Šta je u stvari romantika

Koren reči za romansu je ROMANICUS što znači RIMSKI STIL.

Bukvalno govoreći, romansa znači izraziti ljubav rimskim stilom koji je uključivao rituale prema Veneri - rimskoj boginji ljubavi.

U antičko doba, ako tražite romantiku, tražili biste "Ženu odozgore" - ovo je rimski stil i misionari su ga kritikovali kao bezbožni - što je dovelo do rivalstva u misionarskom stilu.

Pogledajte prilog 1376975

Jeste li romantični :)?
Odakle ti je ta definicija stila ?
Ukucam u Gugl.. sve je slično..mašta, osećanja.. maniri, nestvarno...ali ovog tvog smisla nema...

I onda nemam ni šta da napišem u tom smislu :)

Da, to se zove metafora i koristi se u knjizevnosti.
Mislim da moze da se definise romantika. Aperitiv za intimu, trans - stimulans stanje u kojem se ukljucuju 4 osnovna emocionalna stanja kod zene usmerena ka muskarcu : fascinacija, osecaj sigurnosti , poverenje, osecaj povezanosti i na kraju pozuda.
Paj sad literalnu simboliku:
fascinacija : Fasciniralo ju je sto je on bio drugaciji od ostalih muskaraca. Bilo je nesto u njemu stameno, postojano i autenticno(posebno, izdvajajuce). Svaka rec koju bi izgovorio kod drugih bi tako prazno i uobicajeno zvucale, ali kod Njeaga kao da ih je pila sa njegovih usana....

Sigurnost: Pala mu je u narucje, oslonila glavu na njegovo rame i vratila se u to bezbrizno stanje.

poverenje: Pruzio joj je ruku, a ona videla to u njegovim ocima i znala je da moze da mu veruje.

povezanost: I kada nije bila pored Njega i ako nije bio prisutan, opet kao da ga je osecala . Nije mogla da ga izbaci iz misli koliko god da je pokusavala.

Pozuda: stvara se kao kulminacija prethodnih 3

Jedino fasicnaciju ovdje je realno povezati sa romantikom,jer je i sama fasicnacija nedefinisana,ostali pojmovi su jako zemaljski i definisani i ne vidim ih kao spojnicu sa romantikom.Pozuda je jako banalna za nesto uzviseno kao romantika.

Npr ljudi romantiku gledaju kroz razne stvari koje nisu filozofske i iracionalne.Tipa neko kupuje cvijece i poklone zeni i to je romanticno,a ne moze biti jer je to pazljivost a ona je jako definisana za razliku od romantike i prizemno je.Romantika je filozofska kategorija,ne podlijeze pravilima ni rokovima.Zna se u kom roku je godisnjica necijeg braka i koja su tu pravila.

Onda ako je neko pjevac,neko kaze ima balade dobre on je romantican.A i to je definisano tako da ne moze biti romantika.

Uzmite npr Colu i Olivera obojica imaju lijepe balade.Al to uopste ne znaci da su romantici.

E sada ako je nekome filozofija zivota kao Oliveru znate da je romantik,jer on da nije pjevao balade i zaradjivao od toga,on bi zavrsio ispod nekog mosta kao bekucnik i propalica.Njegova filozofija zivota je bila romanticarska,to je romantik.On je apsolutan kao pjevac ili kao niko i nista

Cola da nije bio pjevac,bio bi neki sportista ili ekonomista u nekoj firmi,on je definisani profesionalac u svom poslu i jako relativan.I sam kaze da nisam bio pjevac,zavrsio je ekonomiju da ima plan B.Procacunati professionalac u svom poslu.

Romantik je neko ko moze da zivi samo od onoga sto voli ili da crkne ako u tome ne uspije,drugo nista ne zna da radi.Sanjar je,trom,u svom svijetu,malo putuje itd, zivi van pravila.I jako je rijetko da takvi ljudi uspiju al nekada se desi i to.Nisu ljudi proracuna i plana.A zive kao filozofi.

Klasicna izjava romantika je izjava Kazanove

Zivio sam kao filozof,a umro kao hriscanin

Brak je grob ljubavi

Mnogo sam volio sve zene,ali sam uvijek vise od svih njih volio slobodu.

Na kraju je jako tuzno zavrsio sam,bez igdje ikoga potomstva itd.Veliki romantik

Poslednja izmena:
Npr ljudi romantiku gledaju kroz razne stvari koje nisu filozofske i iracionalne.Tipa neko kupuje cvijece i poklone zeni i to je romanticno,a ne moze biti jer je to pazljivost a ona je jako definisana za razliku od romantike i prizemno je.Romantika je filozofska kategorija,ne podlijeze pravilima ni rokovima.Zna se u kom roku je godisnjica necijeg braka i koja su tu pravila.

