Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Podsetile ste me da imam te neke džigerice u ledu... Možda sutra napravim onaj Bokicin gulaš od toga.

Mužu se dopao, a ja džigu ne jedem.... Verovatno ću meni samo neke čorbice sutra.... Nemam apetit... Smor...

Poslednja izmena:
ostala sam dužna recept, da ne pišem svakom posebno na pp: )))

Krompir sa sočivom i prelivom:
Posebno skuvati krompir, posebno sočivo, sveže pečurke dinstati na maslinovom ulju dok upiju svoj sok, dodati bilo koju varijantu paradajz sosa ( ja imam domaći koji mi pravimo) i malo je ljutkast, kad se to lepo ukuva, dodamo kuvano sočivo i još malo sve zajedno krčkamo...kad bude gotovo, prelijemo sve preko kuvanih krompira i dodamo svež peršun preko( ne mora, ja volim)
Lepo je na ukus i kad je toplo i kad se služi hladno :D
(umesto krompira verovatno može i varijanta sa nekom testeninom ili palentom)

Pričala mi je baka, kad su bili pod okupacijom Italijana, oni su im dali ideju da spremaju ovu pogaču, tek nedavno shvatih da su Italijanu u stvari spremali pizzu, ali ovdašnji seljaci su to ovako shvatili : hlebno testo sa sirom i mirođijom odgore. I da znate da uopšte nije loša kombinacija. Ne znam kako mi se to vratilo u sećanje, bake odavno nema, ali povremeno, njeni recepti bljesnu kao fleš i ja to napravim.
Inače, Italijane su zvali mačkari, pošto su, ubrzo po dolasku njih u taj deo bačke, nestale sve mačke, pojeli ih Italijanski vojnici, pričala je ona...
xoeiip.jpg

Pa napiši kako ga praviš :)

ma dobio od jedne drugarice te gljive, uspes mlijeko, dodas gljive, preko stavis neku salvetu ili gazu i tako stoji 24 sata.
uzmes drvenu kasiku, plasticno cjedilo, procijedis, gljive mozes i ne moras saprati hladnom vodom, i stavis u drugu cistu teglu (ja to koristim) i stavis mlijeko.
i tako svaki dan. ne treba te gljive dirati rukama, i ne treba ih bacati u sudoper i wc solju. eto to je to ukratko.

ma dobio od jedne drugarice te gljive, uspes mlijeko, dodas gljive, preko stavis neku salvetu ili gazu i tako stoji 24 sata.
uzmes drvenu kasiku, plasticno cjedilo, procijedis, gljive mozes i ne moras saprati hladnom vodom, i stavis u drugu cistu teglu (ja to koristim) i stavis mlijeko.
i tako svaki dan. ne treba te gljive dirati rukama, i ne treba ih bacati u sudoper i wc solju. eto to je to ukratko.

Kada smo kod gljiva...
Ima li neko recept za onaj hleb bez kvasca? Znam da se umesi samo sa vodom, prekrije mokrom krpom i ostavi u frizideru da se stvore neke gljivice, pa naraste. Mekan i pomalo vlazan, tamniji (ne znam od kog brasna). Kupujem ga na moru. Izgleda kao pogaca i u njega utisnu poneku maslinu.

Poslednja izmena:
Kupus, šargarepa, majonez, kiselo mleko, limunov sok, šećer, so, biber., malo crnog luka.

Meni je ta salata u KFC bila fenomenalna kad sam je prvi put jela. Sad mi nešto svako put sve manje ukusna. A nisam je pravila u domaćoj radinosti.

Danas na programu šnicle od lososa. Staviću ih malo u neku marinadu. A za prilog ću da iskombinujem nešto od krompira, praziluka, bundeve, kukuruza. Ili ću od bundeve čorbu. Uglavnom mora da se potroši danas.

....zuta boranija, ustvar cuspajz od nje je gotov...ono sto sam sinoc izvadila i mislila da je crna i bela dzigerica, se odledilo, i shvatih da je tu i seckano meso od buta....pa sam lepo
odvojila tu belu dzigu...ono drugo smestila u frizider za sutra, napravicu gulas od toga...a uz ovu boraniju pileci bataci i karabataci...bez koze naravno....

...i ne znam da li je bas ovde mesto da napisem, ali svi vi koji kupujete tost hlebove i ostale pakovane hlebove, obratite paznju na datum na kesi, kod mene u prodavnici
danas, gledam svaki drugi je isteklog roka i to prilicno...kad sam skrenula paznju sefici samo je prevrnula ocima i malo se muvala oko police za hleb, sumnjam da ga je
sklonila...mislim da su sve gori i gori, i da sto narod ima manje para oni sve vise gledaju da "uvale" sve sto je vec odavno trebalo da bude povuceno i baceno...

koliko od vrste pasulja (smeđi, crveni, crni, beli, žuti, tačkasti, rozi, sitni, krupni...) zavisi ukus uobičajenog pasulja sa kolenicom ?

šta bude ako se pomešaju razni pasulji u istom kuvanju ?

jel neko jeo onaj američki pečeni pasulj (baked beans) ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back