Šta je u stvari romantika

Koren reči za romansu je ROMANICUS što znači RIMSKI STIL.

Bukvalno govoreći, romansa znači izraziti ljubav rimskim stilom koji je uključivao rituale prema Veneri - rimskoj boginji ljubavi.

U antičko doba, ako tražite romantiku, tražili biste "Ženu odozgore" - ovo je rimski stil i misionari su ga kritikovali kao bezbožni - što je dovelo do rivalstva u misionarskom stilu.

Pogledajte prilog 1376975

Jeste li romantični :)?
Е ово, видиш, нисам знао... Мада сам претпостављао да има везе са Римом...

Ha! Jedini primer kad sam htela da budem romantična je kad sam na sastanak sa dečkom ponela kesicu čokoladnih loptica koje bih inače rado pojela sama - imale su i ime... I ispostavilo se da taj momak misli da se preko čokolade "vrača". "Smiley", da, tako su se zvale! "Smiley" su bile, bar po mom mišljenu, mnogo ukusnije od Raffaello ili Rocher kuglica.
Ne samo da sam omiljeni dezert mislila da ustupim tom-njemu, nego sam ispala i neka vračara, veštica. Okay!!!:klap:
Voleo sam i ja mnogo Smiley. :D
vid` romantike. :cool:

Bukvalno govoreći, romansa znači izraziti ljubav rimskim stilom koji je uključivao rituale prema Veneri - rimskoj boginji ljubavi.

U antičko doba, ako tražite romantiku, tražili biste "Ženu odozgore" - ovo je rimski stil i misionari su ga kritikovali kao bezbožni - što je dovelo do rivalstva u misionarskom stilu.

Јесам, безбожник сам дефинитивно :lol:

Ako se pod romantikom smatra da podesiš ambijent za vreme vođenja ljubavi koji ti odgovara, onda jesam.
Taj ambijent ne mora da bude stereotipan, nekada i napuštena zgrada ili podrum mogu imati poželjnu energiju, a nekada je to trava ili zvezde u planini , muzika, sveće i slično

Što se poze tiče, kako sa kojim partnerom.

To nije romantika,ona ne zavisi od toga gdje se ko nalazi,I sta ko kome daje

U sekusalnom odnosu ne postoji romantika.Sami odnos moze biti romantican ,ali odnos u sirem smislu,nikako seksualni odnos kao uzi pojam

Pa ako je etimoloski i radi se o rotualu obozavanja Venere, onda je romantika neka vrsta metaforicnog izrazavanja pozude?

Metafizicka je dosta romantika, nije nesto opipljivo.

Ljudi je cesto mjesaju sa erotikom,koja opet ima svoju vizuelnu ljepotu, ima kreativno nesto al ti erotiku mozes da vizuelno uocis

Romantika nije vizuelna i nije u dodiru.Romantika je stanje u covjeku, koje ne umije da definise i opise,al je osjeca

To je vec indirektno,kao kada ti neko pise u knjizi o sustini,al ti je ne servira na tanjir da je vidis,omirises
Da, to se zove metafora i koristi se u knjizevnosti.
Mislim da moze da se definise romantika. Aperitiv za intimu, trans - stimulans stanje u kojem se ukljucuju 4 osnovna emocionalna stanja kod zene usmerena ka muskarcu : fascinacija, osecaj sigurnosti , poverenje, osecaj povezanosti i na kraju pozuda.
Paj sad literalnu simboliku:
fascinacija : Fasciniralo ju je sto je on bio drugaciji od ostalih muskaraca. Bilo je nesto u njemu stameno, postojano i autenticno(posebno, izdvajajuce). Svaka rec koju bi izgovorio kod drugih bi tako prazno i uobicajeno zvucale, ali kod Njeaga kao da ih je pila sa njegovih usana....

Sigurnost: Pala mu je u narucje, oslonila glavu na njegovo rame i vratila se u to bezbrizno stanje.

poverenje: Pruzio joj je ruku, a ona videla to u njegovim ocima i znala je da moze da mu veruje.

povezanost: I kada nije bila pored Njega i ako nije bio prisutan, opet kao da ga je osecala . Nije mogla da ga izbaci iz misli koliko god da je pokusavala.

Pozuda: stvara se kao kulminacija prethodnih 3

Metafizicka je dosta romantika, nije nesto opipljivo.

Ljudi je cesto mjesaju sa erotikom,koja opet ima svoju vizuelnu ljepotu, ima kreativno nesto al ti erotiku mozes da vizuelno uocis

Romantika nije vizuelna i nije u dodiru.Romantika je stanje u covjeku, koje ne umije da definise i opise,al je osjeca
Ajde bre, recimo izvedes u romanticni restoran ili kafic, a ima ih. Romantika je sve u kontekstu sa partnerkom.

Pa ako je etimoloski i radi se o rotualu obozavanja Venere, onda je romantika neka vrsta metaforicnog izrazavanja pozude?
Ne bas, ali nesto slicno... Stvar je samo u tome da se pravilno uoci smer dejstva.
Ako smo mi subjekt, a Venera svemoguci objekt... nismo mi ti koji obozavamo Veneru per se...vec je ona ta koja obozava (brine, voli) nas. ;) :cool:
I to ne samo nas, vec sve ispod sebe - ceo svet, celu vaseljenu. :) Uvid u koncept takvog ustrojstva sveta cini od nas `romantika` ili `romanticara`...
Premda primecujem da je `romanticar...` ironijski vise vezan za neshvatanje ovakvog koncepta, odn. njegovog smera, kad se naime (slepo) polazi od subjekta ka objektu.:think:gde smo o tome raspravljali na temi o patetici... ;) Ili vice versa, moze biti. :cool: :D :lol:

U nastavku, dolazim do zakljucka da je Platon pod opisom uzdizanja Erosa od subjekta do sveta ideja zapravo opisivao budjenje svesti o pravom smeru percepcije Venerinog dejstva na subjekta i svet, ali to mi pada na pamet onako tek slucajno, dok grickam semenke.. :p:cool:

Venera je preuzeto boznastvo od Grka tj Afrodita, tako da prvo ne preskakati poglavlja kroz istoriju i mitologiju---Imaju i neke pre Afrodite, starije od zenita ove dve kulture (((:
romanticna sam ponekad sa ciljem da moja romantika nespecificna poprimi sexy oblicje, inace ne onako svakodnevno i sa levim nebliskim osobama.

Back