Sta kuvamo DANAS 2.deo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ми тиквице и патлиџан поховане замрзавамо.

Прженице и Србији су поховане кришке хлеба у јајету (мелеко може, не мора).
И не постоји ни један други назив.
Ко што се зна шта је претоп, зна се и шта су прженице или уштипци или..

[B:
Mali čičak[/B];19524617]:super:

Sjajno... a mene zanima, šta su mlinci?:think:

Pa to ti je testo koje se kratko blanšira u vodi - pre toga izgleda kao karton, onako sušeno ( pečeno) i lomljeno na komade......mene podseća na one kore za puslu, iako naravno nije to...ali kao da je tako sušeno/pečeno...
Karakteristični za područje Hrvatske i Slovenije.

Al' sam ti objasnila...

Obožavam tikvice i uvek patim što ih zimi nema.Nisam čula da ih neko zamrzava.Otkrij mi tajnu kako - sečene na ploške ili rendane ili...?
Ja ih obično rendam za čušpajz, pa bi mi odgovaralo da ih tako i zamrznem.

Prvo da kažem da mi se ne dopadaju smrznute. :( Neću otkriti Ameriku ako kažem da smrznute nisu kao sveže, ali stvarno su bezveze. Dokaz je današnja musaka koju smo kao svi ručali, ali da se zove, a kada je od svežih, onda hoćemo da pojedemo i đuveče.

Bile su sečene na ploške, i uopšte mi nema logike da se zamrzavaju, jer njima inače smeta mraz, i uvek se pitam kako se krompir isečen za pomfrit prodaje smrznut. Jer krompir se u kućnim uslovima strogo čuva od smrzavanja, na šta bi ličilo da od promrzlog krompira spremam ručak. :sad2:

Za večeru zaova peče moče. To su u Sremu pohovane kriške hleba. Ili zavijače. :D

Prvo da kažem da mi se ne dopadaju smrznute. :( Neću otkriti Ameriku ako kažem da smrznute nisu kao sveže, ali stvarno su bezveze. Dokaz je današnja musaka koju smo kao svi ručali, ali da se zove, a kada je od svežih, onda hoćemo da pojedemo i đuveče.

Bile su sečene na ploške, i uopšte mi nema logike da se zamrzavaju, jer njima inače smeta mraz, i uvek se pitam kako se krompir isečen za pomfrit prodaje smrznut. Jer krompir se u kućnim uslovima strogo čuva od smrzavanja, na šta bi ličilo da od promrzlog krompira spremam ručak. :sad2:

Za večeru zaova peče moče. To su u Sremu pohovane kriške hleba. Ili zavijače. :D

smrznut krompir je doplola termicki obradjen pre zamrzavanja...zato moze

pomfrit se prvo brzinski ubaci u vrelo ulje, a onda polupripremljen zamrzne.
isto vazi i za tikvice.
na takav nacin ostanu ocuvanije..
isto vazi i za kiflice npr. kompletno pripremljene, poluispecene i zamrznute..kad zatreba, tako zamrznute u vrelu rernu i kao da si ih tog momenta zamesila..

ne mogu da verujem da ja tebe ucim necemu vezano za kuhinju:rumenko:

Kanda bi onda tako trebalo i sa tikvicama? I jabukama? Jer upravo sam danas razmišljala, kada mi se nisu dopale smrznute tikvice, da ne volim ni jabuke iz zamrzivača, a i jabuke se čuvaju od mraza. I šta sam zaključila? Da se meni iz zamrzivača ne dopada ništa što se inače čuva od smrzavanja. :D Grašak volim, i njemu ne smeta mraz, a boraniju ne volim iz zamrzivača, a ona ako se rano poseje, i dokače je mrazevi, osuši se.

