Šta je za vas romantika?

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
3.973
ROMANTIKA.jpg

Ovo je moja druga tema na ovom potforumu. U prvoj sam pitala da li može neko da bude "operisan" od romantike, a ovde me zanima šta vi mislite o romantici.

Definitivno nisam "operisana" od romantike 🙂 samo nisam volela one SMS porukice lančane, one koje se prepisuju onako, reda radi.

Moje mišljenje je da je svaka prava ljubav romantična. Mislim na ljubav u celini. I ne tražim da mi neko priređuje večeru u nekom restoranu na reci, ili u avionu :)
Romantika koja postoji u filmovima, može, ali i ne mora da postoji u stvarnosti.

Moj emotivni partner je bio romantičan. Donosio bi mi, bez nekog posebnog razloga, mali ili veliki buket cveća. Maštali smo o onoj svečanoj muzici koja se pušta na venčanjima.
Da li mislite da je romantika jedna od vrednosti koja više nije na ceni? Šta je romantika?

Zašto su neke osobe romantične, a druge sa dozom ogorčenja reaguju kada se spomene romantika?

Fotografija preuzeta Pixabay com.

Poslednja izmena:
Romantika je uvek bila na ceni i dalje je na ceni ali je za nesigurne osobe tzv. krindž.

Ne verujem da neko ne voli romantiku. Ona je i pažnja i osmeh i dodir i osećaj da nekome nešto značiš da "vrediš" nekome... Nije romantika samo doneti cvet, romantika je doneti ga eto samo zato, zbog nekoga, zbog toga što znaš da taj neko to voli. Cvet, Kiki bombonu, burek u 2h ujutro...
Mnogi je se stide, mnogi misle da je izlizana ali nije. Ili ne znaju ili nemaju hrabrosti.
Za one koji je i dalje cene i primenjuju - moj naklon!
girl_claping.gif

Za mene je romantika spontanost u ljubavnom odnosu. Kada sebi dozvoliš
slobodu da uradiš ono na šta te pozitivna osećanja inspirišu. Racio se tu
malo meša, jer mu nešto deluje neozbiljno, detinjasto, smešno. Pa su od
romantike operisani oni koji se isključivo na racio oslanjaju.

Za mene je romantika spontanost u ljubavnom odnosu. Kada sebi dozvoliš
slobodu da uradiš ono na šta te pozitivna osećanja inspirišu. Racio se tu
malo meša, jer mu nešto deluje neozbiljno, detinjasto, smešno. Pa su od
romantike operisani oni koji se isključivo na racio oslanjaju.

Ти изгледа мешаш покрет који се зове романтизам са романтиком. Романтичари јесу величали ирационалност али то нема везе с романтиком.

Romantika je kada se sa partnerom sa kojim si osecaš smireno, prijatno, osecaj povezanosti, dodir, osmeh , zagrljaj , ruka u ruci
Romanticnost može da bude i u prijateljskim odnosima a ne samo u partnerskim

• Voli
Reactions: Tea
Samo racionalno. Idi pitaj Al šta je romantika. Sigurno ćete se složiti.. :lol:
Реч "рационално" се по дефиницији односи на оно што доводи до остварења задатог циља. Рационалност је по дефиницији добра ствар. Бити рационалан значи доносити праве одлуке тј. оне које имају најбоље могуће последице. Самим тим, кад говориш против рационалности, ти промовишеш супротно, промовишеш доношење лоших одлука одн. глупост, промовишеш романтичарски анти-интелектуализам.

Ја могу врло лако да окренем ову твоју реченицу против тебе.

Ево ти пример.

"Само ирационално. Иди питај особу која је ментално заостала у развоју шта је романтика. Сигуран сам да ћете се сложити."

Сама себи си пуцала у ногу.

Што се тиче Чет Џипитија, није он баш толико паметан и заправо је поприлично маштовит, воли много да измишља. Али то није тема.

Тема је, "Шта је за вас романтика?"

Нормално је да се крене од дефиниције речи.

1) Романтика је исказивање љубави.

2) За вербални или невербални чин се каже да је романтичан уколико код особе којој је упућен изазива осећај да је вољена тј цењена.

Да би чин био романтичан, није довољно да буде израз нечије љубави већ мора да буде такав да друга страна у њему може осетити ту љубав.

Различити људи говоре и разумеју различите језике, па самим тим, чин који је једној особи романтичан није нужно и другој.

То је основа.

А ти сад слободно удри са својим романтичарским омаловажавњем интелекта у намерном или ненамерном настојању да нас заједно са еволуционистима вратиш на ниво бонобо мајмуна.

