Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nikada nigde u vreme posta, slave nisu bile mrsne, sem u vreme komunizma.
lepo nam je komunizam"udesio" veru za 50 godina, a 500 godina pod turcima smo je ocuvali.
ne treba ismevati "novopecene" vernike, 50 godina je vera sklanjana od ljudi i "brisana" i ako je neko spoznao sada, ne znaci da je pomodarac i sl.
vera je uvek ista, nema "mode".
a svestenici su ljudi i kao takvi gresni.
da, jeste da neko shvata svestenika kao uzor i nekog na koga bi se trebalo ugledati, a oni nazalost, sve cesce podlezu novim vremenima, ali to je vec neka druga prica.
a ova je o kuvanju :mrgreen:
pravila sam keks tortu i jaffa kuglice, posne naravno ;)

Moje pok. babe su postile sredom i petkom, ali kad se padao Sv. Sava u te dane, kao i Sv. Petka, ne pamtim da su nekada slavile posno. Možda je tako na selu, ne znam, ali ni moja svekrva nikada nije spremala Sv. Savu posno. Možda je njoj ostalo jer je živela u Vojvodini, a možda i od roditelja koji su živeli na selu. Međutim, niko se od gostiju nije bunio, svi su jeli, da ne kažem, nisu postili.

Jednom prilikom, kada mi je svekrva umrla pa joj je 40 dana palo u vreme belog mrsa, kada su dozvoljeni sir i jaja, a ne i meso, upitala sam sveštenika kako da spremimo trpezu. On mi je rekao da mogu da stavim i prase, nije nikakav greh, jer ono što je bitno su sveća, žito, pogača i vino, sve ostalo je sporedno. Ipak je naglasio, ne mora niko da zna da mi je ON to rekao.:) Naravno, nismo spremili prase.

Ni ja ne postim kad mi slava padne u sredu ili petak, i niko se ne buni. Kad bi stvarno sve bilo kako treba, po verničkom protokolu, ljudi bi se okupljali da se vide, a ne da se prežderavaju. Mnogi nisu ušli u crkvu osim kad prisustvuju nekom venčanju ili krštenju, a znam neke koji i to preskoče.

Dobro vece i srecna svima Nova godina!

Danas nisam mislila da pisem uopste ali sam onda videla Red Velvet cake... Jandrlino, ja sam ovu tortu videla u nekoj americkoj emisiji i od tada je sanjam, ako mi verujes. Pritom ja torte ne pravim, samo ponekad nepecene. Ali ovu izucavam i guglujem i bas nju napravis :worth:

Za Svetog Nikolu sam vec pisala, ljudi kod kojih sam isla na tu u Beogradu poslednjih 15-20 godina su slavili posno ali, vec pomenuh, moj suprug je iz Slavonije i u njegovoj porodici sa oceve strane pricaju da je deda oduvek slavio sa prasetinom itd. I svekar slavi mrsno, mi smo interno obelezili posno. Nemam pojma, i meni je logicno da pre 50 godina u slavonskom selu nisu bas imali da kupe ribu na svakom koraku.

recept kome zatreba :))))
http://www.di-ve.com/food/mondays-manuel-red-velvet-cake

Znači sad ću na svoj način nešto da smućkam,ako ne budu hteli da jedu,nema veze ima hrane i od juče i od prekjuče.
Prvo osvežavajuća supa od povrća na kineski način.Nemam sveže povrće,ali tu je turšija :lol:
Zeleni paradajz,kiselu šargarepu i karfiol ću da iseckam.Ugrejaću ulje i sve to na 3 minuta propržiti.Naliću supom od kocke,dodati soja sos i malo meda.
Nadam se da ima nekih rezanaca,ako ne staviću komadiće reš pečenog tosta i to je to što se slatko-kisele supe tiče.
Obarim rižu,napravim kari sos i eto ko hoće hoće ko neće ne mora,meni se to jede :mrgreen:

