Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
данас ми долази у госте тетка из пожаревца, требало би нешто да спремим, ал да не буде неко свакодневно јело. дајте неки предлог, а да не буде зајебато за спремање.
ваш милле
Kupi u pecenjari kilo res peceno i teglu krastavaca i lepinju..Ima tetka da se odusevi..kazi da si peko celu notj...:lol:

ja našla smuđa od kg i po...ide u marinadu od ulja,bosiljka,ruzmarina i vegete,tako odstoji 2 sata...pa onda se puni filom...a fil je: jedan praziluk pržen na puteru, tek da uvene,doda se morska so,biber,dolije voda i ubaci pirinač...kuva se taman dok pirinač ne upije vodu,tada se doda još 3odkg pečuraka sečena na kolutove,promeša i puni se smuđ...e onda se to lepo zašije...naprave se na ribi džepovi i stave se unutra kolutovi jabuke,pa to sve u rerni...a imamo kisele krastavce pride...

Jeste da ga većina ljudi ne voli ali mislim da bi beli luk bar u marinadi dobro došao. Inače je dobro.

Ajde evo "recepta" za mešenje hleba.....:ok:

Za početak dovoljno je da počnete sa manjom količinom....;)

1 kg brašna...T-500....zamesiti sa jednom kašičicom soli....dve kesice suvog
kvasca i 1/2 litra mlake vode....da bude meko testo.
Testo dobro izraditi rukom onako baš žestoko....ne štedite se,
kada se testo fino odvaja od vangle....dobro ga umotati taku sa sve
vanglom u jedan čaršav...pa preko njega staviti ćebe dobro ušuškati sa
svih strana...i ostaviti da odstoji...dok testo ne naraste do vrha vangle.

Onda ponoviti postupak mešenja.....dobro ga izraditi kao prvi put,
i opet isto.....zaviti i ostaviti...da stoji.....:ok:

Ovaj postupak ponavljati 3 puta.

Kada ste treći put....dobro izradile testo izvaditi iz vangle,
staviti na sto koji ste predhodno posle brašnom...i podeliti na
4 jufke...ili dela...kako god.

Svaku malo premesiti i ostaviti 20-tak minuta da odstoji.

Zatim svaku oklagijom istanjiti u obliku kruga debljine 5-7 santimetara
pa zaviti kao veknu. Staviti u tepsiju samo dve vekne u tepsiju tako da
je svaka uz ivicu tepsije.....imeđu mora ostati prazan prostor. I opet
ostaviti da odstoji dok testo ne naraste toliko da se skoro sastavi u
tepsiji. Za to vreme ugrejete retnu na 220 stepeni......svaku veknu
koso recnete nekoliko puta onako ukoso.....i ubacite u rernu koju
zatim smanjite na 200 stepeni da se hleb lepo ispeče.

Kad je pečen hleb se izvadi iz tepsije....zavije u čistu kuhinjsku krpu,
i stabi tako da je naslonjen na neki kuhinjski deo gde će oko njega
cirkulisati vazduh dok se ravnomerno ne ohladi. Nikako ga ne stavljati
da "leži" na stolu zamotan jer će u tom slučaju biti sabijen i vlažan.

Eto devojke nadam se da ste me razumele, ako sam bila nejasna
pitajte......i srećno mešenje hleba......ne sikirajte se ako iz prvog
puta ne bude najbolje.....znate kako se kaže....prvi se mačići u vodu bacaju......:ok:

Prijatno........:bye:

Meni prvi x sve bude savrseno, al drugi , treci....stoti...:mad:
Zato sam resila , spremim jednom i dosta...svi videli da umem, pohvale samo pljušte i jelo ide u istoriju...pa svima krivo i pitaju se kad ce opet "ono" a ja se zagonetno smeškam i :whistling:

( sad ce da dodje ko ne treba i pita sta je to "ono" )

Пита од вишања бај Миле Драгић
треба ван један сет такних кора за питу од петсто грама, пола киле вишања, два паковања сувог грожђа, ораха колко нађете, шећер нисам мерио, мислим негде око 250 грама, ванилин шећер две кесице, и наравно зејтин.
потребна је једна науљена тепсија, редом се мећу танке коре за питу, прво три за редом, па се нало науље, мало не млого, туре се вишње које су претходно очисте од коштица и одмрзну, мало сецканих ораха, сувог грожђа, па опет кора, бишње, ораси, грожђе, шећера, не треба стављати пуно зејтина ко ја јуче, треба да буде онако по мери, да ваља...и тако коре, вишње, коре, вишње, шећер, грожђе, ораси, ванилин шећер, стави се све то у рерну на двеста степени петнес минута, плус пола сата да се истишти онако тек, па се извади из рерне и покрије платненом крпом...после може и да се једе...кад се све поједе оперу се судови, и тако то.