Mnogo mi je žao što se tvoj intelekt oseća omalovaženim.
Нико није причао о мом интелекту. Претпостављаш и потенцијално инсинуираш. Није лепо ни једно ни друго. Посебно не ово друго. А поготово не за једног модератора.

I životinje su romantične.
Рецимо да јесу. Како то доприноси овој дискусији?

Нико није причао о мом интелекту. Претпостављаш и потенцијално инсинуираш. Није лепо ни једно ни друго. Посебно не ово друго. А поготово не за једног модератора.

Рецимо да јесу. Како то доприноси овој дискусији?
Čiji intelekt je omalovažen onda?
Naravno da koristim intelekt da ideju uobličim i izrazim, ali je smetnja kod
procene da li treba ili ne treba postupiti po inspiraciji. Ti ako nemaš takvih
problema, blago tebi.

Na ovaj pdf dolazim dugo. To zato jer se smatram romantičnim. Postavljam spotove za koje mislim da su romantični. Postavljao sam i romantične slike, dok takve teme nisu obrisane. Nisam poznavalac romantične poezije. Čitam beletristiku, poeziju ne, mada je jako cijenim. Poštujem one koji pišu poeziju i u neku ruku im se divim.

Ne bih da ponavljam ono što je već rečeno na temi. Žene ne zaslužuju cvijet samo za osmi mart. Treba ih darivati češće. Da bi bila romantika ne mora se ići u skupi restoran. Romantična je i kućna varijanta, uz svijeću i prikladnu muziku.

Na ovaj pdf dolazim dugo. To zato jer se smatram romantičnim. Postavljam spotove za koje mislim da su romantični. Postavljao sam i romantične slike, dok takve teme nisu obrisane. Nisam poznavalac romantične poezije. Čitam beletristiku, poeziju ne, mada je jako cijenim. Poštujem one koji pišu poeziju i u neku ruku im se divim.

Ne bih da ponavljam ono što je već rečeno na temi. Žene ne zaslužuju cvijet samo za osmi mart. Treba ih darivati češće. Da bi bila romantika ne mora se ići u skupi restoran. Romantična je i kućna varijanta, uz svijeću i prikladnu muziku.
Može i samo poljubac da pošalje dok sam na drugom kraju dvorišta ili
povremeno da kaže nešto lepo. Ali to se ozbiljno ne treba raditi kad
nije spontano i kad se ne oseća.
Romantične ideje koje dolaze iz intelekta, kao, e sad bih trebao da
uradim nešto romantično, meni su potpuno razočaravajuće. Ne znam
kako to raspoznam, ali primetim.. Načisto bude glupa situacija. On
se kao nešto potrudio, a ja reagujem vako.. :roll: ili treba i ja da se
foliram, ne znam..

Može i samo poljubac da pošalje dok sam na drugom kraju dvorišta ili
povremeno da kaže nešto lepo. Ali to se ozbiljno ne treba raditi kad
nije spontano i kad se ne oseća.
Romantične ideje koje dolaze iz intelekta, kao, e sad bih trebao da
uradim nešto romantično, meni su potpuno razočaravajuće. Ne znam
kako to raspoznam, ali primetim.. Načisto bude glupa situacija. On
se kao nešto potrudio, a ja reagujem vako.. :roll: ili treba i ja da se
foliram, ne znam..
Pa bitan je valjda i trud. Da mu je stalo.
Ako nije dzaba sve.

Mnogi pisci su bili romanticni i svoju romantiku i ljubav opisivali su kroz likove u svojim knjigama

Madam Bovari, Gistav Flober

“U svojoj čežnji pomešala je užitke luksuza sa radostima srca, elegantne običaje sa prefinjenim osećanjima. Zar ljubav, poput indijskih biljaka, nije zahtevala pripremljeno tlo i posebne temperature? Uzdasi na mesečini, dugi zagrljaji, suze koje teku na popuštanje ruke, sve telesne groznice i jezici ljubavi – ove stvari su bile neodvojive od balkona velikog zamka u kome se život ležerno odvijao, od budoara sa svilenim zavesama, debelog tepiha…”

Beležnica, Nikolas Sparks

“Ja nisam ništa specijalno; samo običan čovek sa običnim mislima i vodio sam običan život. Nema spomenika posvećenih meni i moje ime će brzo biti zaboravljeno. Ali u jednom pogledu uspeo sam više nego bilo ko ko je ikada živeo: voleo sam nekoga svim srcem i dušom; i meni je to oduvek bilo dovoljno.”

Back