O bože, sada se samoj sebi divim...:D

@ ReCepaT za Dzordzija :mrgreen:

SARDINE U ULJU

Kupis sardine ili papaline , girice ( kolko voles , mosh pola kile a mosh i celo kilo , al je previse , ima da ti se smuci dok ne pojedes :manikir:

Operes pod mlazom vode , nema potrebe cistiti crevca i glave , znaci sve ostaje
Prosusis u dzevdziru :eek:

Uzmes vecu serpu koja ima poklopac

Sipas malo ulja ( ja stavljam maslinovo a moze i obicno ) na dno serpe
Pokrijes dno sa ribicama
posolis , biber ,zacini koje volis i par kolutova limuna
i malo ''posolis'' mrvicama tj prezlama

opet red ribica i ostalo ( iz prvog pasusa )
i tako redjas dok imas ribica
a prezle sve ukupno jedna saka na sve

E onda , nalijes sa uljem ne bas do vrha ribica i sipas pola case vode .
Uklopis i zagrejes dok ne prokljuca .
Odmah smanjis na keca ....... i to se laganica kuva bar sat vremena a moze i malo vise
povremeno PRODRMAS SERPU , da se ne zalepe za dno , ali ne centrifuginalnom brzinom .... vec onako lagano :lol:

Izbacis na terasu da se ohlade ( i otvoris sve prozore da provetris stan a usput mene pominjes i skidas sve svece sa neba , ko ti dade ideju da se time bakces :dash: )

Ohladjene stavis u teglu pa u frizider i imas ribice ko iz konzervi ..... jeftino a domace
Od onih polomljenih pravis pastetu

(nastavak u sledecem broju )

ja pravila skoro , papaline 130 din kilo , a lepe , bele ...neka firma Tropik ..... 2 tegle mi izasle
jos ubacila unutra i secene filete oslica , tek onako da se nadje :D
misiiiim ..... pa vise kosta jedna konzerva sa 4 ribice unutra
a bar znas sta jedes

..danas nista....a sutra ce biti kuvan sladak kupus sa telecim rebrima svezim.....obozavamo ga svi....

..sto se tice smrznutog povrca, tikvice samo rendane i posle od njih one ustipke mogu da jedem, za drugo nisu bas, kao ni plavi patlidzan, stavljala sam svojevremeno oboje
onako na ploske pa za musake, od kas skoro svog povrca ima zimi, ne stavljam nista od toga, a ima i lepog smriznutog Frikom:D
n
...od voca sem visanja mi se dopadaju samo breskve jer ne menjaju boju i ukus posle odledjivanja, ostalo skoro sve potami ili bude kao blato sve se ugnjecavi i menja boju..:(

Mi smo danas imali čorbast pasulj sa srpskom kobasicom i punu činiju kupus salate.Najveće ovacije je doziveo desert,a to su kiflice od kora za pitu sa jabukama.Deca su pitala kako danas kolači kad nije ni subota ni nedelja.:D Raspusti koje su svojevremeno provodili u Banatu su ostavili trag.Znaju deca da tamo ne moze da prodje vikend bez kolača.I dalje se tamo dobro jede:D .Ovaj slatkiš je baš dijetalan i veoma ukusan

Poslednja izmena:
Pravila sarmice. Ja sam navikla na sarme sa slatkim kupusom i one su mi ljepše od ovih sa kiselim. No, sa kiselim su tražene.
Očajan list bio, pa nisu lijepo umotane, ali je meni ukus bio savršen.
Dobila zamjerku da sam premalo pirinča stavila. To je kompromis, ako će kupus biti kisjeo, onda će smjesa biti po mojoj želji: )

i ja pravim te papaline u ulju, ali ne stavljam prezle :confused: i sad razmišljam, čemu tu služe prezle? i zar se od prezli neće pre kvariti?

Iskreno nemam pojma cemu sluze ..... ali tako pravim godinama , dobila original morski recept ... pa i musule pravim sa prezlama i samo tako volim a mnogi ne vole .... valda zavisi od kraja odakle je recept

ustvari kad malo razmislim ...daju neku malu gustinu koja padne na dno , pa onda uzmes hleb , pa umaces i mljac

Poslednja izmena:
Iskreno nemam pojma cemu sluze ..... ali tako pravim godinama , dobila original morski recept ... pa i musule pravim sa prezlama i samo tako volim a mnogi ne vole .... valda zavisi od kraja odakle je recept

ustvari kad malo razmislim ...daju neku malu gustinu koja padne na dno , pa onda uzmes hleb , pa umaces i mljac

...prezla verovanto pokupi visak ulja....ustvari zgusne tu masu...

gde bre u muslje prezle, pa to je skrnavljenje..
buzara i bela i crvena bez prezli obavezno..a onda ide preliv sa belim lukom i persunom posebno..i parmezan..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back