Ja za danas predlazem jagnjecu "belu" corbu (jos malo pa cu da se ugostim time).

jagnjetina (ne but nego nogice iseckane popreko, sa supljim kostima), beli luk, crni luk... dinstati u zacinima (crni biber, persun, vegeta, dosta soli a pred kraj i dosta crvene paprike, obavezno 2-3 ljute i suve crvene papricice-feferone ili ljuta suva paprika) dok crni luk ne bude uprzen, narendati krupno 2-3 sargarepe i onda naliti vode i na laganoj vatri krckati jos ~2casova. Kada meso bude toliko raskuvano da se kosti same odvajaju, dodati ~4 veca krompira naseckana na kockice ~1cm ili po zelji. Kada je i krompir skuvan, u ciniji razmutiti 1 ili 2 jaja sa jos toliko vode i u blago rashladjenu serpu naliti uz stalno mesanje (skoloniti serpu sa ringle ~10 min) i ponovo vratiti na kuvanje uz ztalno mesanje dok ne provri opet (da se jaja raskuvaju na sitne komadice).

Ja vid'o svojim ocima "majka da jede a na decu da ne dava".

Salata zelena i crvena ,rendana sargarepa,masline,crveni pasulj iz konzereve,kukuruz secerac,komadi tunjevine ocedjene od ulja,sirce balzamiko,sitno seckana sveza crvena paprika, i paradajz na kriske..malo maslinovog ulja i soli ako treba( kolicine svih sastojaka odredite sami)..Izmesati..Crni prepeceni tost..to sam danas ..kuvala..:lol:

Da li ste videli ovo novo Lisnato testo sveze iz Austrije...tanko razvuceno ..uvijeno u foliju..samo razvijes iz folije i..seces na primer u kocke filujes sa sirom i uvijes u kiflice..ima za kroasane i jos svasta ..ja probala ..odlicno je jednu koru odmotala iz folije ..isekla na tracice pa ih obmotala oko pola virsle ..u pleh i ispekla male rol virsle ..brzo a supe..testo je super ..probajte .:D

kakvi ste ovo ljudi??! Čitam vas ceo dan (dobro de- kolko stignem) i ne mogu da verujem:raspisali ste se šta ko sebi sprema i šta će ko jesti!!! A ja na nekakvom BLJAKU od bolničkog đuveča( neslan za pacijente, pa i za doktore!), ladnoj vodici od supice ( sa fidom u tragovima i narendanom šargarepicom, tek kolko da ti nešto pliva po tanjiru), komadiću nekakvog mesa (od koje životinje i od kog životinjskog dela- bila opklada al rezultat ne znamo !) i kupus salate koja , istina, može da zasluži slabu 3! Pa , vi sad vidite kako se ja 'ranim??!:eek:

grasak sa cuftama
a da se pohvalim, danas sam spremila i svoje prvo slatko u zivotu
i oblande sa cokoladom i plazmom, tek malo da se zasladimo
obozavam kako kuca mirise na cokoladu i kolace, a na radiju pesma "Dunje i kolaci, kuca miriseeeee..."

danas za ručak...jel pošto je prošla ponoć......:lol:

domaća juneća supa....to zna svako kako se kuva ja kupim 1 kg juneće rozbratne,
dosta šargarepe, peršuna, malo celera....čen dva belog luka....začine da ne pominjem
i ja obavezno dodam 1 kašičicu šećera....to me naučila jedna stara gospođa nije
zanla ni ona zašto tako....ali supa je stvarno drugačija.....naravno glavicu crnog luka
presečenu na pola pa prepečenu na ringli takođe ubaciti....supa je :super:
ja svoju supu ne cedim....samo izvadim meso i luk......nije obavezno cediti,
tek da se zna.....:neutral:

skuvati nekoliko krompira i uz to paradaiz sos.......eto ručka za celu porodicu,
pravi nedeljni ručak....a za dezert eto može recimo koh...videću ako se ničag
drugog ne setim:lol:

Свадбарски купус и то са слатким купусом, димљеним шпиц ребарцима, јунетином (рибић), филеом белог
меса...Биће за једно 5-6 сати готов... ;)

Ако будем добила инспирацију, биће и палачинки.

