Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
on i ja imamo rucka od juce
sta da se radi kad kuvam za petoro, a nas je dvoje
nikako ne mogu da se prilagodim
nego nije ni to lose
neku supicu iz kesice skuvam, pire krompir
i podgrejem ostatak cuftica u sosu
... ja ko za vojsku da kuvam

Ako mene pitaš ćuftice su uvek dobra ideja =D

Samo još da dodam da najviše na svetu mrzim da jedem sama =/

potpuno se slazem
ja sam od petka kod ovog mog u stanu
i naucio je sta volim a sta ne volim :D
jer problem je bio sledeci...
pre kad sam dolazila na par dana, kako kad stignem
napravim rucak, a on navikao da jede gde stigne
onako u hodu, nema sedanja za sto
a ja sam alergicna na to
znaci kad postavim, ima da sedne i da jede
a ne da uzme tanjir i ide do kompa, tv il vec gde mu sukne

msm, automatski me ubije u pojam
ja volim da kuvam, ali vise od toga volim taj osecaj povezanosti kad svi posedamo za sto
i jedemo zajedno
bar je tako kod mene u porodici
a njegovi ga valjda navikli da svi jedu kako naidju i gde hoce
ko partizani

msm, automatski me ubije u pojam
ja volim da kuvam, ali vise od toga volim taj osecaj povezanosti kad svi posedamo za sto
i jedemo zajedno
bar je tako kod mene u porodici
a njegovi ga valjda navikli da svi jedu kako naidju i gde hoce
ko partizani

Ja sam partizan :lol:
sto naravno izludjuje moju mati, ona voli te porodicne obicaje, a ja volim da jedem kad sam gladna, a ne kad je "vreme rucku", a najbolje volim da jedem i gledam film

Poslednja izmena:
kod nas je dorucak svako za sebe,ispred kompa ili tv jer ustajemo u razlicito vreme
rucak ili na poslu ili kad smo tu onda svi zajedno
na poslu volim nekad u drustvu ,a nekad mi prija da se zatvorim u kuhinju sama,citam novine ili jednostavno kuliram,umorim se od ljudi
vecera-ja cesto ne veceram a i ako veceram izbor mi nije isti kao njima,laura ima pravo da bira sta ce za veceru (dok rucak odredjuje onaj ko kuva),mm razlicito vecera u zavisnosti da li je vezbao ili ne,ja jedem ranije on kasnije,uglavnom i tu se retko sretnemo
tako da jedini obavezan zajednicki obrok je nedeljni rucak :)

Danas:
Ispekla viršle... isečem ih po sredini i samo prepečem na ulju...
Skuvala pirinač, pa skuvala povrće(šargarepu, grašak i kukuruz-sitno na kockice)...
I onda uzela malu cedku, pa u nju stavila malo pirinča, malo povrća, malo pirinča, malo povrća... i okrenula onako na tanjir, da ostane tog valjkastog oblika... (al ga mlatim...)... i baš je izgledalo extra...:D

Danas:
Ispekla viršle... isečem ih po sredini i samo prepečem na ulju...
Skuvala pirinač, pa skuvala povrće(šargarepu, grašak i kukuruz-sitno na kockice)...
I onda uzela malu cedku, pa u nju stavila malo pirinča, malo povrća, malo pirinča, malo povrća... i okrenula onako na tanjir, da ostane tog valjkastog oblika... (al ga mlatim...)... i baš je izgledalo extra...:D

Ma idi, bre, Čičak, još malo ćeš postavljati slike tamo na kulinarstvu... a mi ćemo da im se divimo...
Ja juče pravila musaku od plavog patlidžana i pekla paprike za salatu.
Prodje mi sezona, a tek sad sam je prvi put pravila. Ono, da jedemo, ne za zamrzivač ili za ajvar... ne stigoh.. Ostaću ih željna

ja ću danas da skuvam pravu domaću juneću supu.
I ima još musake od patlidžana.

Kupila sam divan veliki karfiol i sad razmišljam da li da ga obarim, pa mogu da ga pohujem, pravim musaku, čorbu ili jedem samo tako, ili....
... da dokupim papriku, šargarepu, krastavčiće, pa da napravim šarenu salatu za zimu...

Kinezi jedu crve, Italijani macke, a Francuzi zabe. Za razliku od njih, mi jedemo fine stvari. Zbog toga ne postoji nasa domacica koja u dijaspori nije pozvala na veceru "strance", tj. ljude u cijoj zemlji zivi, a da se ovi, zeljni normalne hrane, nisu "udavili", "ubili" ili u najmanju ruku "razvalili" od njene kuhinje. To je zato sto je nasa hrana neuporedivo ukusnija, zdravija i, brate, bolja od njihove.

Parti Le di'ner "Trbuhom za kruhom"

Sastojci:

Hladno predjelo: prebranac
Toplo predjelo: sarma
Glavno jelo: svinjsko pecenje
Salata: mesana
Desert: tufahije
turska kafa, caj za strance
Uz veceru se sluzi domaca rakija. Ako si intelektualac,
pa se ne razumes u rakiju, moze i "Zuta osa" iz free shopa.
Pored rakije, obavezno je pivo i francusko vino pomesano
s kiselom vodom (tzv. "srpski spricer")

Priprema:

Dovuci namirnice iz zavicaja ili iz turskih i francuskih
prodavnica. Biti liberalan s kolicinama. Po glavi racunati
100 grama povrca, kilo mesa i litar cistog alkohola.

Iako joj, prema sopstvenom priznanju "nista nije uspelo", nasa draga "francuska" domacica ce u skladu s drevnim obicajima svojih smederevskih predaka, zahtevati od gostiju da obavezno pojedu sve iz tanjira. Pritom ce im pokazivati prstom na svako jelo posebno, i ako nisu kooperativni, sama im trpati hranu u tanjir ("mangez!"). Za to vreme domacin ima zadatak da gostima puni case i da ih tera da piju ("buvez!"), pri cemu gosti moraju da ga gledaju u oci ("regarde dans mes yeuh!") i nazdravljaju na svaka tri minuta. Za vreme vecere lepo je i kada domacin odvrne CD s narodnom muzikom ("C'est de la vraie musique!") i animira goste pricom iz balkanskih ratova, s posebnim osvrtom na secesionisticke ratove devedesetih i podlu ulogu zemlje u kojoj sada zivi. Na kraju, smederevski bonton od domacina zahteva da otkopca kais i kaze: "Je vais exploser!" ("puci cu!"), a od nase drage "francuske" domacice da stavi cackalicu u zube i doda: "Et moi aussi va exploser!" ("i ja isto"). Kasnije, na godisnjem odmoru, domacin i domacica s velikim zadovoljstvom prepricavaju rodbini i (krstarovskim) prijateljima sta su sve pripremili za veceru, i kako su se stranci "obzderali", jer... "Sta ce, jadni. Dzaba im visok standard kad toga sto ima ovde kod nas, kod njih, brate, nema!"

Sinoć skuvala puuunu šerpu sutlijaša i ispohovala brdo hleba, a za danas njoke sa krompirom i lukom, za koje se pravim da su valjušci :) ( na suvo, grenadirmarš..i kako već sve to ovde zovu..)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back