Šta koga briga ko u šta veruje?

Ne ubedjujem te ja u ispravno nego skrecem paznju na pogresno 😂😂😂😂😂

Ne pijem vodu, nego H2O 😂
Ali da li zapazas ili si samo onako otvorio ovu temu, da se ovde na ovom pdf-u sve vise pominje paganizam u pozitivnom svetlu? Ima tome 2 godine sigurno.

Ako je imao nesto pozitivno a to niko ne spori, treba ukazati i na ono negativno, i to je svrha valjda ovog pdf-a i diskusija (na forumu).

Ali da li zapazas ili si samo onako otvorio ovu temu, da se ovde na ovom pdf-u sve vise pominje paganizam u pozitivnom svetlu? Ima tome 2 godine sigurno.

Ako je imao nesto pozitivno a to niko ne spori, treba ukazati i na ono negativno, i to je svrha valjda ovog pdf-a i diskusija (na forumu).

Otvorio sam temu jer me zanima zasto ljudi smaraju druge ljude i ubedjuju ih da je ispravno verovanje i religija ta njihova.

Nebitno koja religija. Smara kad bilo ko krene sa tvrdnjama da su jedni pogresni a drugi ispravni.

I smara i nepristojno je.

Jer vera i religija su licne stvari svakog pojedinca.

Ljudi vole da budu u pravu. I to je tako.
Što se vere tiče, prava vera mora da bude dosledna, tiha i nenametljiva. A ne, rešiš da postiš sredu i petak, pa ideš okolo i tim danima navaljuješ na ljude oko sebe da počnu i oni. Uđeš na crveno slovo u krojačku radnju da kažeš šnajderki da se danas ne šije i Bog će da je kazni. Usput, varaš ženu sa kumom, biješ decu i ne pitaš za stare roditelje. Ali nedeljom ustaneš, obučeš se paradno i ideš u crkvu. Jer si vernik. Ne ti lično, nego uopšteno mislim.
Možda sam i pogrešno shvatila temu, ali ajde...
Naravno da je to sustina, ali bas to gubljenje forme cesto iskoriscavaju za neku propoved o "univerzalnoj ljubavi" i samim tim, jednoj veri.

Tesko za objasniti, a i umorna, sam do sad sam vec objasnjavala....ionako je vezano za jednu drugu temu na osnovu koje je ustvari otovrena i ova.

• Podržavam
Reactions: Red
Otvorio sam temu jer me zanima zasto ljudi smaraju druge ljude i ubedjuju ih da je ispravno verovanje i religija ta njihova.

Nebitno koja religija. Smara kad bilo ko krene sa tvrdnjama da su jedni pogresni a drugi ispravni.

I smara i nepristojno je.

Jer vera i religija su licne stvari svakog pojedinca.
Naravno, ali deo naslova ovog pdf-a je " i za one koji bi zeleli da veruju", pa kad vec pitaju, onda je red i da im odgovoris, povremeno.

Na stranu sto ta njihova "pitanja" prelaze u bezobrzluk i totalnu nezainteresovanost za veru, najcesce.

Naravno da je to sustina, ali bas to gubljenje forme cesto iskoriscavaju za neku propoved o "univerzalnoj ljubavi" i samim tim, jednoj veri.

Tesko za objasniti, a i umorna, sam do sad sam vec objasnjavala....ionako je vezano za jednu drugu temu na osnovu koje je ustvari otovrena i ova.
Ja nekako mislim da Bog i jeste jedan, ali i da se veći deo svakog dana krsti i levom i desnom kakvi smo to ljudi postali i šta sa nama da radi.
Možda baš ovako nekako...

Ja nekako mislim da Bog i jeste jedan, ali i da se veći deo svakog dana krsti i levom i desnom kakvi smo to ljudi postali i šta sa nama da radi.

Da, ali stvarno treba primetiti da su ljudi mnogo mirnije ziveli i sa vecim razumevanjem jednih prema drugima, slogom ako hoces, dok se vise postovala ova jedna pravoslavna vera i dok nije bilo raznih "dobronamernika" koji silom namecu neku "univerzalnu ljubav" kao da je sam covek vec ne prepoznaje kada treba, sama vera vec ne propoveda i nalaze.

Da, ali stvarno treba primetiti da su ljudi mnogo mirnije ziveli i sa vecim razumevanjem jednih prema drugima, slogom ako hoces, dok se vise postovala ova jedna pravoslavna vera i dok nije bilo raznih "dobronamernika" koji silom namecu neku "univerzalnu ljubav" kao da je sam covek vec ne prepoznaje kada treba, sama vera vec ne propoveda i nalaze.
Ja uopšte ne znam na koji veru i na šta uopšte misliš kad spominješ "univerzalnu ljubav". Nisam zaista tako duboko u veri, vernik sam na neki svoj način, odem, zapalim sveće, zamolim ga za zdravlje voljenih, za duše pokojnih i da meni da snagu i mir u duši. Ali srećem dosta ljudi i primećujem da je više mržnje nego ljubavi. A to nema veze sa verom već smo sebični, egoistični i sve više zli. Ne kao narod, ne kao pripadnici neke vere, već kao ljudi, stanovnici planete.