nikako da pronadjem "moj pasulj" :(
ostali su zadovoljni ,ali ja nikako,isprobala sam razne varijante ali nesto mu fali,tj ja pamtim pasulj moje pokojne babe koji je bez mesa i slanine bio wow i nikako da ubodem bas to
pa ako mogu domacice da daju svoje specijalne trikove za pasulj bila bih zahvalna a ja cu da isprobavam dok ne nadjem onaj babin
(ja radim klasicno,kuvanje,ispiranje,zacin c luk sargarepa,neko dimljeno meso,zaprska,aleva paprika,juce sam probala fibinu varijatnu s dodavanjem belog luka pri kraju,i kuvanjem u prethodno zagrejanoj vodi plus malo ulja u tu vodu-e sad ako ima neko ko radi drugacije nek napise)

Moj recept za pasulj je jako prost ali ispadne tako dobro da nikada ne preostane, koliko god da skuvam.. Pasulj potopiš u vodu da odstoji preko noći, sutra uzmeš dimljeno meso (poslednji put je to bila butkica), staviš u vodu dok ne provri, vodu baciš..
U šerpu staviš pasulj, meso, sitno seckanu glavicu crvenog luka, čen do dva sitno seckanog belog luka, rendanu šargarepu manju... Odmah staviš kašiku vegete i malo bibera, poklopiš i zaboraviš...
posle nekog vremena naliješ malo vode ako je mnogo isparilo, napraviš zapršku a i ne mora i to je to..
zvuči baš prosto ali je neviđeno ukusno..

nikako da pronadjem "moj pasulj" :(
ostali su zadovoljni ,ali ja nikako,isprobala sam razne varijante ali nesto mu fali,tj ja pamtim pasulj moje pokojne babe koji je bez mesa i slanine bio wow i nikako da ubodem bas to
pa ako mogu domacice da daju svoje specijalne trikove za pasulj bila bih zahvalna a ja cu da isprobavam dok ne nadjem onaj babin
(ja radim klasicno,kuvanje,ispiranje,zacin c luk sargarepa,neko dimljeno meso,zaprska,aleva paprika,juce sam probala fibinu varijatnu s dodavanjem belog luka pri kraju,i kuvanjem u prethodno zagrejanoj vodi plus malo ulja u tu vodu-e sad ako ima neko ko radi drugacije nek napise)

U pasulj....nikako šargarepu....nema potrebe a i kvari mu ukus......može i bez
mesa....stim što kada staviš pasulj da se kuva iseckaš glavicu crnog luka, staviš
2-3 čena belog, list lovora, ako imaš svežeg paradaiza izrendaš 2 komada...i staviš
jednu celu pariku svežu...samo odsečeš kraj petelje....začine i kuvaš lagano, to
je tvoja baka kuvala na šporetu na drva predpostavljam...i zato je to drugačije jer
se duže kuvalo...sada ti smanji temperaturu rungle....i kad je baš onako lepo
raskuvano probaj...dodaj začina ako misliš da treba i zaprži.....u ulje dodaj 1-2 sitno
seckana čena belog luka kad porumeni dodaj brašna i aleve paprije..pa dok pasulj
vri.....sipaj zapršku.......smanji ili čak isključi ringlu skroz.

Prijatno.....:bye:

p.s. izbegni beli pasulj.....probaj šareni ili crveni kako ga već zovu...on se
brže kuva i jako je ukusan......:ok:

Da napisem kako volim pasulj ali brzo da Neva ne procita jer je bez MESA...:D

Znaci onaj crveni,zuti ili sareni kako ga vec zovu..ja ga kupim kod jedne bake na Kalenicu..prokuvam vodu i prospem nalijem sa toplom ponovo i stavim..vezu zeleni,malo celera( koren) ,ljutu papricicu obavezno po ukusu ljuto a ja volim kada je malo ljuto,neko zrno bibera,zacin.sitno seckanu glavicu crnog i 1-2 cena belog luka,jedan oljusten paradajz i skuvam..nista zaprska...:D

Свадбарски купус и то са слатким купусом, димљеним шпиц ребарцима, јунетином (рибић), филеом белог
меса...Биће за једно 5-6 сати готов... ;)

Ако будем добила инспирацију, биће и палачинки.

Cek strelo, kako to sva ta mesa u kupus ? zajedno? ja ne bi piletinu ( ako na to mislis pod fileom belog mesa ) , ili je to bas srpski specijalitet . Ozbiljna sam nek mi odgovori bilo koja ako to tako sprema , jer ja osim dimljenih rebarca i komadice svezeg ( opet svinskog) mesa ne stavljam nista u kupus .

