Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
feta sir mi miriše na kvasac!!!:evil:
da li je moguće da ga stavljaju u fetu???:eek:

kupila sam pre tri dana jednu kocku, ne mogu da verujem da je to neki proces prirodan :(

..kad god kupim sira vise nego sto cu pojesti za dva dana, napravim takozvani "presolac" pa ga
prelijem, duze traje, ne susi se i ne menja miris....feta ima specifican i miris i ukus bar meni,
pa mozda drugacije i mirise cim stoji koji dan u frizideru...

feta sir mi miriše na kvasac!!!:evil:
da li je moguće da ga stavljaju u fetu???:eek:
U Srbiji praktično ne postoji feta sir. Ako hoćeš sir koji je najbliži pravom feta siru, vidi i kupi domaći ovčiji sir (sa rupicama, mnogo manje elastičan od onog što Salfordovi banditi prodaju kao "feta" sir. Beograđani to imaju u Mercatoru, a u Veru ima da se kupi i pravi grčki feta sir. Ko je jednom to probao zna šta je razlika između tog stvrdnutog milerama pod nazivom "feta" i pravog feta sira.

Ovako izgleda pravi feta sir:

250px-Feta_Cheese.jpg

Komšnice, kako si krenula - trebaće ti kujna od 200 kvadrata..... :hahaha:
zato čekam da završim kuhinju i smestim to što imam, pa ako ostane mesta......
U Srbiji praktično ne postoji feta sir. Ako hoćeš sir koji je najbliži pravom feta siru, vidi i kupi domaći ovčiji sir (sa rupicama, mnogo manje elastičan od onog što Salfordovi banditi prodaju kao "feta" sir. Beograđani to imaju u Mercatoru, a u Veru ima da se kupi i pravi grčki feta sir. Ko je jednom to probao zna šta je razlika između tog stvrdnutog milerama pod nazivom "feta" i pravog feta sira.

Pogledajte prilog 307343

i naziv je zaštićen, naši će svi morati da ga nazovu drugačije. I treba. Ovo što je kod nas feta je kao krem sir, ladno se maže na hleb. U Veru je upravo na akciji Feta sir, košta 999,90 dinara. Pa sigurno nije isti kao ovaj naš bolji od 400 ili fetino/fetela (u Amanu) od 200.

Jesi čitala one tekstove (ne znam da li se i ovde raspravljalo o tome) da se kao feta, u stvari nekim sličnim nazivima tipa fetela, fetino... prodaje nešto što uopšte nije od mleka.... http://www.politika.rs/rubrike/potrosac/Prodaju-nam-sir-bez-mleka.sr.html možda je i taj od tvoj neki od tih
:eek: ne mogu da verujem...moram četvoro očiju da otvorim kod kupovine!

..kad god kupim sira vise nego sto cu pojesti za dva dana, napravim takozvani "presolac" pa ga
prelijem, duze traje, ne susi se i ne menja miris....feta ima specifican i miris i ukus bar meni,
pa mozda drugacije i mirise cim stoji koji dan u frizideru...

ovo je kremasto i mislim da bi u presolcu se istopilo :(

Pogledajte prilog 307343

mi nemamo Vero :( moraću kod Beogradjanke u Mekatoru da potražim pravu fetu..ili barem ovčiji sir

HVALA svima, pomogli ste mi :cmok2:

Malo smo zastali sa kuhinjom. Promenili smo prozor i stavili na jednom delu staklene prizme, izvukli smo vodu i struju gde treba i zalepili pločice. Sledećeg vikenda dolazi moler. Možda ćemo u medjuvremenu da naručimo nešto materijala. Pošto će moj muž sam praviti kuhinji, to će da potraje.... Ali ne žurimo

- - - - - - - - - -

Ima to i moja mama. Ali to je valjda za onaj šporet na drva. Izvadi se "ringla" pa se to stavi i peče.

Moze i tako al ko jos koristi smederevac?
Ja to stavim lepo na plinsku ringlu i cas posla ispecem bakin kolac- kod mene se zovu " tuc kolaci"

:eek: ne mogu da verujem...moram četvoro očiju da otvorim kod kupovine!

ovo je kremasto i mislim da bi u presolcu se istopilo :(

mi nemamo Vero :( moraću kod Beogradjanke u Mekatoru da potražim pravu fetu..ili barem ovčiji sir

HVALA svima, pomogli ste mi :cmok2:

..pa ne bi trebalo da se istopi, jer ga i oni pakuju u presolcu nekom, gledala sam kad otvore kutiju od 5 ili 10kg
uvek ima te vode...

- - - - - - - - - -

Ja sve verujem da su ovi pakovani, Prezident, tzv. somborska i subotička feta, makar od mleka iako nisu prave fete.

...meni je sabacka definitivno najlepsa od tih nasih....

