Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ćao kuvarice,
nisam se javljala od kad sam došla s mora. Bila sam malo zatečena mnoštvom obaveza kod kuće: nabavka, pijaca, prodavnica, smišljanje šta da se kuva, kuvanje (pa ono ostalo što nije za ovu temu: pranje veša, sredjivanje kuće....), a tamo mi glavna briga bila kako da namestim ležaljku, dal' da skroz budem ispod suncobrana ili da izbacim doope na sunce.....

Pisala sam na drugim temama da mi se mnogo svidela tuniska kuhinja. Dobro, sad kolko je to njihova, a kolko prilagodjena evropskim gostima, uglavnom - meni prijala. Puno povrća u obiliku variva, preliva i salata, posno, zdravo meso - piletina, riba, morski plodovi.....

E, sad sam i ja spremila skušu i filete oslića da pravim, pa imam jedno pitanje:
Htela bih napravim skušu u foliji i svuda su recepti da se stavi u rernu. E, sad mene zanima, šta mislite da li to može u veću cepter šerpu, pa na šporet. Ne uključuje mi se rerna. Vruće, bre!
Na prezentacijama ceptera prave pitu na ploči (i ja probala - može) , pa računam što ne bi mogla i riba u foliji!!

Samo da prijavim da mi je dobro ispala skuša u foliji ispečena u cepter šerpi.
I izgledala mi je sa donje strane isto ovako kao na slici, a sa gornje je više izgledala skuvana. I za moj ukus sam stavila previše limuna. Limun više volim da nacedim sveže dok jedem. Tako ću drugi put. Deca ne mare za te ribe s kostima, a ja mogu za sebe da kupim jednu skušu i spremim bar jednom nedeljnom, nije neka petljavina. Sad sam ispekla dve, a jedna mi je bila dovoljna. Dobro, poješću je sutra, ali lepša je sveža.

SKUŠA U FOLIJI

Skušu odledite ako nije sveža i očistite.Zasecite je, posolite i pobiberite.
Uzmite foliju i namažite je sa malo maslinovog ulja, stavite skušu pospite je
sa malo seckanog belog luka, malo seckanog praziluka ili mladog luka
i sokom od limuna. Polite je još malo sa maslinovim uljem.
Foliju dobro zatvorite da ne curi. Pecite u rerni jedno 20-30 min
na 250 stepeni. Nakon toga izvadite iz folije sa svim dodacima.

Čak sam i za prilog imala kuskus sa raznim povrćem, koji liči na ovaj

Evo recepta za krempite, koji ne može da omane. :)

KREMPITA

Kore: 1 kašika stegnute masti
6 kašika šećera
1 dl mleka
1 jaje
malo praška za pecivo i brašna po potrebi.

Peći na prevrnutom plehu (31 x 36 cm) od ove mase dve kore.

Fil: 6 žumanaca
10 kašika šećera
6 kašika brašna
2 vanil šećera
200 g gustina
Ovo razmutiti sa 1 dl mleka.

Kuvati u većoj šerpi 9 dl mleka i 9 dl vode. Kada provri, zakuvati u to žumanca itd. Kada se zgusne, skinuti sa vatre, i dodati 1 margarin. Povremeno promešati da se margarin otopi, pa u mlako dodati 6 belanaca ulupanih sa šećerom po ukusu. Minimum 10 kašika.

Vrućim filovati kore.

Evo detaljno:

U posudu staviš kašiku masti i mikserom i spiralnim kukama je malo razmutiš, dodaš šećer i mutiš da se izjednači, dodaš jaje, i mutiš, pa mleko i mutiš i polako dodaješ brašno. Kada testo počne da se umotava oko kuka, isključiš mikser i testo izručiš na sto malo posut brašnom i umesiš rukama dok ne prestane da se lepi za ruke.

Testo bude ekstra elastično, i može da se peče i na plehu većih dimenzija no što sam navela, ali moja rerna je tolika.

I nema šta da ne uspe. Ida, peku se vrlo kratko, možda desetak minuta na 200 C.

Ako nešto nije jasno, pitajte. Još sam tu.:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back