Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pokusavala sam da napravim kolac sa sirom par puta ali mi nikad ne uspe i odustanem (dive onaj tvoj nisam ni pokusala komplikovan mi)...letos u grckoj izmolim konobara da mi da recept za njihov mascarpone kolac apsolutno najbolji koji sa probala a pravi se bukvalno za 5min...problem je bio samo kondezovano mleko koga kod nas nema pa sam morala da narucujem...kolac je pojeden nema slike ali ja bih opet da ga pravim pa ako neko zna gde da nadjem kondezovano mleko u bg bila bih zahvalna da napise:hvala:

pokusavala sam da napravim kolac sa sirom par puta ali mi nikad ne uspe i odustanem (dive onaj tvoj nisam ni pokusala komplikovan mi)...letos u grckoj izmolim konobara da mi da recept za njihov mascarpone kolac apsolutno najbolji koji sa probala a pravi se bukvalno za 5min...problem je bio samo kondezovano mleko koga kod nas nema pa sam morala da narucujem...kolac je pojeden nema slike ali ja bih opet da ga pravim pa ako neko zna gde da nadjem kondezovano mleko u bg bila bih zahvalna da napise:hvala:

daj nam onda recept za taj jednostavniji ciz

1.sloj - 300g elvita ili welnes (u pravom receptu je neki grcki digestiv keks) pomesa se sa 200g maslaca (meni to bilo mnogo ali nisam htela da smanjujem i ispalo super

2.sloj - 250ml kondezovanog mleka, 3 solje mascarpone sira (oko 660g) i sok jednog manjeg limuna

3.sloj - izmrvljen oreo keks

dive ako hoces da fil ima karamel ukus mozes tu konzervu kondezovanog mleka da stavis u vodu da vri 2 sata i dobijes karamelizovano kondezovano mleko kad otvoris... pravila sam fil za pravu marlenku tako i mnogo je bolja od onog medovika...sad ima marlenka da se kupi i u maxiju

modesti jesi ti to pravila?

ja sam davno isprobavala recepte za kondezovano mleko i samo ja ovaj bio uspesan

KONDEZOVANO MLEKO
1 l. punomasnog mleka, 500g secera, 50g glukoza sirupa i 1 kasiku ekstrakta vanile kuvati na srednjoj temperaturi 1 sat i 15min.

ovaj glukoza sirup sam jedva nasla preko interneta....lakse kupiti ne znam zasto ovi nasi papani to ne uvoze

dive ako hoces da fil ima karamel ukus mozes tu konzervu kondezovanog mleka da stavis u vodu da vri 2 sata i dobijes karamelizovano kondezovano mleko kad otvoris... pravila sam fil za pravu marlenku tako i mnogo je bolja od onog medovika...sad ima marlenka da se kupi i u maxiju
to tije dulche de leche
i to mozes sama napravit
bez problema
ne treba ti kondenzirano mlijeko

modesti jesi ti to pravila?

ja sam davno isprobavala recepte za kondezovano mleko i samo ja ovaj bio uspesan

KONDEZOVANO MLEKO
1 l. punomasnog mleka, 500g secera, 50g glukoza sirupa i 1 kasiku ekstrakta vanile kuvati na srednjoj temperaturi 1 sat i 15min.

ovaj glukoza sirup sam jedva nasla preko interneta....lakse kupiti ne znam zasto ovi nasi papani to ne uvoze

Jesam. S tim sto sam u zavisnosti od proizvodjaca mleka u prahu dobijala neznije i jace ukuse.
Ovaj karamel sluzi i za druge kolace, to je stari nacin da dobijes koncentrovan ukus mleko/karamel.

ja sam dobila neko kondezovano iz nemacke kad sam pravila marlenku i kad sam otvorila bilo je tecno kao obicno mleko iz tetrapaka pa sam ga mesala sa slagom...ovo pravo gusto je bilo cesko ...koliko sam pametna sve konzerve sam bacila ali ako nadjem kupujem.... sipacu u kafu ako nije gusto

- - - - - - - - - -

Jesam. S tim sto sam u zavisnosti od proizvodjaca mleka u prahu dobijala neznije i jace ukuse.
Ovaj karamel sluzi i za druge kolace, to je stari nacin da dobijes koncentrovan ukus mleko/karamel.

ja sam kuvala zatvorenu konzervu i dobila tamno kondezovano mleko sa karamel ukusom...valjda je belo ako se ne kuva konzerva?

ono moje koje sam pravila bilo je belo

ja sam dobila neko kondezovano iz nemacke kad sam pravila marlenku i kad sam otvorila bilo je tecno kao obicno mleko iz tetrapaka pa sam ga mesala sa slagom...ovo pravo gusto je bilo cesko ...koliko sam pametna sve konzerve sam bacila ali ako nadjem kupujem.... sipacu u kafu ako nije gusto
A jesi probala da ga umutis? Davno sam ja imala neko, kupljeno za nes kafu i secam se da smo ga mutili da dobije neku gustinu.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

ja sam kuvala zatvorenu konzervu i dobila tamno kondezovano mleko sa karamel ukusom...valjda je belo ako se ne kuva konzerva?

ono moje koje sam pravila bilo je belo

Pa da.

