Šta je u stvari romantika

Koren reči za romansu je ROMANICUS što znači RIMSKI STIL.

Bukvalno govoreći, romansa znači izraziti ljubav rimskim stilom koji je uključivao rituale prema Veneri - rimskoj boginji ljubavi.

U antičko doba, ako tražite romantiku, tražili biste "Ženu odozgore" - ovo je rimski stil i misionari su ga kritikovali kao bezbožni - što je dovelo do rivalstva u misionarskom stilu.

Pogledajte prilog 1376975

Jeste li romantični :)?
Toliki opis za cowgirl. :D

Jupiter dispozitor Sunca i Mjeseca

Jesi li mladolik?
Nisam nesto.
ja.jpg

Ne bas, ali nesto slicno... Stvar je samo u tome da se pravilno uoci smer dejstva.
Ako smo mi subjekt, a Venera svemoguci objekt... nismo mi ti koji obozavamo Veneru per se...vec je ona ta koja obozava (brine, voli) nas. ;) :cool:
I to ne samo nas, vec sve ispod sebe - ceo svet, celu vaseljenu. :) Uvid u koncept takvog ustrojstva sveta cini od nas `romantika` ili `romanticara`...
Premda primecujem da je `romanticar...` ironijski vise vezan za neshvatanje ovakvog koncepta, odn. njegovog smera, kad se naime (slepo) polazi od subjekta ka objektu.:think:gde smo o tome raspravljali na temi o patetici... ;) Ili vice versa, moze biti. :cool: :D :lol:
Dobro, dakle romantika znaci :Mi volimo Veneru i Venera voli nas.

Npr ljudi romantiku gledaju kroz razne stvari koje nisu filozofske i iracionalne.Tipa neko kupuje cvijece i poklone zeni i to je romanticno,a ne moze biti jer je to pazljivost a ona je jako definisana za razliku od romantike i prizemno je.Romantika je filozofska kategorija,ne podlijeze pravilima ni rokovima.Zna se u kom roku je godisnjica necijeg braka i koja su tu pravila.

Onda ako je neko pjevac,neko kaze ima balade dobre on je romantican.A i to je definisano tako da ne moze biti romantika.

Uzmite npr Colu i Olivera obojica imaju lijepe balade.Al to uopste ne znaci da su romantici.

E sada ako je nekome filozofija zivota kao Oliveru znate da je romantik,jer on da nije pjevao balade i zaradjivao od toga,on bi zavrsio ispod nekog mosta kao bekucnik i propalica.Njegova filozofija zivota je bila romanticarska,to je romantik.On je apsolutan kao pjevac ili kao niko i nista

Cola da nije bio pjevac,bio bi neki sportista ili ekonomista u nekoj firmi,on je definisani profesionalac u svom poslu i jako relativan.I sam kaze da nisam bio pjevac,zavrsio je ekonomiju da ima plan B.Procacunati professionalac u svom poslu.

Romantik je neko ko moze da zivi samo od onoga sto voli ili da crkne ako u tome ne uspije,drugo nista ne zna da radi.Sanjar je,trom,u svom svijetu,malo putuje itd, zivi van pravila.I jako je rijetko da takvi ljudi uspiju al nekada se desi i to.Nisu ljudi proracuna i plana.A zive kao filozofi.

Klasicna izjava romantika je izjava Kazanove

Zivio sam kao filozof,a umro kao hriscanin

Brak je grob ljubavi

Mnogo sam volio sve zene,ali sam uvijek vise od svih njih volio slobodu.

Na kraju je jako tuzno zavrsio sam,bez igdje ikoga potomstva itd.Veliki romantik
Pricas mozda o romantizmu, kao drustvenom i umetnickom procesu - pokretu istrazivanja licnih osecanja, koji je nastao nasuprot neoklasicizmu.
Mislim da se ovde vise radi o romantici - ljubavnoj. Jer tako ta prica inace moze da dodje i do Njegosa.

Pricas mozda o romantizmu, kao drustvenom i umetnickom procesu - pokretu istrazivanja licnih osecanja, koji je nastao nasuprot neoklasicizmu.
Mislim da se ovde vise radi o romantici - ljubavnoj. Jer tako ta prica inace moze da dodje i do Njegosa.

E sada ja romantiku ne dozivljavam kroz ljubavni odnos ne vidim tu poveznicu,e sada ako neko vidi, mora da Ima neke druge naocare

Romantika je preduslov slobode same.Tako da jedino muskarac moze biti romanticno bice,pa to je logicno
Aha, da li sugeriras na to da je romantika sloboda u emocionalnom smislu kroz racionalizovanu nadgradnju, visa stanja emocija kroz to i na kraju oslobodjenje od emocionalne zavisnosti?
Neka vrsta transcedentnog stanja u filozofskom smislu, otud i pominjes metafiziku.

Aha, da li sugeriras na to da je romantika sloboda u emocionalnom smislu kroz racionalizovanu nadgradnju, visa stanja emocija kroz to i na kraju oslobodjenje od emocionalne zavisnosti?
Neka vrsta transcedentnog stanja u filozofskom smislu, otud i pominjes metafiziku.

Pa logicno,al taj potencinal se razvija u slobodi.A muskarac je istorijski bice koje je zivjelo u slobodi ili tezilo ka njoj.Zato ima taj potencijal posebno metafizicki

Zena nema nikakvu metafiziku,ako se nadje neka koja je izuzetak i ima,onda je to visak muskih elemenata u njoj, cak i podsvjesna tuga i zal sto nije muskarac

Pa logicno,al taj potencinal se razvija u slobodi.A muskarac je istorijski bice koje je zivjelo u slobodi ili tezilo ka njoj.Zato ima taj potencijal posebno metafizicki

Zena nema nikakvu metafiziku,ako se nadje neka koja je izuzetak i ima,onda je to visak muskih elemenata u njoj, cak i podsvjesna tuga i zal sto nije muskarac
Zato sto onda pricas o, gnoseoloskom empirizmu, a spoznaja nije dokazana.
Romantizam insistira na "meta emocijama", dakle po uzoru ka univerzalnom.. Recimo. S tim sto je on podosta socioloski pravac.
Ipak problem je upravo pitanje spoznaje.
Recimo pitanje dozivljaja sveta kroz sebe bez ikakvog stimulansa od spolja. Pogotovu kada su emocije u pitanju.
Psiholoski govoreci, covek je postavljen kroz unutrasnje i spoljasnje stanje. Individualno i socijalno bice. Ne ide jedno bez drugog.

Zato sto onda pricas o, gnoseoloskom empirizmu, a spoznaja nije dokazana.
Romantizam insistira na "meta emocijama", dakle po uzoru ka univerzalnom.. Recimo. S tim sto je on podosta socioloski pravac.
Ipak problem je upravo pitanje spoznaje.
Recimo pitanje dozivljaja sveta kroz sebe bez ikakvog stimulansa od spolja. Pogotovu kada su emocije u pitanju.
Psiholoski govoreci, covek je postavljen kroz unutrasnje i spoljasnje stanje. Individualno i socijalno bice. Ne ide jedno bez drugog.

Nije romantizam univerzalno pravilo za svakog muskarca

Back