Onda ako je neko pjevac,neko kaze ima balade dobre on je romantican.A i to je definisano tako da ne moze biti romantika.

Uzmite npr Colu i Olivera obojica imaju lijepe balade.Al to uopste ne znaci da su romantici.

E sada ako je nekome filozofija zivota kao Oliveru znate da je romantik,jer on da nije pjevao balade i zaradjivao od toga,on bi zavrsio ispod nekog mosta kao bekucnik i propalica.Njegova filozofija zivota je bila romanticarska,to je romantik.On je apsolutan kao pjevac ili kao niko i nista

Cola da nije bio pjevace,bio bi neki sportista ili ekonomista u nekoj firmi,on je definisani profesionalac u svom poslu i jako relativan.I sam kaze da nisam bio pjevac,zavrsio je ekonomiju da ima plan B.Procacunati professionalac u svom poslu.

Romantik je neko ko moze da zivi samo od onoga sto voli ili da crkne ako u tome ne uspije,drugo nista ne zna da radi.Sanjar je,trom,u svom svijetu,malo putuje itd, zivi van pravila.I jako je rijetko da takvi ljudi uspiju al nekada se desi i to.
Nije to pokazatelj - pevači..

Kantautori mogu biti romantićni,.. i kompozitori.. daleko više nego pevači..
Njima treba mašta, fantazija, nestvarno..
Kemal, Balašević, Oliver.. kompozitori balada...
Znači Brega, a ne Bebek :) .. tj. mogu i pevači ali ne obavezno..

Odakle ti je ta definicija stila ?
Ukucam u Gugl.. sve je slično..mašta, osećanja.. maniri, nestvarno...ali ovog tvog smisla nema...

I onda nemam ni šta da napišem u tom smislu :)
kada pogledaš izvor reči, svi će da se slože da je potekla od latinske "romanicus" što znači u rimskom stilu. Takođe, nema dvojbe da se odnosi na intimni odnos između muškarca i žene.

Pretpostavljam da je u nekom trenutku zbog "političke korektnosti" ternim proširan na sveukupnu intimu a ne specifično na seks kako je bilo u originalu

Nije to pokazatelj - pevači..

Kantautori mogu biti romantićni,.. i kompozitori.. daleko više nego pevači..
Njima treba mašta, fantazija, nestvarno..
Kemal, Balašević, Oliver.. kompozitori balada...
Znači Brega, a ne Bebek :) .. tj. mogu i pevači ali ne obavezno..

Ne kapiras,ne pricam je o tome sta oni pjevaju,ni kakve balade imaju,to ih ne cini romanticima.Romantik nije butovnik,ali jako tesko moze praviti kompromise u zivotu jer bi tako izgubio svoju zivotnu filozofiju.Oliver je romantik jer je simbol Splita svojom filozofijom zivot,covjek koji je ostao vjeran svom stilu da bi sacuvao svoju zivotnu filozofiju,a to je da zivi zaneseno mirno,kraj svog Splita i Vele Luke i da tamo gubi vrijeme, dangubeci,da sto manje putuje van zemlje a njemu je tesko bilo da se pomjeri i iz Splita.Da je poceo da mijenja svoj stil i pjevao brze pjesme i moderne,on bi time izgubio svoj still zivota

Cak je i pod stare dane unovcio svoj trud i rad,i pravio koncerte po Cro,mnogo manje nego neki drugi,jer ga je bilo briga.Da peca ribu,ima camac,porodicu kraj sebe,lik srecan,boem

kada pogledaš izvor reči, svi će da se slože da je potekla od latinske "romanicus" što znači u rimskom stilu.
Ja se ne slažem.. otkuda onda i T..
A romani ?
Romantizam ?
Ne vidim ja tu veze sa vezom i seksom..
Romantičao predeo,..drvo, more note... poezija.
Takođe, nema dvojbe da se odnosi na intimni odnos između muškarca i žene.
Meni nema dvojbe da se jako malo odnosi baš na to.. u smislu poze u seksu najmanje..
Pretpostavljam da je u nekom trenutku zbog "političke korektnosti" ternim proširan na sveukupnu intimu a ne specifično na seks kako je bilo u originalu
Ne verujem...