Ja uopšte ne znam na koji veru i na šta uopšte misliš kad spominješ "univerzalnu ljubav". Nisam zaista tako duboko u veri, vernik sam na neki svoj način, odem, zapalim sveće, zamolim ga za zdravlje voljenih, za duše pokojnih i da meni da snagu i mir u duši. Ali srećem dosta ljudi i primećujem da je više mržnje nego ljubavi. A to nema veze sa verom već smo sebični, egoistični i sve više zli. Ne kao narod, ne kao pripadnici neke vere, već kao ljudi, stanovnici planete.
Ovde na forumu, pa i drustvenim mrezama uopste, i jeste, uprkos tome ljudi (kao da) su vise postali sebicni i egoisticni.

To je to "razvodnjavanje vere" o kome pisem i na koje skrecem paznju, jer je za mene to deo "Nju ejdza" koji tezi da spoji sve vere u jednu shodno naraslom globalizmu (rasturajuci i obesmisljavajuci pojedinacne), ali da ne idem sad toliko daleko i dalje objasnjavam zasto tako mislim.

jeste da i u drugim narodima ima losih ali se nekako u srbiji stvorilo bas mnogo hejtera

za sta god da im kazes jedva cekaju da skoce sa otrovnim recima ka nekom

evo zadnjih dana koncerti prijovicke , pa nije normalno kakvi su uglavnom komentari , uglavnom neosnovani

od onih koji tvrde da ne slusaju tu vrstu muzike ( pocela je sa narodnom ali su joj novije pesme, sto sam bas gledao ovih dana

vise u pop fazonu nego sto ima turcizama i zavijanja)

a za srbiju mi i jeste bitnije, nek bude brit los koliko hoce, na mene srbin vise utice

Ljudi vole da budu u pravu. I to je tako.
Što se vere tiče, prava vera mora da bude dosledna, tiha i nenametljiva. A ne, rešiš da postiš sredu i petak, pa ideš okolo i tim danima navaljuješ na ljude oko sebe da počnu i oni. Uđeš na crveno slovo u krojačku radnju da kažeš šnajderki da se danas ne šije i Bog će da je kazni. Usput, varaš ženu sa kumom, biješ decu i ne pitaš za stare roditelje. Ali nedeljom ustaneš, obučeš se paradno i ideš u crkvu. Jer si vernik. Ne ti lično, nego uopšteno mislim.
Možda sam i pogrešno shvatila temu, ali ajde...
Pa sad. Onaj ko veruje u Boga mora da bude tih i nenametljiv, a onaj ko veruje
da Boga nema, takvu obavezu nema. I onda dođe ovde da one koji veruju u Boga
ubeđuje da su glupi i da bi trebali da veruju u ono u šta on veruje. A šta ga briga
ko u šta veruje?

Vera je jedno, a skup uverenja vezanih za Boga su nešto sasvim drugo. Nekada
to budu destruktivne ideologije. Kao na primer, oni mučenici što kleče na trgu
u Zagrebu da bi ženama oduzeli ljudska prava. Ili zapadne hrišćanske frakcije
koje zagovaraju skori smak sveta. Ili transhumanisti koji veruju da Boga nema
i slepo veruju u sve što savremena nauka servira i zagovaraju petnaestominutne
gradove i sve veću kontrolu ljudi. I da ne nabrajam dalje. Poenta je da, čim se moj
skup uverenja odnosi na druge ljude i njihove živote, njih se to i tiče i imaju pravo
da komentarišu.

• Podržavam
Juče sam gledala film ''Sound of freedom''. Napravljen je po istinitim događajima,
o trgovini decom. Danas na svetu ima više robova nego što ih je ikada bilo, pa i
onda kada je ropstvo bilo legalno. Milioni tih robova su deca.

U šta bi mi trebali da verujemo da bi se takva situacija desila? Običan čovek
veruje da postoje ljudi koji rade na tome da se to spreči - u sistem. Plate svoje
poreze i računaju da su svoje obavili. Oni koji u okviru sistema rade, vide koliko
je sistem šupalj, ali veruju u svoje penzije i ne talasaju da ih ne bi izgubili. A oni
koji su poremećeni i imaju para veruju da mogu da rade šta god hoće, jer je
sistem slep za njih. I tako je u baš svim branšama. Pravo, zdravstvo, školstvo
i tako dalje..
Meni je nekako tu zajednički imenitelj novac.

