Шта кажу религије једне о другима? Какав је њихов однос?

1. A cesto su to cinili i sveti Crkveni Oci, npr. Jovan Zlatousti koji je pozivao na klanje Jevreja.
2. Pa ja kazem. Zasto bog ne uputi ljude u pravu veru, ako postoji, nego ocekuje da jedna grupa ljudi poveruje drugoj grupi na rec?
3. E moj Petre, pa zato imas um (sto bi te bog njime obdario da ne treba ga koristis?) kojim mozes sam da razmisljas, a ne da prihvatas na veru nesto sto su drugi ljudi rekli. Ja ti tvrdim da hriscanstvo ne moze da zazivi u Kini, jer ljudi imaju svoje religije, od kojih je npr. budizam stariji sedam vekova od hriscanstva, njih niko ne moze da ubedi, osim samog boga.

1.Naravno,samo to nije saborska odluka.To je njegovo licno misljenje sa kojim se ja apsolutno ne slazem.
2.,3.Nemam odgovor.Dobra pitanja.:D

A gde je ovde poziv na ubijanje?Izraz "neka budu prokleti" ili "anatema" oznacava da se nalaze izvan Crkve.

Ovo nije saborska odluka.Inace,ne slazem se.

Ovo tek nema veze sa saborskim odlukama.

Ali da nije došlo do anateme i prokletstava od crkve, ne bi došlo ni do daljih mera žigosanja, bijenja štapovima itd.
Zar ne ?

Ali da nije došlo do anateme i prokletstava od crkve, ne bi došlo ni do daljih mera žigosanja, bijenja štapovima itd.
Zar ne ?
Ovo boldovano je netacno.Crkva nikoga ne proklinje vec samo objavljuje da se neko nalazi izvan Crkve.
Da li bi odsustvo anateme sprecilo progone-verovatno da bi.Samo ne moze zivot Crkve da stane zbog politike.Ona je jasno izrazila svoje stavove,a da li ce se drzava pridrzavati toga-to je na njoj.

1.Naravno,samo to nije saborska odluka.To je njegovo licno misljenje sa kojim se ja apsolutno ne slazem.
2.,3.Nemam odgovor.Dobra pitanja.:D

1. OK, ne branim. Ali, to je covek kog crkva naziva Svetim Ocem. Kako taj moze biti svetac, kad sam ja za njega olicenje dobrote i morala?!
2, 3. Evo jedne sugestije, koja se jedina uklapa u celu pricu - hriscanstvo nije istinita religija. Bolje reci, zakljucak je da nijedna religija nije istinita. Pazi, ne govorim o postojanju boga.

1. OK, ne branim. Ali, to je covek kog crkva naziva Svetim Ocem. Kako taj moze biti svetac, kad sam ja za njega olicenje dobrote i morala?!
2, 3. Evo jedne sugestije, koja se jedina uklapa u celu pricu - hriscanstvo nije istinita religija. Bolje reci, zakljucak je da nijedna religija nije istinita. Pazi, ne govorim o postojanju boga.
Religija je ISKLJUCIVO u nama samima...pisana rec nam samo moze pruziti neki uvid, ali i zbuniti...zato je najbolje osloniti se na sebe i svoj "osecaj u stomaku".

Ovo boldovano je netacno.Crkva nikoga ne proklinje vec samo objavljuje da se neko nalazi izvan Crkve.
Da li bi odsustvo anateme sprecilo progone-verovatno da bi.Samo ne moze zivot Crkve da stane zbog politike.Ona je jasno izrazila svoje stavove,a da li ce se drzava pridrzavati toga-to je na njoj.

Ja možda ne znam pravilan izraz, ali kad za nekoga kažeš da je "troklet" i kažeš "da budu prokleti", onda je za mene to proklinjanje.
Nije to današnje doba kada su crkva i država odvojene, već vreme kada su jedna i druga zajedno odlučivale.

