Sta je zdravije, med ili maslinovo ulje?

• Začetnik teme Začetnik teme Ihlas
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ihlas

Ističe se
Banovan
Poruka
2.160
Molim vas, mozete li mi naci odgovor. Na primjer volio bih stalno da se hranim na zdravoj osnovi i da upotrijebljavam jedan od zdravih preparata. Moje pitanje je sta je zdravije upotrijebljavati Med ili Maslinovo Ulje. Koji preparat je zdraviji sa medicinskog stajalista?

ja jedem slaninu i cvarke i zaista sam odusevljen ucinkom.

A i zdravije je............
raz_097.gif

Molim vas, mozete li mi naci odgovor. Na primjer volio bih stalno da se hranim na zdravoj osnovi i da upotrijebljavam jedan od zdravih preparata. Moje pitanje je sta je zdravije upotrijebljavati Med ili Maslinovo Ulje. Koji preparat je zdraviji sa medicinskog stajalista?

ne znam kako možeš da porediš babe i žabe..
ako samo jednu zdravu namirnicu ubaciš u ishranu, to ne znači da se zdravo hraniš.

Te dve namirnice ne mogu da se porede ni po cemu...Zdrave su obe u odgovarajucim kolicinama.Maslinovo ulje za salate i umesto suncokretovog ulja,a med ako pijes sladak caj ili ako ti se jede nesto slatko posle nekog napora(treninga,sexa...)... ;)

ako koristis devicansko maslinovo, hladno cedjeno ono je zdravije..a ako koristis med koji su iskakile pcele koje su tretirane antibioticima, onda nije zdravije..
ako koristis neko toplo cedjeno maslinovo, nije zdravo..a ako koristis neki planinski med koje su pcelice nakupile od nekog polena pokraj autoputa, onda nije zdravije..
i tako..

Zdrave su obe namernice samo što nisu međusobno uporediva jer su to totalno različite.
I maslinovo ulje i med su izuzetno kalorični.Maslinovo ulje zbog masnih kiselina koje ulaze u njegov sastav a med zbog toga što je sačinjen od glukoze (neki je zovu i dekstroza) i fruktoze (drugi naziv levuloza) tj. zbog toga što je med čist šećer.
Naravno poznato je zbog čega je dobro maslinovo ulje kao i da se blagotvorno dejstvo na organizam pripisuje pre svega omega-nezasićenim masnim kiselinama (ima i liposolubilnih A,D,E i K vitamina kao i lecitin).Sa druge strane med ima dosta vitamina, nešto minerala,amino kiselina i nekih enzima.
Preporuka je da ukoliko želiš maksimalno da iskoriatiš komponente maslinovog ulja, ne koristiš ulje za prženje već da ga upotrebljavaš pre svega za salatu kako se ne bi izgubili korisni sastojci usled termičke obrade.

Kasika supena meda ujutru, pre dorucka, uz pola case mineralne vode, polako, ne da odjedanput progutas, nego da ti se polako rastapa ustima. Posle toga, isti postupak s kasikom, do dve maslinovog ulja. To je najzdraviji nacin upotrebe.

Back