Niti je potrebna niti smeta niti bi mogla da dovode do pohlepe, ratobornosti i slicnog. To svest ne dovodi ni kod coveka, pohlepa i ratobornost proisticu iz najstarijih evolutivnih oblika ponasanja koje srecemo cak i kod najprimitivnijih jednocelijskih zivih bica koji su nesvesni. Sve to moze AI da ima i bez svesti, mada inteligencija nuzno ne podrazumeva pohlepu i ratobornost tj. AI bi mogao tako da se napravi da nema nista od onoga sto imaju ziva bica, a sto su stekli tokom evolucije, recimo AI moze da ima samo one procese koje ima covek u neokorteksu bez recimo procesa u limbickom sistemu koji uticu na emocije, znaci pohlepu i ratobornost.
Cini mi se da ovde imamo drugacija shvatanja svesti, da ti imas na umu nesto kao savest pomesano sa oblicima razmisljanja i promisljanja i donosenjem odluka, kao kad sednes i krenes da mislis ''hmm, da li bih mogao da ucinim sledeci izbor koji ce me dovesti do vece plate u firmi'' recimo. Ne, nista od toga nije svest, vec samo tok misli, dilema i odluka koje proizvodi mozak kao racunar (i to najcesce na podsvesnoj bazi), a svest je ono sto je takoreci toga svesno, sto je svesno tih misli i odluka, a ne utice na njih. Nemi posmatrac. Ono sto ja odnosno filozofija i nauka podrazumevaju pod svescu jeste consciousness kao nesto dakle subjektivno, nemoguce objasniti kroz naucni metod na valjan nacin, ali opet tako realno, realnije od bilo cega.