ja sam po ovom receptu radila dulche de leche
i ispalo je super
nisam ni trazila kondenzirano mlijeko

https://food52.com/blog/10049-all-about-dulce-de-leche-and-how-to-make-it

- - - - - - - - - -

fil je bio fantastican - konzerva od oko 320ml se kuva 2 sata pa drzi u frizideru 24h a onda se otvori i umuti sa 120g butera - tim se premazuju kore i posipaju seckanim lesnicima...mnogo je bolja torta od one medovik sa kiselom pavlakom

pa dala sam ti ja link za recept za tu varijantu medovika prije sto godina ovdje

modesti nisam ga mutila to je bilo neko kondezovano za bebe sa medvedicem na etiketi a ne verujem ni da bi se umutilo posto sam ga kuvala...ma ko zna sta mi je kupila razdelila sam ga da sipaju u kafu ja imam onaj aparat za kafu koji pravi penu nije mi trebalo

- - - - - - - - - -

ja sam po ovom receptu radila dulche de leche
i ispalo je super
nisam ni trazila kondenzirano mlijeko

https://food52.com/blog/10049-all-about-dulce-de-leche-and-how-to-make-it

- - - - - - - - - -

pa dala sam ti ja link za recept za tu varijantu medovika prije sto godina ovdje

pa pravila sam je i mnogi ovde ali nije to bila prava marlenka pa sam ponovo trazila recept i nasla na youtube neka cehinja napisala to je njihov kolac sa medom...kore sam pravila po tom novom receptu ali sam zadrzala postupak po kome se prave kore za medovik (nije velika razlika, cehinja ih je kuvala na pari i nije koristila kese za zamrzivac nego crtala po peka papiru i seckala). ...mnogo su bolje i kore i fil po tom ceskom receptu od onog kog smo pravile...imas na youtube ukucaj marlenka a mogu ti i ja napisati

modesti nisam ga mutila to je bilo neko kondezovano za bebe sa medvedicem na etiketi a ne verujem ni da bi se umutilo posto sam ga kuvala...ma ko zna sta mi je kupila razdelila sam ga da sipaju u kafu ja imam onaj aparat za kafu koji pravi penu nije mi trebalo

- - - - - - - - - -

pa pravila sam je i mnogi ovde ali nije to bila prava marlenka pa sam ponovo trazila recept i nasla na youtube neka cehinja napisala to je njihov kolac sa medom...kore sam pravila po tom novom receptu ali sam zadrzala postupak po kome se prave kore za medovik (nije velika razlika, cehinja ih je kuvala na pari i nije koristila kese za zamrzivac nego crtala po peka papiru i seckala). ...mnogo su bolje i kore i fil po tom ceskom receptu od onog kog smo pravile...imas na youtube ukucaj marlenka a mogu ti i ja napisati

nismo se razumjele izgleda tada
dala sam ti recept za varijantu sa dulche de leche filom
mozda je nisi ni vidjela, nebitno
meni je preslatka
ja pravim fil pola mileram, pola slatka pavlaka
a kore nisam s kesama nikad ni razvlacila
kad je tijesto ko plastelin
nego cim zamijesim pokrijem prijanjajucom folijom i diretno na pek papiru
razvucem kore
mogu biti bukvalno 2 milimetra debele
i to od cjelovitog brasna
zatim ih serijski pecem i filujem kad je ladno
postupak sam nasla na blogu neke ruskinje, imam negdje link
a dala je i obje varijate fila ( ovaj sto ja pravim i taj sladji)

bilo je mnogo recepata pravila sam varijantu koju je i modesti pravila sa kiselom pavlakom

ovo je najslicnije marlenki koje tada nije bilo kod nas pa sam htela da je napravim...sad je ima u maxiju ali je bas skupa nisam kupovala a i rok joj je 2 godine i stoji na polici sa keksima mora da je puna hemije he,he
...kuglice imaju vise fila i ukusnije su od torte

pa da, rekoh ti da ih ima
al nisam probala

e, evo sam nasla taj blog
sjecam se da sam bila odusevljena koliko je pojednostavila to petljanje s korama :lol:
da nisam to procitala nego samo onaj uzas s kesama
vjerojatno bih odustala od pravljenja skroz

http://www.melangery.com/2014/02/russian-monday-medovik-honey-cake.html

a dulche de leche napravis sama, kupis punomasno mlijeko na pijaci
ako si na nbg dacu ti i kontakt kod koga
ja kod te zene uzimam od kako je Ika pocela piti kravlje mlijeko
2,5 litre oko 200 din

ja se bas trudim da se zdravo hranim ali mi pravljenje kondezovanog mleka ostalo u ruznoj uspomeni ne bih to opet pokusavala...a to sa pijace mi se redovno ukvari, posebno kozje ...pijaca daleko...uh nikakav sam karakter radije ga ne bih ni pila iako volim mleko:(

ja se bas trudim da se zdravo hranim ali mi pravljenje kondezovanog mleka ostalo u ruznoj uspomeni ne bih to opet pokusavala...a to sa pijace mi se redovno ukvari, posebno kozje ...pijaca daleko...uh nikakav sam karakter radije ga ne bih ni pila iako volim mleko:(

pa ok, sta ti je lakse
ja kupujem to mijeko
skuham ga i sipam u sterilizirane flashe
okrenem ih naopacke i potrpam u frizider kad se ohladi
tako se odrzi tjedan dana bez problema
a ukus je neuporedivo bolji
ne kupujem samo kad su one najvece vrucine
iako smo skroz blizu pijace

nego trazim i ne mogu naci gdje sam procitala to za fil - mileram i slatka pavlaka
nije to ovaj blog
odatle sam skinula foru za pravljenje kora
nego neka druga ruskinja
sjecam se da je pisala kako su njihove bake u fazonu - ne priznaju nista ispod 8 korica :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back