Misliš.. To je smislila sirotinja da ne plaća seksualne usluge :rotf:

I mislim da ti sa tvojim stavom skrnaviš čistotu romantike :)

Ne kapiras,ne pricam je o tome sta oni pjevaju,ni kakve balade imaju,to ih ne cini romanticima.Romantik nije butovnik,ali jako tesko moze praviti kompromise u zivotu jer bi tako izgubio svoju zivotnu filozofiju.Oliver je romantik jer je simbol Splita svojom filozofijom zivot,covjek koji je ostao vjeran svom stilu da bi sacuvao svoju zivotnu filozofiju,a to je da zivi zaneseno mirno,kraj svog Splita i Vele Luke i da tamo gubi vrijeme, dangubeci,da sto manje putuje van zemlje a njemu je tesko bilo da se pomjeri i iz Splita.Da je poceo da mijenja svoj stil i pjevao brze pjesme i moderne,on bi time izgubio svoj still zivota
kopirali iliti ukrali, zajmili i nikada vratili bozanstvo od Grka i Afrodite..ne pocinje svet, kao ni verbalizacija od Rimljana

kopirali iliti ukrali, zajmili i nikada vratilo bozanstvo od Grka i Afrodite..ne pocinje svet, kao ni verbalizacija od Rimljana

Romanticima je tesko da zive u ovom svijetu,jedva se nakane i da ustanu iz kreveta.Cola,Brega to nisu romantici.To su pjevaci profesionalci,velike muzicke zvijezde itd.Al su oni definisani

Cola je pun zivota,aktivan,trenira.Pravi uspjesni pjevac i ovozemaljska prica

Cak je i pod stare dane unovcio svoj trud i rad,i pravio koncerte po Cro,mnogo manje nego neki drugi,jer ga je bilo briga.Da peca ribu,ima camac,porodicu kraj sebe,lik srecan,boem
Zašto sudiš da ja ne kapiram tvoje pisanje...
Mislim da je obrnuto.. ali ne sudim..
Oliver je napisao 80% svojih pesama i puno je tu romantičnih balada.. tu je ključ.. a ne u ovim biografskim podacima što ih iznosiš.

Ako mislim drugačije.. ili osećam, ne znači da " ne kapiram ,".

Oliver je romantik, jer je pored regularne bracne zajednice i hvalospeva nad zenom imao i dugogodisnju zvanicnu ljubavnicu za koju su znali i zena i pucanstvo, pa eto van okvira Croatie manje-vise svi...I ok je unovcio je i zenu i ljubavnicu, imao je pevljive pesme, lako udju u uho i k oga ne voli, to je daleko od romantike, to je zica za prodati sopstveno sranje u stilu autenticne romantike-to cenim na neki nacin. Bio je jedan od majstora, msm onako regionalno...

Zašto sudiš da ja ne kapiram tvoje pisanje...
Mislim da je obrnuto.. ali ne sudim..
Oliver je napisao 80% svojih pesama i puno je tu romantičnih balada.. tu je ključ.. a ne u ovim niografskim podacima što ih iznosiš.

Ako mislim drugačije.. ili osećam, ne znači da " ne kapiram ,".

Ja ne sudim nikome.Ja samo ti iznosim sustinu priroda odredjenih ljudi koje uzimam za primjer a za koje svi znamo,ne mogu da uzmem Kai primjer anonimne ljude.Iako znam romantike i medju takvim ljudima.Poenta mog posta je da shvati sustina same rijeci romantik.

Ja nista ruzno nisam rekao ni o Oliveru ni o Coli

Oliver je romantik, jer je pored regularne bracne zajednice i hvalospeva nad zenom imao i dugogodisnju zvanicnu ljubavnicu za koju su znali i zena i pucanstvo, pa eto van okvira Croatie manje-vise svi...I ok je unovcio je i zenu i ljubavnicu, imao je pevljive pesme, lako udju u uho i koga ne voli, to je daleko od romantike, to je zica za prodati sopstveno sranje u stilu autenticne romantike-to cenim na neki nacin.
Vratimo se na temu :mrgreen: - što bi ti rekla ;)

Oliver je romantik, jer je pored regularne bracne zajednice i hvalospeva nad zenom imao i dugogodisnju zvanicnu ljubavnicu za koju su znali i zena i pucanstvo, pa eto van okvira Croatie manje-vise svi...I ok je unovcio je i zenu i ljubavnicu, imao je pevljive pesme, lako udju u uho i k oga ne voli, to je daleko od romantike, to je zica za prodati sopstveno sranje u stilu autenticne romantike-to cenim na neki nacin. Bio je jedan od majstora, msm onako regionalno...

Romantizam nije u odnosu sa zenom,ili bilo kime drugim,nego u odnosu sa samim sobom u zivotnom filozofijom koju vodis.Ja kazem da je Kazanova romantik ne zato sto je imao tone zena kraj sebe,nego zbog njegovih zivotnih shvatanja i same slobodarske zivotne filozofije.To jel imao zene ili ne,i jel znao da pjeva ili ne to su tehnikalije i jako definisane stvari,to je nebitno.Ono sto je bitno da je filozofski zivio cijeli zivot.Zrtvovao sve za svoju slobodu

Ja ne sudim nikome.Ja samo ti iznosim sustinu priroda odredjenih ljudi koje uzimam za primjer a za koje svi znamo,ne mogu da uzmem Kai primjer anonimne ljude.Iako znam romantike i medju takvim ljudima.Poenta mog posta je da shvati sustina same rijeci romantik.

