Šta kada kolektiv ne želi da prihvati novog kolegu

Milena M.

Obećava
Poruka
77
Skoro sam se zaposlila u jednom butiku. Sve bi bilo dobro da ne postoji jedan problem a to je da kolektiv ne želi da me prihvati. Uglavnom ne žele da komuniciraju sa mnom, jedino službeno i to vrlo kratko. Bojim se da ću dobiti otkaz pod izgovorom da nisam uspostavila komunikaciju i dobre odnose sa kolegama. Da li je neko imao sličnu situaciju i kako je rešio, i da li je?

Skoro sam se zaposlila u jednom butiku. Sve bi bilo dobro da ne postoji jedan problem a to je da kolektiv ne želi da me prihvati. Uglavnom ne žele da komuniciraju sa mnom, jedino službeno i to vrlo kratko. Bojim se da ću dobiti otkaz pod izgovorom da nisam uspostavila komunikaciju i dobre odnose sa kolegama. Da li je neko imao sličnu situaciju i kako je rešio, i da li je?

Slabici se uvek drze zajedno i nesposobni su da se suoce sa jakim ljudima oko sebe. Zato jedino znaju da ignorisu ili da beze, da klevete i sl.

Ne vidim razlog zbog kog bi dobila otkaz iz butika, osim ako se ne radi o nekoj planskoj semi i ukoliko je tu poziciju trebalo da ispuni neko drugi njihov pa si ti upala na to mesto.

Dokle god je cisto poslovno drzi se i ti toga, ne treba da te zanima sta ko neko drugi radi niti ti je potrebno da budes deo tog kolektiva da bi imala nekakvog uspeha. Ako imas velike sumnje, obrati se gazdama i naglasi sta je problem. Mada deluje smesno i cudno, ipak je to samo posao.

Neko je tu duze, neko je tu manje, treba vremena da se neko nov navikne, a isto tako ida se stari naviknu na nove. Jedina stvar na koju treba da obratis paznju jeste da iz kase te ne doceka manjak. Svaki manjak i svaki visak UVEK prijavljuj gazdi.

Imao sam slicno iskustvo ma prethodnom poslu.
Pokusavao sam da se uklopim ali bez ikakvog efekta, za svaku gresku bih bio ja kriv bez obzira da li sam zaista kriv ili je to greska nekoga od njih.
Mada su ovamo generalno bili ocajni medjuljudski odnosi i bilo je nas 7 muskaraca gde jedini nisam bio ni iz Subotice ni iz Vojvodine.

Otisao sam i firme i nadam se da ih vise ne vidim i ne cujem za sve njih, jedinu lep rec imam vezano za zaradu jer je gazda postovao dogovor ali nije ispostovao neke druge stvari.

Cekaj bre, zasto bi ti davala otkaz???
Jesi li se zaposlila da se druzis ili da brines o kupcima i odrzavas butik?

Dobila bih otkaz jer bi pred istek ugovora pitali njih šta misle o meni i kako sam se ukopila. Generalno nigde nije moguće raditi a da te kolektiv nije prihvatio bio to butik ili neka velika firma. Već su novoj radnici koja je takođe primljena saopštili kako nemaju neku komunikaciju sa mnom. Putujemo istim autobusom oni kada uđu odu na drugi kraj autobusa, pri izlasku odu bez mene, jedni druge već čekaju. Nekada se prave i da me ne vide uopšte. Tu novu posao uopšte ne interesuje, mrzi je da uči ono što je potrebno, ali je zato prihvaćena odmah. Dali su joj i da radi ono što meni nisu dali, mene su isključili iz nekih poslova iz njima znanih razloga. Sa njom i komuniciraju i sve ostalo. Bolji odnos uspostavila sam sa tom novom nego sa njima.

Iksreno ne znam. Eto čula sam da su rekli da nemaju neku komunikaciju sa mnom mada i kada sam pokušavala da uspostavim komunikaciju sa njima nisu bili baš zainteresovani. Pada mi na pamet da im možda ne odgovra što sam ja starija od njih, mlađi su desetak godina od mene. Mada opet, tu je i jedna devojka mlađa od mene tri godine opet dosta starija od njih. Jedino su svi iz istog mesta, ja nisam. Nelogično mi je pričaš kako sa mnom nemaš neku komunikaciju a i ne želiš je baš.

Pravilnik o ponašanju poslodavaca i zaposlenih u vezi sa prevencijom i zaštitom od zlostavljanja na radu u članu 12 definiše šta se smatra mobingom, pa tako i

2) ponašanja koja mogu da dovedu do narušavanja dobrih međuljudskih odnosa, kao što su:

- ignorisanje prisustva zaposlenog, odnosno zaposleni se namerno i neopravdano izoluje od drugih zaposlenih tako što se izbegava i prekida komunikacija sa njim,

- neopravdana fizička izolacija zaposlenog iz radne okoline,

- neopravdano oduzimanje zaposlenom sredstva potrebnih za obavljanje posla;

- neopravdano nepozivanje na zajedničke sastanke,

- neopravdana zabrana komuniciranja sa zaposlenim,

- druga istovrsna ponašanja;

Ako se stanje ne popravi i ti dobiješ otkaz zbog toga, imaš osnova i za tužbu. Problem je što je mobing teško dokazati na sudu... iako je u njegovom slučaju upravo zbog toga teret dokazivanja na tuženom, tužilac opet mora da "učini verovatnim" da je mobinga bilo. To znači da ti trebaju dokazi. Ako bi ta jedna osoba sa kojom si ok svedočila u tvoju korist, to je jako dobra osnova. Inkriminišuća dokumentacija, mejlovi, poruke... isto pomažu.

Mislim, znam da ne razmišljaš u ovom pravcu još uvek ili nećeš možda i uopšte, ali čisto da znaš sve opcije. Možeš i pre toga nadređenom da prijaviš mobing, pa da se proba da se stvar reši unutrašnjim postupkom i medijacijom.

Znam za to ali to bi zaista bilo teško dokazivo. Čak se i ova nova čudi kako sam njom normalno komuniciraju a sa mnom ne. Prvi dan smo bile zajedno u smeni, ona je bila sa mnom ok, već sutradan su joj promenili smenu. Od tada smo u suprotnim smenama. Ispalo bi svi su ok samo ja ne. Ko bi priznao da me se pravio da me ne vidi u autobusu, da mi uskraćuje da uradim ovo i ono. Mogu reći recimo da se nisam dobro snašla, da sam smotana, nekomunikativna pa je eto to bio razlog.

Poenta priče nije da napusti posao po svaku cenu, tako savetuju osobe koje su ostale 1-2 mesec na poslu ili ga nisu ni imale /posao/
nije da je normalno i zdravo, ali tako se ljudi oduvek ophode kada neko novi dolaazi u kolektiv.
Elem, na tebi je da se preispitaš da li si već prolazila kroz te faze socijalizacije i koliko uspešno, ako si oket u svemu tome bilaaa /dokazano/ na drugim radnim mestima, onda ovde nešto ne štima.

Poenta priče nije da napusti posao po svaku cenu, tako savetuju osobe koje su ostale 1-2 mesec na poslu ili ga nisu ni imale /posao/
nije da je normalno i zdravo, ali tako se ljudi oduvek ophode kada neko novi dolaazi u kolektiv.
Elem, na tebi je da se preispitaš da li si već prolazila kroz te faze socijalizacije i koliko uspešno, ako si oket u svemu tome bilaaa /dokazano/ na drugim radnim mestima, onda ovde nešto ne štima.

Ne slazem se. Probleme sam imao samo na jednom poslu, na ostalima su stvari bile daleko bolje.

Back