Šta je to dama?

Šta definiše ženu kao damu? Koji su to kriterijumu koji ženu izdvajaju od ostalih žena i ona postaje dama? Kada je žena dama a kada to nije?
Даме и господа су по мени категорије које често доделим људима када видим да нису простаци

Мени је то довољно. Да имају поштовања и неког кодекса, моралног и етичког

Mada gospoda znaju neretko da budu i snobovi.
Е ту делимо господу и снобове. То заборавих, ал битно је баш

Значи како имамо екстрем са једне стране, простака, тако и са друге стране је сноб

А дама и господин су савршен спој нормалног и неусиљеног већ природно лепог понашања. Кад кажем лепог понашања, мислим да су добри и за себе и за околину, и држе до својих принципа

Можда је то и најбоља дефиниција. Кад кажеш за неког да је господин, тај је често одмерен и савршено поштује оно у шта верује, у овом случају, нека морална и етичка правила

Е ту делимо господу и снобове. То заборавих, ал битно је баш

Значи како имамо екстрем са једне стране, простака, тако и са друге стране је сноб

А дама и господин су савршен спој нормалног и неусиљеног већ природно лепог понашања. Кад кажем лепог понашања, мислим да су добри и за себе и за околину, и држе до својих принципа

Можда је то и најбоља дефиниција. Кад кажеш за неког да је господин, тај је често одмерен и савршено поштује оно у шта верује, у овом случају, нека морална и етичка правила
Да не схватите двојако ово усиљено, они неусељено држе до етике у коју и сами верују и зато је поштују :)

Poslednja izmena:
Šta definiše ženu kao damu? Koji su to kriterijumu koji ženu izdvajaju od ostalih žena i ona postaje dama? Kada je žena dama a kada to nije?

Za mene je dama svaka fina zena koja ne dira druge, ljubazna i prijatna. Ona koja cuva svoju privatnost i ne opterecuje okolinu.
Nebitno mi je kojih je godina i odakle potice.

Mogu sa sa njom vise ili manje saglasiti ali nikada nije napadna i drska. Osetljiva na potrebe drugih i strpljiva kada razgovara.

Moje najvece iznenadjenje je jedna nasa voditeljka, cudnog izgleda i sada vec starija zena. U poslednje dve godine, tokom lepih dana, neretko pijemo kafu u istom kaficu.
Ona je fantasticna dama!
Izgleda specificno ali njeno ponasanje! Kako sedi, kako se javi svima, pokupi za sobom, mirnoca, tisina...da mi je neko pricao, nikada ne bih verovala.
Tako da...damu cine maniri.
Cak i kada maksimalno cudnovato izgleda.

damu svakako čine maniri, kultura, umjerenost, obrazovanje i financijska neovisnost i sve to kao prirođene osobine bez neke lazne slike
eto da sam rečit i načitan ovako bi nekako i ja opisao damu

Back