Šta je to bolji život?

..iskljucivo stanje volje...

Bolji tj. dobar zivot ne zavisi od mesta gde zivimo, zavisi iskljucivo od nase volje za zivotom.
Ja sam neko ko voli da posmatra i analizira i najiskrenije osmehe vidjala sam kod ljudi
koji strasno znaju da uzivaju u malim, svakodnevnim poslovima koji nisu vezani za novac.
Mogu da imaju pun dzep para, zive u vili od 500 kvadrata oni ce i dalje raditi ono sto ih ispunjava...
...zalivace bastu recimo i uzivati u ukusu onih par sazrelih papricica, popravljace satic od par stotina dinara
iako moze da kupi rolex recimo...:lol:
Ima nečega i u tome. Ali ćeš šipak da uživaš u malim stvarima kad pored
tebe danima gori deponija. Na primer..

..iskljucivo stanje volje...

Bolji tj. dobar zivot ne zavisi od mesta gde zivimo, zavisi iskljucivo od nase volje za zivotom.
Ja sam neko ko voli da posmatra i analizira i najiskrenije osmehe vidjala sam kod ljudi
koji strasno znaju da uzivaju u malim, svakodnevnim poslovima koji nisu vezani za novac.
Mogu da imaju pun dzep para, zive u vili od 500 kvadrata oni ce i dalje raditi ono sto ih ispunjava...
...zalivace bastu recimo i uzivati u ukusu onih par sazrelih papricica, popravljace satic od par stotina dinara
iako moze da kupi rolex recimo...:lol:
Slazem se.

Neki depresivac ce osecati svu teskobu zivota, cak i kada zivi u materijalnom bogatstvu i nevidjenoj popularnosti. Primera ima milion, najpoznatiji iz sfere umetnosti npr.

Sa druge strane, masa ljudi na ivici egzistencije, koji nisu skloni depresiji, ne oseca ni priblizno tu teskobu; pa cak i kada ih napadnu vukovi po planinskim selima, oni se odmah spremaju u borbu pod uticajem adrenalina, nemaju tu depresivnu notu.

Izuzetak moze da bude jedino primeri fizicke bolesti, kada objektivno fizicka bolest utice na to da ne mozes voljom da prebrodis fizicki losu situaciju.

Da ali covek kome je voljno stanje na visokom nivou, on ce bez problema promeniti mesto stanovanja
ukoliko mu nesto ne odgovara..
..bez straha, bez osvrtanja, bez jao pa kako, gde, kuda...moto takvih ljudi je ideemooo....
Da, naravno. Takvi ljudi nisu robovi ograničenjima, niti tuđim idejama
o tome šta život čini boljim. Ali oni su retkost..

Gledajući putopise Anreja Maričića, stekla sam utisak da najbolje
žive oni ljudi koji su se prilagodili prirodnoj sredini u kojoj žive.
Žive od onoga što priroda baš na tom mestu u obilju daje, pa
bez većeg napora proizvode nešto što treba i njima i ljudima
koji žive na drugom kraju sveta. Nemaju potrebe da koriste čak
ni mehanizaciju, ni pesticide, herbicide i ostale gluposti.
Uz najmanje uloženog truda dobijaju najviše. U materijalnom
smislu. A tu su i osmesi. Deluju zadovoljno, stabilno, sigurno.
Dalji razvoj na intelektualnom ili duhovnom planu ne zahteva
da se sa tog mesta miču. Sve ostalo što traže, nalazi se u njima.

Eto... ja za sebe ovu temu reših.. :kafa:

Šta je to bolji život? :think:
Neka univerzalna formula za to ne postoji.. tj kako za koga.
Nekome je bolji život ako ode iz grada u "šumu", drugom ako promjeni bračnog partnera, trećem ako nadje bolji posao, xxx ako mu se posreći pa nadje srodnu dušu... i ima toga napretek.
Ali ipak, ako se nešto od svega ovoga desi, tj ostvari, koliko će to trajajti naše ushićenje tog "boljeg života"?.. godinu, dvije.. dest ili mjesec, dva?
ILi je bolji život ono čega nismo ni svjesni a to je da smo samo normalni, zdravi, voljeni, zadovoljni, poštedjeni od pogubnih poroka u vidu d*oge, kocke, kladionica. Dovoljno je jednom da se "zaluta" u neku od psihijatrijskih bolnica i uvidi da smo doista veliki srećnici.. i šta će nam bolji život od svega toga?

Možda se bolji život krije u zahvalnosti? Ili loš u manjku iste? Možda je ljudima dobro, a ne znaju? Možda je ljudima i loše, a misle da im je dobro?
Ima svega. Bitne su i okolnosti i naša reakcija na okolnosti. Može da
nam bude dobro, a da imamo ideju da postoji bolje. Ko u basni o psu
koji je ispustio kosku da bi dohvatio veću, a ta veća je bila iluzija, pa
je ostao bez ručka.
Tako mi deluju recimo ljudi koji su formirali siromašna geta blizu
velikih gradova. Iz mog ugla gledano, gore ne postoji. A njih tu drži
neka nada ili ne znam ni ja šta..

Back