Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...šareno...:)

250720152172_zpsn0qsf3ua-1.jpg

Брине ме ово захлађење, можда ме натера на одустајање од омиљене комбинације цео дан лубенице које пресечем с мало диња и понеком брасквом, увече шуЊке и парадајза.

šat kažete za ovaj džem?

- - - - - - - - - -

Evo kako da napravite džem od slanine!

Džem možete da mažete na hleb, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pržena jaja pa čak i u salatu

Ovaj slani, lepljivi džem je definicija premaza - intenzivan ukus koji će vas naterati da zatvorite oči i duboko uzdahnete od oduševljenja. Za pripremu ovog džema odaberite jako zrele i sočne paradajze. Njih ne morate da gulite, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele delove.
Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu gorušicu možete pronaći u prodavnicama sa začinima i nisu skupa investicija jer se odlično slažu s jako puno namirnica, naročito mesa. Slaninu isecite na tanje trake pa je prepržite u tiganju dok nije potpuno hrskava.
S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, uradite to u dva ili tri navrata, nemojte natrpati tiganj. Slaninu odložite sa strane na tanjir. Izvadite dve do tri kašike masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli da zagore.
Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade pa vratite u tiganj. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, poklopite lonac.
Kuvajte na jačoj vatri dok sos ne provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da “džem” ne zagori. Tečnost mora da se redukuje i džem mora da postane gust i lepljiv. Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.
U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u frižideru do dve nedelje iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana.

ja danas nista nisam jela

przeno jaje i sir i paradajz za dorucak

pojela silom prilika hleb sa sirom i paradajzom za rucak

jeo mi se sladoled i to coko moko, sa rumom :lol: pojela
popila veliku lepu solju mleka, pilo mi se mleko
i pojela kesicu kikirikija

i nista vise :sad2:

- - - - - - - - - -

nocas cu da kuvam supu...mljac

- - - - - - - - - -

a tu supu cu jesti tek u cetvrtak, kada se vratim. :(

Imam neki kozji sir, nešto mi je čudan, neslan, pravljen po principu domaćeg, hm, trapista, uopšte ne znam šta da radim šnjime.
Prejak mi je za testenine bilo koje vrste, još jači da ga jedem samog pošto mi ne odgovara taj način obrade.
Možda da ga zveknem na tikvice/patlidžan pa u rernu sa bosiljkom i paradajzom?
Ima li neko ideju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back