Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Вероватно и за ово (божанствено) јело, постоји 101 рецепт, али ево како га ја спремам.
Као што сам рекла, ја га правим од слатког купуса, пробала сам и од киселог, али ово сматрам далеко укуснијом
варијантом.
Дакле, иде купус - 2,5 кг, који се исече на 6 крупних кришки и обари једно пола сата, затим се та вода проспе, па
се у велики лонац, на дно стави део обареног купуса, па онда месо. Увек купујем димљена шпиц ребарца и сама
их исечем, онако свако ребарце посебно, затим јунећи рибић и пилећи филе (бело месо), ту би такође било лепо
ставити и јагњетине (ништа не би фалило, напртив :D). Затим преко тог меса остатак обареног купуса, налије се
водом, посоли, дода 5-6 чењева белог лука и кува, једно 5-6 сати на лаганој ватри.... Једно сат времена пред крај
додам и неколико кромпира крупно исеченог, и на самом крају побиберим и додам мало сирћета. И то је то.
Ко воли мирис лорбера, може и тај зачин да стави.
Што се тиче овог питања у вези меса, свадбарски купус је к'о рибља чорба, што више врста меса, то је бољи...
Не мораш ти са белим пилећим месом, стави на пример бело ћуреће...:D

Hvala :D , dimen cureci batak ce svrsiti posao , sve mi se cini :lol:

Jel moze neko da mi napise recept za ono testo sto se pravi za knedle sa sljivama?! :think:
Zelim samo to da napravim i da ga uvaljam u secer u prahu, margarin i mak! :mrgreen: malo inovacija... a nikako ne mogu da nadjem kako da napravim tu smesu u svom kuvaru... hvalaaaa :cmok:

Jel moze neko da mi napise recept za ono testo sto se pravi za knedle sa sljivama?! :think:
Zelim samo to da napravim i da ga uvaljam u secer u prahu, margarin i mak! :mrgreen: malo inovacija... a nikako ne mogu da nadjem kako da napravim tu smesu u svom kuvaru... hvalaaaa :cmok:

Meni mama dala najprostiji recept bez jaja.Samo skuvas oljusten krompir,ispasiras ga,a onda dodajes brasna koliko da umesis testo koje se ne lepi.Posle stavljas sljive i opet baris,to znas.I ja sam spremala sa makom,odlicne su...:super:

Meni mama dala najprostiji recept bez jaja.Samo skuvas oljusten krompir,ispasiras ga,a onda dodajes brasna koliko da umesis testo koje se ne lepi.Posle stavljas sljive i opet baris,to znas.I ja sam spremala sa makom,odlicne su...:super:

a da li ste probale da u to testo za knedle stavite samo pola karamele od
lešnika....one žute na kojima je naslikana karamela.........to je prelepo...;)

eto probajte to ako vas ne mrzi...i verujem da ćete redovno to tako praviti,
mene je oduševilo.....sve se istopi i svo testo povuče ukus lešnika....:super:

a da li ste probale da u to testo za knedle stavite samo pola karamele od
lešnika....one žute na kojima je naslikana karamela.........to je prelepo...;)

eto probajte to ako vas ne mrzi...i verujem da ćete redovno to tako praviti,
mene je oduševilo.....sve se istopi i svo testo povuče ukus lešnika....:super:

Ovo prvi put cujem ..i deluje mi zanimljivo..ja najvise volim knedle sa kajsijama..uhhh

Ovo prvi put cujem ..i deluje mi zanimljivo..ja najvise volim knedle sa kajsijama..uhhh

da i sa kajsijama su lepe...ali probaj ukusno je....;)

E hvala na ideji,probacu.Zvuci odlicno,mora da je ukusno...

da jeste dobro...i kad nema voća u kući...ima knedli:lol::lol:a proklete '90-te
svašta nas naučiše........:(ali svako zlo ima svoje dobro......:heart:

Bila sam vredna preko vikenda, kao što sam obećala :cool: Imali neke goste, pa da se snajka pokaže :lol:

Predjelo - Kore za pitu ređati jednu na drugu, a između mazati smesu od sira i jaja, kao za gibanicu. Kad se naređa polovina kora otprilike, uviti u veliki rolati; staviti ga nakratko u friz, i onda iseći na režnjeve. Položiti ih u podmazanu tepsiju i peći u rerni, pred kraj narendati malo nekog kačkavalja pa vratiti da se istopi.

Onda bila supica - pola pileća, pola juneća, prava domaća kao što je afrodita napisala. Sa Ziinim knedlicama od džige :cool: Ekstra su uspele. Ali, ostalo mi smese, nisam htela da bude pregusta, pa sam ih posebnu skuvala u vodi sa vegetom, i posula vruće parmezanom, i to je bilo odlično ;)

Pa krmenadle u foliji. Prvo se samo malo prepeku u tiganju, pa stave u foliju, namažu senfom, posebno se u istom tiganju izdinstaju malo šampinjoni, pa se stavi pavlaka, ili malo sa belim vinom (ko šta voli, ja više pavlaku); i stave se preko krmenadli, zatvori se folija i sve lepo u rernu.
Uz to sam opet rolovala džigericu u slanini, i ispekla sa krompirima.

