada imas godina?

Nietzsche:
E, Sizife, Sizife, ajde me ti pouci da vidim koje su to knjige vredne citanja, koja te je knjiga naucila i dala ti toliku pamet. Bas me zanima.
Na primer, tebi naročito bih preporučio "Zen and the Art of Motorcycle Maintenance" od Robert-a Pirsig-a. A ima toga još, mnogo boljih stvari nego Koelja, Peka i gđ-e Zarai. (Gde nju iskopa, majke ti? Baš si me razveselio, ona mi odavno nije pala na um...) :D

Ne bih ti preporucio neke takve knjige, a znam da ocekujes neke same citate ili misli o zivotu. No, ako bas hoces tako ogoljene misli, imas i posebne knjige sa njima. Recimo Znakovi pored puta, Ive Andrica. Medjutim, siguran sam da na svakom koraku imas takve knjizice u kojima mozes naci razne misli velikih ljudi, ali zaista velikih, priznatih, ucenih... onih koji daleko od toga da su bili poznati u svoje vreme, onih koji su cekali i po nekoliko vekova da bi ih ljudi razumeli. Znao sam neki sajt na netu koji se zvao "Mala riznica velikih misli" gde si mogao da pronadjes mnogo velikih recenica velikih ljudi.

No, to nije ono sto bi ja nekome preporucio, jer to nije tako ozbiljan rad. Treba najpre citati beletristiku koja vredi. To su klasici svetske knjizevnosti. Od toga bih izdvojio Viktora Igoa i njegove Jadnike. Delo koje mora da izazove osecajnost u coveku, i nakon citanja takvog dela on nikako ne moze ostati isti.

Tek na kraju dolaze filozofska dela. Negde na prelazu odmah se nalazi Nietzsche-ovo delo Tako je govorio Zaratustra, koje bi svako jos u srednjoj skoli morao da procita. Potom bih preporucio S one strane dobra i zla, istog autora.

Za sada toliko; uostalom, mozda ce te privuci neki poseban ukus pa bi mogao narocito da se okrenes nekom od raznih pravaca u knjizevnosti ili filozofiji pa nije zahvalno da te upucujem u istancanu filozofiju ili narocitu knjizevnost koja se meni dopada.

Hteo sam da kazem da se u klasicima filozofije i knjizevnosti nalaze velike misli, jer to i jesu dve ozbiljne "nauke". Ono sto sam pomenuo, one autore i naslove u poruci vise jesu sve prevaranti, a oni sami ne bi mogli da kazu u kom se zanru nalaze njihova dela, jer takav zanr ne postoji. Ja sam ga nazvao pseudo-psihologijom, ali cim je pseudo...

Prvi deo Jadnika sam procitao pre jedno godinu dana a sada sam za raspust uzeo da citam Tako je govorio Zaratustra.Prvi utisak verovatno nije tacan,ali cini mi se da je lik Zaratustre poprilicno egoistican,koliko sam procitao u predgovoru to vazi i za autora te knjige.Naravno,ne smatram svoje misljenje za previse ozbiljno,nisam ni presao polovinu prvog dela (prve knjige).Takodje mi se cini da je poprilicni tesko shvatiti "sta je pisac hteo da kaze" tako da zaista moram pazljivo da citam.

Back