@tol.....pa kvasac je gljiva, ubudjo ti se sir zato te podseca na kvasac

inace sve to po marketima sto je satro feta nije feta, feta se pravi od ovcijeg, ovo kod nas je od kravljeg....ja znam ko mala nisam volela fetu jer sam probala ovciju, i sad godinama kod nas kao feta feta reklame ja probam kod drugarice reko pa ovo nije feta, jeste pa pise kaze, jeste malo morgen, uzmem kutiju i vidim krava, e masala, i tako zavolim ovu "fetu" :lol:

sutra planiramo cufte u sosu, americke palacinke sa visnjama...osim ako do sutra ne smislimo nesto drugo :aha:

ma ne jednu nego puno, kao kupatilo što sam postavila http://forum.krstarica.com/showthre...do-plafona?p=26334065&viewfull=1#post26334065

E ovako neki roštilj bih ja, samo veliki i jak. Ali me malo pokolebala jedna prodavačica, kaže da nije dovoljno jak za meso, a ja bih da može i meso da se peče, ražnjići, ćevapi.
A juče mi koleginica priča da ona ima neki ovakav (morale smo da nadjemo sliku na netu jer ja nisam mogla da shvatim kako izgleda) http://www.dodaj.rs/?3p/vQ/RGVoaFm/elektricni-rostilj.jpg
prezadovoljna je, a košta jedno 3 puta manje od onog gore. Ali meni nije jasno kako se to peče direktno iznad tog grejača. To mora da se dimi i smrdi kad kapne mast na grejač

imaju to j-ovi
sipa se voda malo dole na dnu, pa u nju kaplje sok iz mesa, posle prospes i peres :roll: moj licni utisak je - cista glupost...nema poente isto ko da przis, samo sto je bez ulja
vuce 2kw taj grejac, to ti je ko tri ringle da si upalila :pljus:
ja sam ti od one sorte ako ce da rostilja raspalicu cumur, ili cu da przim...ovo izmedju mene iritira

Ja ću ponovo probati kroasane, al' ovog puta sa puuuuuno krema. :zaljubljena:
Htedoh krem još sinoć d'uzmem, ali u toj prodavnici cipiripi 289 din., a kad sam bila preko dana u drugoj, 229. :zeek:
Moraću da proverim da nije možda 'vamo manji, ali ja mislim da se radi o istoj kutijici. :(

Dragi juče spremao svoju čuvenu čorbicu, krompir, neke viršle-kobaje i puuuuno kuvanog paradajza.
Ja sam njemu sto puta rekla da ne treba da me pita hoću li da jedem kad sprema - to što on ume da spremi, ja tako ne umem - genijalno je. :)

Најбоља фета коју сам ја јео је бугарска фета, ценим Гр фету, све је то лепо, ал блгарска ми је остала у најлепшој укусној меморији :)))

imaju to j-ovi
sipa se voda malo dole na dnu, pa u nju kaplje sok iz mesa, posle prospes i peres :roll: moj licni utisak je - cista glupost...nema poente isto ko da przis, samo sto je bez ulja
vuce 2kw taj grejac, to ti je ko tri ringle da si upalila :pljus:
ja sam ti od one sorte ako ce da rostilja raspalicu cumur, ili cu da przim...ovo izmedju mene iritira

Ми имамо сличан, а имамо га годинама; само што ватрогасци нису дошли кад сам "распаљивао" на тераси роштиљ. Димни сигнали, неко запалио скупштину, ја у ствари правио роштиљ. Ја не стављам воду него доле алу фолију, па се моца доле скупи, и баци без икаквог цимања после у ђ.
Укус меса је одличан, прави роштиљ, али није за стан тј терасу, може и унутра ако ћете кад с наједете да кречите.
Иначе, божездравља, на пролеће постављам на планини бетонски са малом сушницом...

Остало нам хране не зна се, за 3-4 дана, са све белолучаним паприкама лол
Наручили смо били и ћуретину са шљивама, интересантно, ал суво...

Poslednja izmena:
jedini kulinarski domet za vikend mi je bio modifikovani papucakis-kupila neke super male patlidzane, napunila ih dinstanom slaninicom (modifikacija umesto mlevenog mesa) i lukom, prelila besamelom i zapekla u rerni
uz to rukola, cheri, balzamiko, med, m. ulje i nadrobljen pekorino (ne onaj za rendanje, vec onaj za jelo, ipak je drugaciji ukus, a razlika u ceni svega 150 dindzi)
crno vino
sladoled torta posle, al nisam ja pravila
bili smo budni posle do dva :rumenko:

I dr. put... :)
mV:
jedini kulinarski domet za vikend mi je bio modifikovani papucakis-kupila neke super male patlidzane, napunila ih dinstanom slaninicom (modifikacija umesto mlevenog mesa) i lukom, prelila besamelom i zapekla u rerni
uz to rukola, cheri, balzamiko, med, m. ulje i nadrobljen pekorino (ne onaj za rendanje, vec onaj za jelo, ipak je drugaciji ukus, a razlika u ceni svega 150 dindzi)
crno vino
sladoled torta posle, al nisam ja pravila
bili smo budni posle do dva :rumenko:
:D

sto sam napravila dobru vegeterijansku lazanju:super:
ostalo mi malo kora,od prosli put.u multipraktuku sam samlela zajedno luk,tikvicu,crvenu papriku,parce kelerabe,sargarepe.to sam stavila na vrelo da samo malo svene,pa sam filovala lazanje sa tim,a zalivala sam tomatinom.zacinila sam povrce sa djumbirom i kasikom nekog ljutog kineskog zacina,sa nekim bobicama.nemam pojma sta je,pise samo na kineskom.
pred kraj pecenja sam posula strudani parmezan od gore

za muskarce pecena piletina,varivo od sargarepe,pileca supa

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back