Šta je za vas Bog?

Stvoritelj svega, Deda sa belom bradom, Mit , Nada i Verovanje ili nešto drugo ?
Bog mi je izvor života, snage, nade, vere i ljubavi. "Jesi li Ga nekad videla, kako to veruješ?"
Pa, i da sam Ga videla, ja to ne bih mogla da znam i shvatim.
Suštinski, Bog mi je utočište, životodavac i roditelj, sagovornik od najvećeg poverenja kako u najmutnijim, tako i najlepšim trenucima mog života.
Premda nisam dostojna, Bog me pomiluje i produžava mi dane na ovom svetu i pokazuje lepote koje je zbog mene tj. nas svih, stvarao.
Lepše su od svega što je stvoreno ljudskom rukom, mada ni ta ljudska ruka ne miče bez Božije volje i Njegove stvaralačke moći.
Od Boga su mi opomene sve jasne i dobre, a pohvale mi dođu kao zagrljaj majke i oca ujedno, i svih ljudi koje volim.
Znam da sam slepa kod očiju, gluva kod ušiju... Znam da sam Bogu nepokorno dete kako god okrenem, ali znam i da me voli i zna šta je najbolje za mene kad sama pojma nemam.

Stvoritelj svega, Deda sa belom bradom, Mit , Nada i Verovanje ili nešto drugo ?
Za mene bog ne postoji. Naročito ne religijski bog kome trebaju mantre, mitarstva, maurske tužbalice, pomeni na 40 dana, rituali tipa pevanje popovskih pesama uz mlaćenje kandila iz kog ide neki dim, da bi se eto on smilovao da spasi dušu ili spasi čoveka od bolesti.
Ono što ja mislim je realnost a to je da posle smrti nema ničeg, da duša ne postoji,već samo čovekova svest koja se smrću u potpunosti gasi i nestaje, da postoji možda prirodna inteligencija kao što i veštačka inteligencija nije robot sa mozgom već kodni algoritam koji se nadopunjuje jer postoji petlje if i slično pa i on izbaci glupe rezultate kao što i prirodni algoritam izbaci grešku prirode koja se uginućem ispravlja (za živa bića ili poravnanje peščane obale plimom i osekom).Ta prirodna inteligencija bi objasnila i evoluciju živih bića.
Tu se završava objašnjenje za neku inteligenciju koja je iznad nas i čije pravilo i funkcionalnost nisu u potpunosti dokučivi za nas.Njoj ne treba žrtva, njoj ne trebaju rituali,možda je potrebno naše ekološko poštovanje za ono što je stvorila, jer ona štetu koju smo napravili me može brzo da ispravi ako je šteta velika.Uništišemo sami sebe, a prirodna inteligencija će nastaviti da obavlja kruženje materije u prirodi, plime i oseke...naviknuće neke organizme da žive u novim okolnostima, onim slabijima daće šut kartu, život će se nastaviti i posle čoveka

Ali svetlost je obično elektromagnetsko zračenje u intervalu u od 400 do 700 teraherca.

Šta je onda zračenje na frekvenciji od 800 teraherca ako je Bog samo do 700?
1726353391719.jpeg

:worth:

Spava, ili još gore, beskućnik je koji se na ulici grije o vatru naloženu blizu kakve kante za smeće.
Ako se mi djeca osjećamo napuštenima, kakva je to majka, ili otac, pitam se?
Naš Bog jedan je od onih koji se odlučio jedne večeri otići po cigarete i više se nikada nije vratio.

sva ta priča bez naučnog pokrića mi je besmislena

Slažem se, čak sam i sam stavio nešto u vezi ovoga gore. Ali, da Bog postoji, kako bi tačno to nauka dokazala? Neko bi ga posmatrao jedno 100 miliona godina? Uspavali ga i dali timu biologa da karbonskim datiranjem proceni njegovu starost? Zamolili ga da pretvori Saharu u amazonsku džunglu i reši problem zagaženja atmosfere, a onda tu pojavu naučno obradili? Hoću da kažem, meni se čini da nauka i nema neki način da dokaže da bi to bio stvarno Bog.

Натприродно биће, тј. биће које није део универзума већ се налази ван њега, које одређује -- може се рећи и креира -- стање универзума у сваком тренутку и то тако што примењује законе природе. Наравно, ради се о фигуративном бићу а не о буквалном чики са брадом као што то неки тврде.

То се односи на монотеистичког бога тј. Бога са великим словом Б. Политеистички богови са малим "б" су исто то само што они контролишу различите делове универзума а не цео универзум.

Back