Quantcast

sta kad veza krizira???

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Andertalac

Zainteresovan član
Poruka
289
Pisca za nastanak ovog romana motiviše fasciniranost Bogorodičnom crkvom i natpisom na njoj: ANAGKN, što znači sudbina. Ove reči su skoro izbrisane od strane sveštenika, arhitekte, naroda, vremena. Poziva na čuvanje građevina stare arhitekture.

Fabula započinje 6. januara 1482. godine zvonjavom zvona na crkvi. Narod svetkuje Bogojavljenje. Gledaju predstavu tzv. moralitet čiji je autor mladić Pjer Grengoar. Opisuje se narod, njegovo sujeverje i sirov odnos prema umetnosti. Opisuje se Kvazimodo: grbav, ćorav, hrom i gluv. Njim gospodari mračni sveštenik arhiđakon Klod Frolo, koji smatra alhemiju jedinom naukom. On ga je pre šesnaest godina pronašao na ulici u kolevci. Nakaznoj bebi dao je ime Kvazimodo, što znači otprilike. Sumnja se, na osnovu jednog razgovora lokalnih jezičara, da su ciganke ukrale Esmeraldu od jedne Parižanke i mesto nje podmetnule Kvazimoda.

On je zvonar Bogorodične crkve sa kojom je i duhovno povezan. Kada je Kvazimodo po naredbi sveštenikovoj pokušao da otme prelepu igračicu, ciganku Esmeraldu, Grengoar je slučajno omeo otmičare, da bi je zatim spasio oficir Febus. Esmeralda se Grengoaru kasnije revanšira kada su ga zarobili pariski kriminalci. Oni je veoma cene i slušaju. Kvazimodo je uhvaćen i osuđen od strane gluvog sudije (“”’’gluv ispituje gluvog) na šibanje na stubu srama. Esmeralda ga sažaljeva. Ona se zaljubila u mladog i prepotentnog oficira koju ju je spasio –- Febusa. Međutim, za njega želi da se uda dobrostojeća gospođica Fler de Lis koja je ljubomorna na Esmeraldu. Na ljubavnom sastanku Febusa i Esmeralde ljubomorni arhiđakon ranjava Febusa za šta optužuju Esmeraldu. Pod mukama Esmeralda priznaje sve što se traži od nje. Optuže je da je veštica i osude na vešanje. Noć pre izvršenja kazne sveštenik izjavljuje ljubav Esmeraldi i obećava da će je spasiti ukoliko pođe za njega. Ona ga proklinje. Sutradan, pred izvršenje Kvazimodo ugrabi Esmeraldu i spasava je odnoseći u crkvu.To je tzv. utočište -– vlast ne sme da uđe u nju. Tu zločinac postaje svetinja. Svetina odobrava ovaj čin. Pokazuje se da je Kvazimodo zaljubljen u Esmeraldu (lepotica i zver). Arhiđakona obuzima satanski bes. Grbavac se prvi put suprotstavlja svešteniku braneći Esmeraldu od njegovog besa i ubija ga. Kriminalci tzv. šatrovci se oružaju da spasu Esmeraldu od nepravedne vlasti. Kvazimodo ne zna za njihove namere te im se suprotstavlja. Kralju stiže vest da se narod pobunio, te on naređuje da se narod potamani, a veštica obesi. Kvazimodo zajedno sa Esmeraldom, s kojom beži od vlasti, završava u provaliji. Posle dugo vremena u toj provaliji nalaze dva zagrljena kostura.

the end
 

parka

Buduća legenda
Poruka
26.229
tako?
matori don alonso ostao je bez žene,i , budući u najboljim godinama reši da se ponovo oženi. njegova nova žena ima 2 sina blizanca iz prvog braka i želi da oni naslede blago don alonsa, tako da novorođenu kćerkicu njegove kćerke adrijane koja je umrla na porođaju zanjenuje mrtvom bebom neke ciganke. i tako beba, nazvana kasandrom, raste i buja pod cirkuskom šatrom, obećana ciganskom kralju randu, u koga je zaljubljena ciganka br2 jarisa.
cirkus se vraća u mali grad i sudbina uređuje da se kasandra zaljubi u jednog od blizanaca, luis davida. ali drugi, zli blizanaz inacio, provaljuje ko je ona i pretvara se da je luis david i ženi je. prve bračne noći on pokazuje svoje pravo lice, ali je stigao da je oplodi. utom ga ubija zla rosaura, porodična služavka. sad se luis david pretvara da je inacio. a on je dobar i zaljubio se u kasandru načisto al i dalje misli da je ona ubica.
i na kraju ona maćeha sve prizna i svi žive srećno do kraja života.
osim kasandrine bebe koja je umrla.
i te maćehe.
i rosaure koja je otišla u zatvor.
i ignacija koga je ubila sopstvena pohlepa.
i don alonsa.
i randua koji je dao život da bi zaštitio kasandru.
 

Зоки

Buduća legenda
Poruka
48.552
Ovo je istinito pismo koje je napisao jedan regrut da bi se oslobodio služenja vojnog roka u Italiji:

"Poštovani gospodine ministre odbrane! Dozvolite mi da Vam iznesem neke cinjenice, koje ce Vam mnogo štošta objasniti u rešavanju mog slucaja. Trenutno cekam poziv za odsluženje vojnog roka u italijanskoj vojsci. Imam 24 godine i oženjen sam 44-godišnjom udovicom, koja ima 25-godišnju cerku. Tu cerku je oženio moj otac. Tako je otac postao moj zet, jer je oženjen cerkom moje žene. Istovremeno je cerka moje žene postala moja maceha. U januaru smo moja žena i ja dobili sina, postao sam otac. To dete je brat žene moga oca, dakle šurak moga oca. Ali istovremeno je i moj ujak, jer je brat moje macehe, to jest moj sin je istovremeno i moj ujak. Dva meseca kasnije je i žena moga oca dobila sina, koji je moj brat, pošto je sin moga oca, ali pak takodje i moj unuk, pošto je sin ženine cerke. Dakle, ja sam brat moga unuka i pošto je muž majke neke osobe istovremeno njen otac, iz toga sledi, da sam otac cerke moje žene, to jest i brat njenoga sina. Dakle ja sam svoj sopstveni deda! Ovim obrazloženjem, poštovani gospodine ministre, Vas molim da me oslobodite vojne obaveze, pošto po zakonu, otac, sin i unuk ne mogu istovremeno da služe vojni rok. Molim za razumevanje i povoljno rešenje mog slucaja!"
( U aktima ovog mladica je pisalo: Osoba je razrešena vojne obaveze zbog psihickih poremecaja i mentalne nestabilnosti, koji su posledica nesredjenih porodicnih odnosa!)
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.