Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja cu danas paradajz corbu i musaku od krompira, posto sam nasla mleko.
Imala sam malo, ali bez litar mleka mi ne vredi da pocinjem musaku.

MIslila sam da napravim i nesto slatko, pa odustala, samo se baca :confused:
Mozda ispecem neku palacinku

ja danas pravim onu obecanu testeninu
najjednostavnije moguce
proprzim crveni luk, dodam isecene pecurke, tunjevinu, kukuruz secerac
pavlaku
sve izmesam sa testeninom
i gotovo
posto nisam u svom stanu nego kod decka
a on nema ni rernu, ima neke dve ringlice samo
od koji jedna radi!!!!
na mukama sam, svaki dan nesto spremam
i mucim se sa tom jednom ringlom
10 dana
jedva cekam da ugledam moj sporet :)
pasce neka lazanja odma :D

evo je pita
fali mi još samo onaj fensi plehčić, reckavi
2e054af795.jpg

....Tara od tebe postaje savršena domaćica:)
....dopadaju mi se ove posude za začine mnogo lepo izgledaju....

ljudi, sad sam nasla ovo na netu. fantasticno je:

Potrebne namirnice
400g svežih šampinjona
sok od 1 limuna ili limete
4 kašike maslinovog ulja
2 glavice crvenog luka srednje veličine
1 veza peršuna
so, biber
4 lista zelene salate
150g dimljenog tofua
1 čen belog luka
pola kašičice origana

Priprema:
Oprati i očistiti šampinjone i pustiti da se dobro ocede. Zatim ih iseći na kolutove debljine 5mm i odmah pomešati sa limunovim sokom, uljem i origanom (da ne potamne) i ostaviti 20 minuta da stoje. Zatim dodati iseckan tofu. Oljuštiti luk, oprati peršun i to sitno iseckati, a zatim zgnječiti 1 čen belog luka, posoliti, pobiberiti i ostaviti da odstoji. Pre služenja staviti na listove zelene salate i ukrasiti peršunom.

:klap: :klap: :klap: :klap:

pošto je nedelja i to neradna,još juče uveče je mariniran ćureći batak,pa ću danas da napravim smesu od hleba,jaja,sitno seckanog crnog luka,peršunovog lista mnooooooooooooooogo isto sitno seckanog,bibera i soli,to sve dobro promešam,više mesim rukama pa natrpam ispod kožice od ćurećeg bataka,zašijem krajeve i tako ide u rernu da se lagano peče...kada je meso već skoro gotovo,dodajem pored na kolutove sečen krompir,slatku šargarepu i dunju isečenu samo na 4 dela,da lepo upije sok od mesa pa onda ispeče na reš spolja,a unutra fin mekan,mirisan pun soka od ćuretine...ništa od masti ne ide,samo koliko ćuretina ispusti...uz to kupus salata,i biće i bistre supice...sve za bolesne ljude...

ja sam sinoc pravila po tom tarinom receptu. jedino sto nisam stavila 300 g margarina (bilo mi zao da nacinjem drugi margarin:)) nego 250 g.

u posudu sipas 400 g brasna, 3 kasike secera i 1 kasicicu soli. promesas. margarin iseckas na kockice i ubacis u to. prethodno sam izmerila 150 ml hladne vode i casu sa vodom stavila u zamrzivac da bi bila ledena. brasno i margarin sam viljuskom malo izdrobila i onda rukom mesila. bice ti onako grudvicasto sve dok ne stavis vodu. onda po malo dodavala vodu i mesila. i uplasila sam se da recept ne valja jer je testo bilo skroz onako mljackavo i razmisljala sam kako li cu moci posle oklagijom da ga razvijam. ali ispalo je sve ok. e kada si sve to umljackavila, onda podelis testo u dve posude: u jednu stavis manji deo u drugu veci, i stavis u frizider da stoji oko pola sata.

za to vreme sam odledila visnje (imala sam oko 400 g). kad se odlede, prospes sok a visnje pomesas sa jedno dve-tri kasike secera i isto toliko brasna.

dve jabuke sam iseckala na kockice i pomesala sa secerom i cimetom.

pleh oblozis uljem i brasnom.

