Sta mi se ne svidja kod Kine?

Askari

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.604
Kina je vec postala super sila i pomaze cijeloj Aziji i Africi da se oslobodi zavisnosti od Zapada, ali mi se ne svidja komunizam i zategnuti sakoi i kravate. Volio bih da Peking obnovi religije i da se kineska filozofija postuje. Budizam, konfucizam i taoizam bi trebalo da se vrate medju Kinezima i da se pocnu pojavljivati u javnosti sa svojom tradicionalnom odjecom.
 
Balkanskom narodu je Kina super izdaleka, ali kad se malo približe i to sve iznivelišu, retko koga sam čula da je i dalje zaljubljenik. Pre je bilo: Ma, daleko im lepa kuća, prijatelju!
U priči sa Kinom možemo samo da se nadamo da smo kao... ono... podguzna muva koja ipak ima neko svoje, makar koliko, ali ipak, dostojanstvo. :zcepanje:
Prosečnom Srbinu bi se oči iskosile od muke da pokuša mesec dana da živi kao prosečan Kinez! :cepanje:
 
Šta mi se ne sviđa... well... ti ljudi su još uvek pod Koronom, jedva se nekako čupaju, tj., ne čupaju se; Oni i dalje imaju nekakvo zatvaranje u kućama/stanovima, bez obzira na to što se Korona već ostavila prošlosti. Jaoooo.... Deca im i dalje kukaju da ne mogu napolje zbog virusa, nema parkova, nema bioskopa, nema ničega. Auuuu!
Mi smo prošli super.
 
Turban.jpg
 
Balkanskom narodu je Kina super izdaleka, ali kad se malo približe i to sve iznivelišu, retko koga sam čula da je i dalje zaljubljenik. Pre je bilo: Ma, daleko im lepa kuća, prijatelju!
U priči sa Kinom možemo samo da se nadamo da smo kao... ono... podguzna muva koja ipak ima neko svoje, makar koliko, ali ipak, dostojanstvo.
Prosečnom Srbinu bi se oči iskosile od muke da pokuša mesec dana da živi kao prosečan Kinez!
Pazi da se ne ujedeš za jezik: nisu iopšte siromašniji od podanstva zemlje Srbije, a ko “dokazuje” tačnost svog verovanja (predrasuda) slikama iz ruralnih delova Kine nek malo zaviri u neko selo u Srbiji.

Po GDP po glavi stanovnika su ispred zemlje Srbije, a za razliku od nje rastu po 6-7% godišnje.

U Srbiji se sada naširoko smatra da je neopisivo nacionalistička i ksenofobična do neverovatnosti Južna Koreja veoma napredna zemlja - samo zato što je bogata, a da si tamo bila npr sedamdesetih ili osamdesetih pomislila bi da nikad neće stići ni tzv SFRJ. Isto sa Kinom, kad si se formirala kao ličnost bili su siromašniji od Srbije pa si formirala predrasude o Kinezima.

Za početak, uporedi panoramu Beograda sa Šangajem:

26E23BA4-F17C-4C81-8BF8-161357433DF6.jpeg

3EA1A0F9-D2A6-4C61-9F0C-CAB2A05C2C91.jpeg
 

Back
Top