Ja nista ruzno nisam rekao ni o Oliveru ni o Coli
Ok je da kazes nesto ruzno o Oliveru i Coli, posto je covek uveo Olivera u temu kao primer romantike:lol:

Romantizam nije u odnosu sa zenom,ili bilo kime drugim,nego u odnosu sa samim sobom u zivotnom filozofijom koju vodis.Ja kazem da je Kazanova romantik ne zato sto je imao tone zena kraj sebe,nego zbog njegovih zivotnih shvatanja i same slobodarske zivotne filozofije.To jel imao zene ili ne,i jel znao da pjeva ili ne to su tehnikalije i jako definisane stvari,to je nebitno.Ono sto je bitno da je filozofski zivio cijeli zivot.Zrtvovao sve za svoju slobodu
u cemu se onda konkretno kosimo, msm kad sam vec citirana? ...ako izumem postove od nekoliko kilometara koje po difoltu preskacem, onda postavi temu, a ne teme u temi sa 10 tomova

Ok je da kazes nesto ruzno o Oliveru i Coli, posto je covek uveo Olivera u temu kao primer romantike:lol:

Njegov zivot je olicenje onoga sto je njegova priroda i mjesta iz kog dolazi.Cola je mogao biti i iz Pariza i Moskve i Bg i Sa odakle hoces al ovaj nije mogao, obiljezen je bio kao fenomen.Filozofski nenametljvi gubitnik,sanjar i luzer koji je uspio da se ipak proslavi i uspije u muzici.Bez muzike on je Splitska lutalica i u kafani pijan,od tuge

Cola je ocekivana pobjednicka prica

Njegov zivot je olicenje onoga sto je njegova priroda i mjesta iz kog dolazi.Cola je mogao biti i iz Pariza i Moskve i Bg i Sa odakle hoces al ovaj nije mogao, obiljezen je bio kao fenomen.Filozofski nenametljvi gubitnik,sanjar i luzer koji je uspio da se ipak proslavi i uspije u muzici.Bez muzike on je Splitska lutalica i u kafani pijan,od tuge
nije jedini i nije autentican sem ako razmisljamo u okvirima Splita, a Split realno nije neki merodavan parametar, vec kao neka veca varosica gde postoje lokalni romantici, autsajderi ili sta vec...svaleri?

:hahaha:Romantizam nije u odnosu sa zenom,ili bilo kime drugim,nego u odnosu sa samim sobom u zivotnom filozofijom koju vodis.Ja kazem da je Kazanova romantik ne zato sto je imao tone zena kraj sebe,nego zbog njegovih zivotnih shvatanja i same slobodarske zivotne filozofije.To jel imao zene ili ne,i jel znao da pjeva ili ne to su tehnikalije i jako definisane stvari,to je nebitno.Ono sto je bitno da je filozofski zivio cijeli zivot.Zrtvovao sve za svoju slobodu
A ja kažem i sudim da ti nisi Romantik :rotf:
kad žene meriš u tonama .. jel se to beše lopatom utovaraju i kipuju.. :hahaha:.. prenose kamionima... :kafa: :whistling:

Romantik moze biti i moler i trener i bilo ko cak i policajac moze biti romantik.Ne zato sto se time bave vec zato sto tako zive odmalena a mnoge ce to vremenom kostati.Romantici su velikom vecinom divni ljudi ima i tu fukare al su tragicari i u krajnjem kontu gubutnici

Kazanova nije bio dobar lik,al je bio Romantik,tuzno je zavrsio sam u alkoholu, napusten

Romantik moze biti i moler i trener i bilo ko cak i policajac moze biti romantik.Ne zato sto se time bave vec zato sto tako zive odmalena a mnoge ce to vremenom kostati.Romantici su velikom vecinom divni ljudi ima i tu fukare al su tragicari i u krajnjem kontu gubutnici

Kazanova nije bio dobar lik,al je bio Romantik,tuzno je zavrsio sam u alkoholu, napusten
Romantici su više skloni dopingu... nestvarnom, fantaziji,.. podstrekivanju mašte, ali mogu da budu jako uspešni, ako se bave nečim vezanim za romantiku..
Kompozitori, slikari, umetnici, pesnici,.. itd..

Romantici su više skloni dopingu... nestvarnom, fantaziji,.. podstrekivanju mašte, ali mogu da budu jako uspešni, ako se bave nečim vezanim za romantiku..
Kompozitori, slikari, umetnici pesnici,.. itd..

Mogu da uspiju u onome sto vole,al to su izuzeci milion tih likova kao Oliver, nikada nije uspjelo niti zaradilo puno i na kraju tuzan kraj u samoci daleko od svih

ovo potpisujem (:

Back