veci deo testa razvijes i prebacis u pleh (najbolje je da ga namotas na oklagiju pa da ga tako prebacis). testo ce ti viriti iz tepsije i to tako ostavis. viljuskom ga izbusis na par mesta.

stavis visnje ili jabuke. ja sam u jednu polovinu stavila visnje, u drugu jabuke.

manji deo testa razvijes i stavis preko svega toga.
pritisnes sa strane.
visak testa odseces.
probusis na par mesta.
stavis da se pece u vec zagrejanu rernu na 200.

gornji deo testa sam sekla na tracice i tako stavljala, izgledalo mi je interesantnije.

i to onda ovako izgleda (losa je slika jer je bilo mracno):

63x5wl.jpg

Poslednja izmena:
ja sam sinoc pravila po tom tarinom receptu. jedino sto nisam stavila 300 g margarina (bilo mi zao da nacinjem drugi margarin:)) nego 250 g.

u posudu sipas 400 g brasna, 3 kasike secera i 1 kasicicu soli. promesas. margarin iseckas na kockice i ubacis u to. prethodno sam izmerila 150 ml hladne vode i casu sa vodom stavila u zamrzivac da bi bila ledena. brasno i margarin sam viljuskom malo izdrobila i onda rukom mesila. bice ti onako grudvicasto sve dok ne stavis vodu. onda po malo dodavala vodu i mesila. i uplasila sam se da recept ne valja jer je testo bilo skroz onako mljackavo i razmisljala sam kako li cu moci posle oklagijom da ga razvijam. ali ispalo je sve ok. e kada si sve to umljackavila, onda podelis testo u dve posude: u jednu stavis manji deo u drugu veci, i stavis u frizider da stoji oko pola sata.

za to vreme sam odledila visnje (imala sam oko 400 g). kad se odlede, prospes sok a visnje pomesas sa jedno dve-tri kasike secera i isto toliko brasna.

dve jabuke sam iseckala na kockice i pomesala sa secerom i cimetom.

pleh oblozis uljem i brasnom.

veci deo testa razvijes i prebacis u pleh (najbolje je da ga namotas na oklagiju pa da ga tako prebacis). testo ce ti viriti iz tepsije i to tako ostavis. viljuskom ga izbusis na par mesta.

stavis visnje ili jabuke. ja sam u jednu polovinu stavila visnje, u drugu jabuke.

manji deo testa razvijes i stavis preko svega toga.
pritisnes sa strane.
visak testa odseces.
probusis na par mesta.
stavis da se pece u vec zagrejanu rernu na 200.

gornji deo testa sam sekla na tracice i tako stavljala, izgledalo mi je interesantnije.

i to onda ovako izgleda (losa je slika jer je bilo mracno):

63x5wl.jpg

Hvala puno :D :cmok2:

Popodne cu da pravim, javljam kako je ispalo

ma kistina to ti je ona standrdna veličina tepsije, okrugle, kao za pice, kao veeliki tanjir za ručavanje
fibi,detaljno si to opisala, nema šta, ja samo stavim muskatni oraščić i cimet u fil da mu da šmek

sledece nedelje guzva..nema vremena za kuvanje..zato sam danas spremila cufte u paradajz sosu i pire..
a danas:
dinstana teletina - komad teletine dinstao se na laganoj vatri dva sata sa lovorovim listom, glavicom crnog luka, cen dva belog,nekim zrnom crnog bibera i kleke, dok sva voda nije isparila i sastojci se pretvorili u savrsen sos..
kineski pirinac sa povrcem i jajima - bez jaja ;)..
nasla sam u radnji neki jasmin pirinac..na deklaraciji pise da ima specificnu aromu..radoznala, pa kupila..i spremila..i takooooo je dobar!!!
i brokoli u pavlaci..
i dosta..

....ovo izgleda odlično, a ja mogu sam da gledam:)

....a opet ću da te pitam za ove posude sa ručkom za začine i one male drvene gore, oduševljna sam, gde je to nabavljeno, ako nije bilo
u stanu kad si se uselila.....

ništa nije bilo u stanu : )
ove staklene su ikeine, kupljene za 10 evra, jer im je falio deo koji služi da se okači na zid cela polica, pa pošto ga nije bilo prodavale su se po nižoj ceni
a ove male drvene sam dobila

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back