Za deseret, pita sa višnjama, ali u lisnatom testu. Znači, razvije se testo, po dužini se preseče na pola. Višnje očišćene od koštica i oceđene se izmešaju sa malo šećera, vanil šećera i ja dodala malo mlevene plazme sa ukusom maline :) U soku koji se iscedio od višanja skuvala puding od vanile. I sve se to izmeša, stavi se na testo i uvija u rolat. Stvarno je lepo :)

To je sve bilio u subota, u nedelju smo bili u prirodi, na pecanju, pa smo pekli roštilj, ali za to ima drugih majstora :D Bilo i mesa i ribe ;)

Za danas sam uzela raštan :)
Kad osmislim recept, napisaću, imam vremena da nešto izguglam :lol:

Bila sam vredna preko vikenda, kao što sam obećala :cool: Imali neke goste, pa da se snajka pokaže :lol:

Predjelo - Kore za pitu ređati jednu na drugu, a između mazati smesu od sira i jaja, kao za gibanicu. Kad se naređa polovina kora otprilike, uviti u veliki rolati; staviti ga nakratko u friz, i onda iseći na režnjeve. Položiti ih u podmazanu tepsiju i peći u rerni, pred kraj narendati malo nekog kačkavalja pa vratiti da se istopi.

Onda bila supica - pola pileća, pola juneća, prava domaća kao što je afrodita napisala. Sa Ziinim knedlicama od džige :cool: Ekstra su uspele. Ali, ostalo mi smese, nisam htela da bude pregusta, pa sam ih posebnu skuvala u vodi sa vegetom, i posula vruće parmezanom, i to je bilo odlično ;)

Pa krmenadle u foliji. Prvo se samo malo prepeku u tiganju, pa stave u foliju, namažu senfom, posebno se u istom tiganju izdinstaju malo šampinjoni, pa se stavi pavlaka, ili malo sa belim vinom (ko šta voli, ja više pavlaku); i stave se preko krmenadli, zatvori se folija i sve lepo u rernu.
Uz to sam opet rolovala džigericu u slanini, i ispekla sa krompirima.

Za deseret, pita sa višnjama, ali u lisnatom testu. Znači, razvije se testo, po dužini se preseče na pola. Višnje očišćene od koštica i oceđene se izmešaju sa malo šećera, vanil šećera i ja dodala malo mlevene plazme sa ukusom maline :) U soku koji se iscedio od višanja skuvala puding od vanile. I sve se to izmeša, stavi se na testo i uvija u rolat. Stvarno je lepo :)

To je sve bilio u subota, u nedelju smo bili u prirodi, na pecanju, pa smo pekli roštilj, ali za to ima drugih majstora :D Bilo i mesa i ribe ;)

Za danas sam uzela raštan :)
Kad osmislim recept, napisaću, imam vremena da nešto izguglam :lol:

ufffffffffffffffff,što je bila gozba...svaka čast:super:

Iskupila sam se za vikend, nisam cele prošle nedelje ništa kuvala :rumenko:

Ali došla sam da vam kažem, plačem od smeha :rotf::hahaha::hahaha::hahaha:
Ukucala sam raštan u gugl, kad ono samo - madonnna se oduševila raštanom, madonna posle koncerta jela raštan, Madona će doći sa suprugom Gajem ponovo u CG zbog raštana :eek::dash::rotf::klap:

A kako se ta karamela istopi pre nego se umeša?

ne istopi se pre nego što se umeša...već se stavi umesto recimo šljive....:heart:

a raštan....evo ti recept....;)

2 kg...raštana se očisti od onog belog na listovima.....iseče se krupnije stavi u
kesu i u friz jedno 2-3 sata a može i da prenoći.....raštan je bolji kad malo
smrzne...zašto nemam poima....:think:

jedna dimljena suva kolenica i oko pola kg krompira.....:ok:

u lonac se stavi......pola rašana tako smrznutog, na njega se stavi kolenica koja
je bar jednom secnuta.....i krompir koji je dovoljno iseći na četvrtine...nalije se
vodom.....da ogrezne....začini i obavezno stavi 1-2 kašike svinjske masti.....:cool:

kad provri smanji se temperatura.....i ostavi da se krčka....raštan se ne meša,
već se samo šarpa svremena na vreme prodrma....tako da se sve onako samo
izmeša........:ok:

to je sva mudrost što se raštana tiče, ništa lakše za kuvanje, a ukusnije:super:

raštan je ko sarma....drugi dan je još lepši nego prvi.....jako kvalitetno jelo,
lak za kuvanje i zdravo.....probajte...samo moj savet uzimati što tamnije
zeleno lišće....ali ako neko voli blaže onda neka izabere malo mlađe listove
oni su svetliji...;)

Prijato..........:bye:

a sta je rastan , mogu li da pitam?

mackice , domacica nema sta , super :)

nema na googlu , ne bi vas smarala da sam nasla

Cici raštan je jedna vrsta kupusa.....koga ima u malim glavicama i to je
mladi raštan...i onako u listovima kao što se prodaje blitva...to je malo
stariji ali po meni mnogo ukusniji i zdraviji....ima više gvožđa u njemu...:cool:

690px-Collard_Leafs.jpg

evo slike raštana ;)

rastan2.jpg
...ovako izgleda poslužen..;)

Danas..Špagete..obicne ali ih i najvise volim....
Malo ulja,1 cen belog luka..eee ono sto ne ide ali sam uradila..malo seckane mesnate slanine.pa domaci kuvani paradajz...svez bosiljak iz moje saksije.malo secera,origano ..samo malo i seckane masline..aaaa..super je bilo..naravno ..i obarene spagete al dente..zna se..i parmezan..i crno vino ..eh..bilo je slasno..:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back