Šta je to s računima za struju?

Meni je stigao račun sa dupliranim iznosom, pa sve mislim da je zbog korišćenja klime. Jel moguće da klima toliko troši.?
Uzmimo primjer od klima uređaja snage 3,5kW. Potrošnja klima uređaja po satu bila bi:

• 1,2kW * 0,14€n/kWh = 0,168€ po satu pri postizanju željene temperature
  • 350W * 0,14€/kWh = ~0,049€ po satu pri održavanju željene temperature

Meni je stigao račun sa dupliranim iznosom, pa sve mislim da je zbog korišćenja klime. Jel moguće da klima toliko troši.?
Naravno da je. Pogotovo ako si ju kao i ja držao manje više cijelo vrijeme upaljenu, da radi po 12 sati dnevno. Moja potrošnja zadnjih 5 mjeseci.
04/2024: 174kWh
05/2024: 185kWh
06/2024: 243kWh
07/2024: 333kWh
08/2024: 416kWh
Znači već u lipnju sam počeo uključivati klimu, a u srpnju i kolovozu sam je koristio po 12 sati dnevno, osim tog tjedna kad sam bio na moru.

Znači to nije teško. Zašto onda to tako nije i kod nas?
Pa ne znam. Evo ovako izgleda obračun kod mene. Pod očitanje piše D - daljinsko.

1000007959.jpg

To je 55.29€ + PDV (13%) = 62.48€
62.48 : 416 = 0.15€/kWh

Poslednja izmena:
Sve zavisi, što i kako. Manje više, svi smo danas naučili na nekakvu komociju i ugodu. A i činjenica je da je sve toplije, da zbilja ima tog globalnog zatopljenja. Ja sam tako došao do toga da trošim skoro isto, a ako se ovako nastavi, vjerojatno ću trošiti više energije na hlađenje, umjesto na grijanje. Za cijelu prošlu sezonu prosječni mjesečni račun od toplinarstva (HEP toplana) mi je bio 35€. A tu je uključeno i zagrijavanje tople vode za 4 člana. Sve je toplije, kod nas su temperature u veljači ove godine išle i preko 25°C. Tako da se za grijanje koristi sve manje energije, a sve više energije odlazi na hlađenje. Evo pogledaj ovo: "Odstupanja srednje temperature zraka u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze se u rasponu od 3,3 °C (Makarska) do 7,4 °C (Bilogora). Na svim postajama je temperatura zraka bila viša od prosječne. Štoviše, zabilježene su najviše temperature zraka za veljaču otkad postoje mjerenja."
https://meteo.hr/klima.php?section=...jena&el=msg_ocjena&MjesecSezona=2&Godina=2024
7.5°C prosječna temperatura u kopnenoj Hrvatskoj viša od višegodišnjeg prosjeka. Najviša otkad postoje mjerenja.
I hladiti se nemaš kako drukčije nego na struju, grijati se možeš na drva, plin, lož ulje, struju...

Sve zavisi, što i kako. Manje više, svi smo danas naučili na nekakvu komociju i ugodu. A i činjenica je da je sve toplije, da zbilja ima tog globalnog zatopljenja. Ja sam tako došao do toga da trošim skoro isto, a ako se ovako nastavi, vjerojatno ću trošiti više energije na hlađenje, umjesto na grijanje. Za cijelu prošlu sezonu prosječni mjesečni račun od toplinarstva (HEP toplana) mi je bio 35€. A tu je uključeno i zagrijavanje tople vode za 4 člana. Sve je toplije, kod nas su temperature u veljači ove godine išle i preko 25°C. Tako da se za grijanje koristi sve manje energije, a sve više energije odlazi na hlađenje. Evo pogledaj ovo: "Odstupanja srednje temperature zraka u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze se u rasponu od 3,3 °C (Makarska) do 7,4 °C (Bilogora). Na svim postajama je temperatura zraka bila viša od prosječne. Štoviše, zabilježene su najviše temperature zraka za veljaču otkad postoje mjerenja."
https://meteo.hr/klima.php?section=...jena&el=msg_ocjena&MjesecSezona=2&Godina=2024
7.5°C prosječna temperatura u kopnenoj Hrvatskoj viša od višegodišnjeg prosjeka. Najviša otkad postoje mjerenja.
I hladiti se nemaš kako drukčije nego na struju, grijati se možeš na drva, plin, lož ulje, struju...
Može se i dobro hladit isto

Mnogo ljudi se žali na visoke račune, te kao su obračunati odokativno, a ne po potrošnji itd. Isterati pravdu nije baš lako:
mogu da konstatujem da i ja imam takvo misljenej da su obraucanati ODOKATIVNO ZA AVGUST MESEC

Veliki broj građana kod EPS-a, ponovo uvećani računi - dokle više problemi?​

Kod zgrade Elektroprivrede Srbije veliki broj građana čeka u redu da bi uložio žalbu na račun za struju.
Građanima su ponovo stigli loše očitani i uvećani računi za struju.

Neki od njih se žale i na to da im EPS obračunava fiktivni dug iz prethodnog perioda, zbog čega su im računi znatno uvećani.
"Mi smo ovde već dva i po sata, ali smo se pomerili možda tri metra, jako sporo ide sve. Svi smo ovde uglavnom došli zbog reklamacije i ne znam uopšte da li ćemo stići na red danas", kaže Novosađanka iz reda za žalbe.
Portal 021.rs je pre više od nedelju dana pitanja o poslovanju EPS-a i Elektrodistribucije Srbije uputio Sektoru tržišne inspekcije Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, kao i Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, ali odgovori i dalje nisu stigli.

Problemi sa računima za struju traju već mesecima - od toga da kasne, do toga da su uvećani bez pravog razloga.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...onovo-uvecani-racuni-dokle-vise-problemi.html

Da li ste i vi imali problema i kako ste ih rešili ako jeste?
ono sto bi napomenuo oko racuna za struju su kasnjenja u psolednjim mesecima. Junski racun je postavjen na sajtu EPS tek 23 jlaa a u sanduce je stigao negde oko 27 28 jula

Juslki racun je postavljen na sajtu EPS tek 26 avgusta ili 27og, a u sanduce jestigao oko prvog septrembra pa su rekli da kamate nece zaracunavatina uplate koje budu do 05.09.... Novosadjani su pripretili protestima ispred zgrade nekadasnje elktrovojvodine pa je Avgutsovski racun postavljen na sajtu EPS 19 septembra . Dakle ubrzali su se bar malo ...

Tokom leta su bile zalbe novosadjana na ova kasnjenja racunaa odgovor je bio da IMAJU PROBLEM OKO NOVOG SOFTVERA , TAJ PROBLEM JE SAMO NA SEVERU SRBIJE! i da zbog toga kasne racuni... novi softver su psotavili posle onog toboz hakerskog napada krajem prosle godine...
sta je sad to, sever srbije ili vojvodina ima posebni softver ? jel i to separatizacija ? :per:

kako god ocito je da je u epsu javasluk a posebno u elektrovojvodini ovde... ispada da one price one gospodje iz novogsada koja je bila u unutrasnjoj kontroli su odavno nagovestavale mucke ...

kako god u epsu i elektrovojvodini ima nekih mucki...

kruze i price da popis struje vodi firma koja je angazovana od vrhuske grada...da tajpopic ne cine svakog meseca vec na par meseci.... po racunimase moze konstatovati dasu veliki i da su odokativno...

ne znam tacno koje mere rteba preduzimati u slucaju reklamacije. Cuo sam da je poyeljno ocitati brojilo, uslikati, i tako mesecno, a potom im to poslati ili predati u reklamacije...

Back