Lindo ako ti dodjem samo :lol: , ne ume pasulj da skuva, ja kuvam najbolji pasulj na svetu :rumenko: , stvarno, :lol:

provri u malo vode , prospi vodu , dolij tople i malo ulja, sitno iseckaj glavicu crnog luka i ostavi nek se skuva na tihoj vatri bez poklopca, pre nego sto bude gotov dodaj zacine( so , malo bibera, vegete, ja samo to stavljam ) , Na malo ulja proprzi kasiku brasna kad porumeni stavi alevu ali da ti ne zagori :lol: , skloni prvo s vatre i sipaj i ostavi nek se brasno skuva i na kAraju dodaj tri-cetiri sitno seckana listica sveze mente . Ajde probaj :lol:

ali opet nece biti kao moj :mrgreen:

Poslednja izmena:
Promena plana....

Supica sa povrcem ( da, Kuco, dobro si procitala :D )....pekarski krompir, vegeta, alAva paprika, pileci raznjici u slaninici, paradajz salata sa feta sirom i Milka veeeeeeelika.....:mrgreen:

Eto, ipak me dragi iznenadio....:heart:

Cek strelo, kako to sva ta mesa u kupus ? zajedno? ja ne bi piletinu ( ako na to mislis pod fileom belog mesa ) , ili je to bas srpski specijalitet . Ozbiljna sam nek mi odgovori bilo koja ako to tako sprema , jer ja osim dimljenih rebarca i komadice svezeg ( opet svinskog) mesa ne stavljam nista u kupus .

Вероватно и за ово (божанствено) јело, постоји 101 рецепт, али ево како га ја спремам.
Као што сам рекла, ја га правим од слатког купуса, пробала сам и од киселог, али ово сматрам далеко укуснијом
варијантом.
Дакле, иде купус - 2,5 кг, који се исече на 6 крупних кришки и обари једно пола сата, затим се та вода проспе, па
се у велики лонац, на дно стави део обареног купуса, па онда месо. Увек купујем димљена шпиц ребарца и сама
их исечем, онако свако ребарце посебно, затим јунећи рибић и пилећи филе (бело месо), ту би такође било лепо
ставити и јагњетине (ништа не би фалило, напртив :D). Затим преко тог меса остатак обареног купуса, налије се
водом, посоли, дода 5-6 чењева белог лука и кува, једно 5-6 сати на лаганој ватри.... Једно сат времена пред крај
додам и неколико кромпира крупно исеченог, и на самом крају побиберим и додам мало сирћета. И то је то.
Ко воли мирис лорбера, може и тај зачин да стави.
Што се тиче овог питања у вези меса, свадбарски купус је к'о рибља чорба, што више врста меса, то је бољи...
Не мораш ти са белим пилећим месом, стави на пример бело ћуреће...:D

Lindo ako ti dodjem samo :lol: , ne ume pasulj da skuva, ja kuvam najbolji pasulj na svetu :rumenko: , stvarno, :lol:

provri u malo vode , prospi vodu , dolij tople i malo ulja, sitno iseckaj glavicu crnog luka i ostavi nek se skuva na tihoj vatri bez poklopca, pre nego sto bude gotov dodaj zacine( so , malo bibera, vegete, ja samo to stavljam ) , Na malo ulja proprzi kasiku brasna kad porumeni stavi alevu ali da ti ne zagori :lol: , skloni prvo s vatre i sipaj i ostavi nek se brasno skuva i na kAraju dodaj tri-cetiri sitno seckana listica sveze mente . Ajde probaj :lol:

ali opet nece biti kao moj :mrgreen:
eee draga cici znas koliko mi je njih reklo da kuva strava pasulj i gulas pa kad probam ispostavi se da je moj bolji:p
no hvala svima,probacu ove sitne izmene i dok ne nadjem svoj necu da se smirim
:D
ps kod nas rolovana piletina,restovan krompir,chianti i tortica muz pravio :)
a za veceru piadine,ne ne znam da l ima kod vas da se kupi(jer ja bas i ne znam da ih zamesim) ali najlepse su s mocarelom i rukolom:heart: uz to slusati

iako odstoji u vodi i ja prvu prokuvanu vodu obavezno prosipam... ulje uopshte ne stavljam, vec samo preko isechenih komada prosushenih rebara stavim ne tako sitno isechen crni luk, zatim pasulj i vodu sa zachinima, s razlikom shto vegetu stavljam tek pred sam kraj kuvanja... zaprshku pravim drugachije od vas, jer na zagrejano ulje stavljam prvo beli luk, zatim brashno i papar (aleva paprika)...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back