• Podržavam
Pa sad. Onaj ko veruje u Boga mora da bude tih i nenametljiv, a onaj ko veruje
da Boga nema, takvu obavezu nema. I onda dođe ovde da one koji veruju u Boga
ubeđuje da su glupi i da bi trebali da veruju u ono u šta on veruje. A šta ga briga
ko u šta veruje?

Vera je jedno, a skup uverenja vezanih za Boga su nešto sasvim drugo. Nekada
to budu destruktivne ideologije. Kao na primer, oni mučenici što kleče na trgu
u Zagrebu da bi ženama oduzeli ljudska prava. Ili zapadne hrišćanske frakcije
koje zagovaraju skori smak sveta. Ili transhumanisti koji veruju da Boga nema
i slepo veruju u sve što savremena nauka servira i zagovaraju petnaestominutne
gradove i sve veću kontrolu ljudi. I da ne nabrajam dalje. Poenta je da, čim se moj
skup uverenja odnosi na druge ljude i njihove živote, njih se to i tiče i imaju pravo
da komentarišu.
zbog drugog dela tvog posta komentarisacu prvi

nije tacan , ateisti su se pokazali kao mnogo kulturniji od vernika bilo koje religije

i ako neko vredja nekog - vernici vredjaju

druge vernike i ateiste

ima i ateista koji vredjaju ali su manjina, vecina ateista pise argumentovano i bez mrznje

vise su sledbenici isusa nego hriscani

De nam prijatelju reci da li je Hristos u Jevanđeljima bio pomirljiv prema farisejima i sadukejima ili je razobličavao njihove zablude I to javno? Ja ovdje nijednu vjersku zajednicu nisam kritikovao bez preciznih argumenata iz njihovih izvora. Iznosio sam jasno pogrešna učenja i kontradikcije i sve argumentovao.

Ono sto su za tebe gluposti, za nekog nisu.
Vera je licna stvar, i ne mozes da to zoves gluposcu.

Ako se ti smatras napadnutom jer neko pise o univerzalnoj ljubavi (sta god mislio pod tim), to je malo ipak do tebe.

Je li problem i da neko pise o Budizmu? Hinduizmu?
Sve dokle god neko ne radi to "preko ledja" moje vere, neka pise stagod hoce.

A ako se predstavlja pravoslavnim, onda se zna sta je pravoslavlje i ono ne moze da bude malo pravoslavlje - malo budizam, ili malo pravoslavlje - malo paganizam, i na to reagujem.

Ili kad je neko negira, ismeva, nju ili Crkvu kao glavni stozer. Drugo je da pises o svestenicima ili nekim nedoslednostima, ali Crkvu kao pojam ne diraj.

zbog drugog dela tvog posta komentarisacu prvi

nije tacan , ateisti su se pokazali kao mnogo kulturniji od vernika bilo koje religije

i ako neko vredja nekog - vernici vredjaju

druge vernike i ateiste

ima i ateista koji vredjaju ali su manjina, vecina ateista pise argumentovano i bez mrznje

Ako to gledaš kao generalizaciju, onda nije tačno ni to što si ti rekao,
ni ono što sam ja rekla. Ima i kulturnih i agresivnih ljudi i među jednima
i među drugima.

Sve dokle god neko ne radi to "preko ledja" moje vere, neka pise stagod hoce.

A ako se predstavlja pravoslavnim, onda se zna sta je pravoslavlje i ono ne moze da bude malo pravoslavlje - malo budizam, ili malo pravoslavlje - malo paganizam, i na to reagujem.

Ili kad je neko negira, ismeva, nju ili Crkvu kao glavni stozer. Drugo je da pises o svestenicima ili nekim nedoslednostima, ali Crkvu kao pojam ne diraj.

Svaki tvoj odgovor na ovu temu se svodi na isto: kao da te neko ugrozava a ti se samo branis.

Kako moze neko da te ugrozava svojim verovanjem u nesto sto je drugacije od onoga u sta ti verujes?
Kako moze da te ugrozava pisanjem o tom svom verovanju?

Svaki tvoj odgovor na ovu temu se svodi na isto: kao da te neko ugrozava a ti se samo branis.

Kako moze neko da te ugrozava svojim verovanjem u nesto sto je drugacije od onoga u sta ti verujes?
Kako moze da te ugrozava pisanjem o tom svom verovanju?
Pa kamo srece da pise o svom verovanju samo, to po pravilu uvek ide da "strpne" nesto od pravoslavlja, ili ga uporedi s njim, ili najcesce ga na lukav nacin nipodastava ili prepravlja na svoje.

Naravno da necu da slusam lazi o svojoj veri, a kadgod dodjem ovde tako je.

Back