1.Da,to je cesto pitanje koje postavljau ateisti danas,samo u vezi sa vladikom Nikolajem a ne Zlatoustim.
Ono sto je kljucno jeste da razumemo sta svetost zaista jeste i kako se ona shvata u Crkvi.
U svakodnevnom zivotu najcesce se taj pojam poistovecuje sa bezgresnoscu,pa tako svetitelji vaze za nepogresive moralne autoritete.Medjutim,samo je Bog bezgresan.Svetitelji nisu nikakvi nadljudi.Oni su obicni ljidi kao i svi mi.Oni rade sa nama,zive sa nama,idu u crkvu zajedno sa nama.Oni su se susretali sa istim problemima u duhovnom zivotu kao sto je slucaj sa ostalim ljudima.Daleko od toga da su bili nepogresivi.I ne samo da nisu nepogresivi morani autoriteti,nego nisu nepogresivi ni po pitanjima vere.Tako,Sv.Isak,Maksim Ispovednik i Grigorije Niski su ucili o apokatastazi,iako je ona osudjena kao jeres na petom saboru.
Svetost je evharistijska kategorija,tj.biti svetitelj znaci biti clan evharistijske zajednice-zajednice vernih oko Tela i Krvi Hristove,i mi ucestvujuci u toj zajednici poznajemo Boga na egzistencijalan-nacin.kao Licnost.ž
2.,3.OK,samo mene nedostatak odgovora na ova pitanja nece odvojiti od vere.Mnogo puta sam trazio odgovore na razna pitanja,i na kraju sam ih i dobio(mada sam morao dobro da se pomucim).

Poslednja izmena:
Pa jeste glupo, pre svega da bog ima ime (Mislim na Jehovu). Jer, koji ce mu djavo ime, ako je on jedini bog? Ko treba da ga doziva tamo van vremena i prostora? Ali, to na stranu. Vec sam napisao da je nemoguce ocekivati da te narode moze bilo ko da ubedi. Ja licno nikad ne bih poverovao nikakvom apostolu, vec bih ga smatrao za ludaka ili sarlatana. Zamisli da ti neki odrpanko dodje i kaze ti da je pricao sa bogom. Sta bi ti pomislio? Zato mi je nelogicno da bog eto tako, bira neke svoje proroke i njima poverava da sire pravu veru, umesto da se objavi svim ljudima. Moj zakljucak je da bog to ne bi uradio, jer je najmudrije bice koje postoji i znao bi unapred da je takav plan osudjen na propast, sto znaci da ti proroci:
1) ili nisu postojali
2) ili su bili ludi
3) ili su lagali.
Eto, o tome se radi.

мислим да и сам знаш да тетраграматон није име у значењу оног како ми поимамо име.. уосталом није ни растумачен или би се могао протумачити као Ја Сам Онај Који Јесам.. па ти сад просуђуј..
што се овог другог тиче, мислим да кад би се Бог објавио човеку на начин како то ти замишљаш, да би то онда било насиље над људском слободом.. човек онда не би имао избора- морао би да верује..

Ja možda ne znam pravilan izraz, ali kad za nekoga kažeš da je "troklet" i kažeš "da budu prokleti", onda je za mene to proklinjanje.
Nije to današnje doba kada su crkva i država odvojene, već vreme kada su jedna i druga zajedno odlučivale.

Kao sto rekoh rec anatema ima vise znacenja.
A inace ta veza Crkve i drzave je najgori moguci sklop.
Crkva i drzava jesu bile zajedno,ali to ne znaci da su se sabori mesali u drzavna pitanja.

ја стварно мислим да је проклет онај који друге свесно наводи на погрешан пут.

Niko se nikad nije smejao tako nečem. S druge strane, ljudi sa psecom glavom... :D

Ма то је најмање смешно, види ово:
salvador-dali-les-elephants.jpg

Да се зацениш од оваквих слонова...

Back