nikada nigde u vreme posta, slave nisu bile mrsne, sem u vreme komunizma.
lepo nam je komunizam"udesio" veru za 50 godina, a 500 godina pod turcima smo je ocuvali.
ne treba ismevati "novopecene" vernike, 50 godina je vera sklanjana od ljudi i "brisana" i ako je neko spoznao sada, ne znaci da je pomodarac i sl.
vera je uvek ista, nema "mode".
a svestenici su ljudi i kao takvi gresni.
da, jeste da neko shvata svestenika kao uzor i nekog na koga bi se trebalo ugledati, a oni nazalost, sve cesce podlezu novim vremenima, ali to je vec neka druga prica.
a ova je o kuvanju :mrgreen:
pravila sam keks tortu i jaffa kuglice, posne naravno ;)
:worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth:

nisam vernik u smislu da idem u crkvu citam oce nas i sl
pokusavam da se popnasam onako kako mislim da treba a to se podudara sa bozijim zapovestima
tako da nikome ne solim pamet
samo
ako je do druzenja ja napravim bez ikakvog povoda veceru na koju pozovem drage ljude i druzimo se
cak sa mnogo manje protokola u hrani no sto je slava
ali ako vec slavim slavu, bas slavu, nesto vezano za veru
onda mi je logicno da ispostujem tu veru tipa da u sred posta ne mrsim
no svako radi kako oseca i iz razloga iz kojih misli da nesto treba
samo eto moj dug jezik iskaze ponekad ono sto luda glava pomisli....

inace ne kuvam nista
deca dorucak prespavaju, jer nocu skitaju
muz ode da dezura
a na rucak idem kod mojih
pa mama sta god da spremi odlicno je
prineseno, doneseno sta ces vise....

a od cuvenog sutra prestajem sa jelom
da ne bi pukla

Znači sad ću na svoj način nešto da smućkam,ako ne budu hteli da jedu,nema veze ima hrane i od juče i od prekjuče.
Prvo osvežavajuća supa od povrća na kineski način.Nemam sveže povrće,ali tu je turšija :lol:
Zeleni paradajz,kiselu šargarepu i karfiol ću da iseckam.Ugrejaću ulje i sve to na 3 minuta propržiti.Naliću supom od kocke,dodati soja sos i malo meda.
Nadam se da ima nekih rezanaca,ako ne staviću komadiće reš pečenog tosta i to je to što se slatko-kisele supe tiče.
Obarim rižu,napravim kari sos i eto ko hoće hoće ko neće ne mora,meni se to jede :mrgreen:

:zaljubljena: Čuk-čuk, ovo je lepotinja!!!

Sinoć bila na degustaciji prasenceta dobijenog na tomboli..i od svega na šveCkom..ja uzeh filete škarpine i nekog kineskog mixa povrćki prženog u voku..baš mi je godilo :)
DAnas sebi spremam podvarak sa pečurkama, tikvicama paprikom...naravski kiso kupus skroooooz opran od soli i te kiseline :)
moji prevrću očima..no ne hajem jer mi takovo što baš godi :)

:zaljubljena: Čuk-čuk, ovo je lepotinja!!!

Sinoć bila na degustaciji prasenceta dobijenog na tomboli..i od svega na šveCkom..ja uzeh filete škarpine i nekog kineskog mixa povrćki prženog u voku..baš mi je godilo :)
DAnas sebi spremam podvarak sa pečurkama, tikvicama paprikom...naravski kiso kupus skroooooz opran od soli i te kiseline :)
moji prevrću očima..no ne hajem jer mi takovo što baš godi :)

Ma da Tolče,posle teške hrane prija malo povrćne opuštencije :zag:

Malo posnih lazanja...da se ne bace neka jela, od rižota sa povrćem sam napravila bašamel tako što sam ga izmiksala i dodala malo vode, fil je praziluk i šampinjoni, pa posni sir i kečap...naravno origano i maslinovo ulje. A kore sam umesila i razvila na mašini za rezance.
30v1a3t.jpg

Malo posnih lazanja...da se ne bace neka jela, od rižota sa povrćem sam napravila bašamel tako što sam ga izmiksala i dodala malo vode, fil je praziluk i šampinjoni, pa posni sir i kečap...naravno origano i maslinovo ulje. A kore sam umesila i razvila na mašini za rezance.
http://i47.tinypic.com/30v1a3t.jpg[/IMG[/SPOILER]][/QUOTE]

Kanda sam video bukovaču?:lol:
A nije,sad vidim da si stavljala šampinjone,meni se prijela bukovača :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back