Šta koga briga ko u šta veruje?

Pa niko nikog ne ubedjuje, ali cesto biva prozivan ili vredjan pa onda svojom reakcijom ispada da ubedjuje.

Cesto imas i kvazi zaintersovane za veru (pravoslavnu) a samo postavljauu pitanja godinama i dodju da ismevaju i/ili negiraju neciju veru.

Ja ovde na forumu, a i u RL-u, vidim da je jedno 90% price o religiji ubedjivanje drugih da nisu u pravu.

....i zašto skoro svi imaju tu potrebu da ubeđuju druge u ispravnost svog verovanja i svoje religije, kao i da privole druge da predju u njihovu religiju?

Mislim, sta imate od toga?
ja iznosim svoje kontraverzne misli i teorije da bih čuo od drugih šta misle o njima....ko će u šta da veruje je pitanje svakog čoveka ponaosob...to se mene ne tiče....

To rade svi podjednako.
Zato i pitam to sto pitam.
Nije, evo zapazi, pravoslavni uglavnom reaguju a ne otvaraju teme o ubedjivanju ili kao da sve znaju.

To na ovom forumu je tako, jer su ovde dozvolili i vama ateistima da pisete i onda je sve ustvari defanziva pravoslavnih i odbrana, a ne pisanje sa drugima o ispravnom ili neispravnom tumacenju vere, ne razmena misljenja a kamoli velicanje vere....to su retki momenti.

Nije, evo zapazi, pravoslavni uglavnom reaguju a ne otvaraju teme o ubedjivanju ili kao da sve znaju.
Upravo ti i ja diskitujemo na temi koju je pravoslavac otvorio i gde ubedjuje (i mnogi drugi prsvoslavci uz njega) kako je pravoslavlje jedino dobro.

To na ovom forumu je tako, jer su ovde dozvolili i vama ateistima
Odakle ti uopste ideja da sam ja ateista?
Zabrana pisanja je zabrana slobodnog govora - elementarnog ljudskog prava.
i onda je sve ustvari defanziva pravoslavnih i odbrana a ne pisanje sa drugima o ispravnom ili neispravnom tumacenju vere, ne rzmena misljenja a kamoli velicanje vere.

Upravo ti i ja diskitujemo na temi koju je pravoslavac otvorio i gde ubedjuje (i mnogi drugi prsvoslavci uz njega) kako je pravoslavlje jedino dobro.

Odakle ti uopste ideja da sam ja ateista?

Zabrana pisanja je zabrana slobodnog govora - elementarnog ljudskog prava.
Ne znam gde si video takvu temu, ova sigurno nije.

A inace nije lose usled mnogobrojnih iskrivljavanja vere podsetiti i na pravu i prava tumacenja tj. ne dozvoliti da se vera kvari..

Ne znam gde si video takvu temu, ova sigurno nije.

A inace nije lose usled mnogobrojnih iskrivljavanja vere podsetiti i na pravu i prava tumacenja tj. ne dozvoliti da se vera kvari..

Dakle upravo ubedjujes druge u svoju, pravu veru. :)

Radis ono sto tvrdis da ne radis, a prozivas nekoga da licemerno pise :)

Okej.

Dakle upravo ubedjujes druge u svoju, pravu veru. :)

Radis ono sto tvrdis da ne radis, a prozivas nekoga da licemerno pise :)

Okej.
Pa ako neko napada moju Crkvu tj. veru naravno da cu reagovati, a takvih nije malo.To sto lici na ubedjivanje u ispravno, ustvari i nije lose, ali nije ni tacno u ovom slucaju.

Na kraju, pogledaj teme, mozda je najmanje cisto pravoslavnih tema ovde u odnosu na ucesce pravoslavne populacije u Srbiji, pa je li to pravedno?

Pa ako neko napada moju Crkvu tj. veru naravno da cu reagovati, a takvih nije malo.To sto lici na ubedjivanje u ispravno, ustvari i nije lose, ali nije ni tacno u ovom slucaju.

Na kraju, pogledaj teme, mozda je najmanje cisto pravoslavnih tema ovde u odnosu na ucesce pravoslavne populacije u Srbiji, pa je li to pravedno?
svaku kritiku ,cak i svaku pozitivnu misao smatrate kao vredjanje i napad

zasto je to tako , zasto ne razmislite dal je sagovornik mozda u pravu , mozda bi time popravili nesto.

Ta tema nije otvorena sa ciljem da nekog ubedjuje u isprvno mada u tome ne vidim nista lose, nego da skrene paznju na pogresno.

A sto se mene tice pisem o ucescu na forumu mom, a ne o ispravnosti vere iako moze i takva tema da se otvori jer manje verskie zajednice cesto pod drugim naslovom zaptavo ubedjuju u ispravnost svog tumacenja vere, a isto to rade i ateisti. Dakle, na vrlo lukav nacin.

....i zašto skoro svi imaju tu potrebu da ubeđuju druge u ispravnost svog verovanja i svoje religije, kao i da privole druge da predju u njihovu religiju?

Mislim, sta imate od toga?
Ljudi vole da budu u pravu. I to je tako.
Što se vere tiče, prava vera mora da bude dosledna, tiha i nenametljiva. A ne, rešiš da postiš sredu i petak, pa ideš okolo i tim danima navaljuješ na ljude oko sebe da počnu i oni. Uđeš na crveno slovo u krojačku radnju da kažeš šnajderki da se danas ne šije i Bog će da je kazni. Usput, varaš ženu sa kumom, biješ decu i ne pitaš za stare roditelje. Ali nedeljom ustaneš, obučeš se paradno i ideš u crkvu. Jer si vernik. Ne ti lično, nego uopšteno mislim.
Možda sam i pogrešno shvatila temu, ali ajde...

Ljudi vole da budu u pravu. I to je tako.
Što se vere tiče, prava vera mora da bude dosledna, tiha i nenametljiva. A ne, rešiš da postiš sredu i petak, pa ideš okolo i tim danima navaljuješ na ljude oko sebe da počnu i oni. Uđeš na crveno slovo u krojačku radnju da kažeš šnajderki da se danas ne šije i Bog će da je kazni. Usput, varaš ženu sa kumom, biješ decu i ne pitaš za stare roditelje. Ali nedeljom ustaneš, obučeš se paradno i ideš u crkvu. Jer si vernik. Ne ti lično, nego uopšteno mislim.
Možda sam i pogrešno shvatila temu, ali ajde...

Zapravo si dala najlogicnije objasnjenje.

Verovatno i jeste jedan od uzroka ta nasa zelja da budemo u pravu i da ubedjujemo druge da je ono u sta mi verujemo ispravno a sve ostalo pogresno.

Back