Šta je to bolji život?

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Ne, nije serija sa najviše repriza na rts-u. Mada naše ideje o boljem
životu jesu prilično uslovljene tom serijom. Samo kad bi nas neko
nasledstvo strefilo, sve bi se rešilo. A da li je tako?

Šta sve određuje kvalitet života?

Davno sam gledala neku reportažu o staroplaninskom selu u kome
su ljudi živeli prilično izolovano, baveći se onim poslovima koji su
bili mogući u njihovom okruženju i isplativi. Najviše su proizvodili
kačkavalj. Područje idealno za ovčarstvo, plus su imali i pećine
koje su im služile kao komore za proizvodnju kačkavalja. Vrhunski
proizvod koji je osamdesetih stizao i do Bele kuće. Toliko su novca
zaradili, da su decu poslali na školovanje. Tako su im rekli da će
postati stručniji i da će proizvodi biti bolji. Ali.. deca se samo nisu
vratila..
Danas Mlekara Pirot, sa svim stručnim kadrovima i svim savremenim
tehnološkim dostignućima takav proizvod ne može da napravi.
Nepsmeni seljaci su mogli.
Čemu je onda obrazovanje služilo, osim da decu indoktrinira
nekim pogrešnim idejama o boljem životu?

Сви смо ми индивидуе, тако да оно што се мени свиђа, не мора да се свиди и теби, тако да... Тај живот на планини изгледа романтично, али далеко од тога да је лак...
Život nigde nije čoveku sasvim lak. Čak i da je sve oko njega savršeno, neke
će unutrašnje borbe imati. Slažem se da ne moramo svi istim životom živeti
i istim se poslovima baviti. Ali, ako smo u takvom okruženju da nam priroda
nešto već olakšava, zašto to ne iskoristiti? Ne moram ja da jurim za ovcama
po pašnjacima. Mogu da tkam ili da predem ili da kuvam. Mislim, čitava ta
organizacija traži razne poslove zapravo.

Realno, koliko su bezbedniji u gradovima?
Zavisi. Bio sam na Durmitoru na kampovanju u sklopu treninga i vojne čizme u avgustu. Svi smo nosili štapove i udarali njima od zemlju jer smo doslovno prolazili kroz zmijarnik.

Osim zmija, kurjaci su, kako su ljudi pričali, jedne zime celu noć sve do svitanja pokušavali da provale u kuću. Kuća, to je drvena ali jaka građevina, sa drvenim ali masivnim i jakim vratima.

Toliko o bezbednosti. Valjda su oni bezbedniji, ni zmija neće da ujede ako znaš da treba da hodaš lupajući štapom od zemlju.
Koliko im je život lakši, radosniji, ispunjeniji?
Lakši nije, ali na neki način koji ne mogu da objasnim, srećniji i zadovoljniji i radosniji jeste.
Plus što su deca mnogo kreativnija. Šta sve ne prave od klipova kukuruza, iz zabave. Sposobniji su od dece iz grada.
A ni ne znaju koliko zapravo teško žive. Teško je.

Kako za koga.. neko mašta o milionima, kamionima, neko o pravim, iskrenim prijateljima, neko da bude najbolji, najpametniji.. ali kakav god život da živimo, bio on bolji ili lošiji treba ga proživjeti punim plućima jer jedan je život a on nije vjječan.
Instiktivno, svi mi radimo na tome da nam život bude bolji. Ali dok je neko srećan sa malim stvarima, neki nisu iako imaju sve što mogu poželjeti.
Svi želimo biti dio nekakvog egzotičnog, bajnog života ali ne zaboravimo da se najveća sreća doživljava dok smo na putu do njega.. pa dokle god stignemo.
Zato uživajmo u ovom danu jer će sutra biti jedan od onih dobrih starih dana koji će nam nedostajati. :)

Zavisi. Bio sam na Durmitoru na kampovanju u sklopu treninga i vojne čizme u avgustu. Svi smo nosili štapove i udarali njima od zemlju jer smo doslovno prolazili kroz zmijarnik.

Osim zmija, kurjaci su, kako su ljudi pričali, jedne zime celu noć sve do svitanja pokušavali da provale u kuću. Kuća, to je drvena ali jaka građevina, sa drvenim ali masivnim i jakim vratima.

Toliko o bezbednosti. Valjda su oni bezbedniji, ni zmija neće da ujede ako znaš da treba da hodaš lupajući štapom od zemlju.
Dok u većim naseljima već moraš da paziš i kako ulicu prelaziš. Zmija
nema, al pijanih vozača ko pleve. U kuće ne provaljuju vukovi već
lopovi. Opasnosti po čovekov život i zdravlje ima svuda, samo što su
različite.

Ne, nije serija sa najviše repriza na rts-u. Mada naše ideje o boljem
životu jesu prilično uslovljene tom serijom. Samo kad bi nas neko
nasledstvo strefilo, sve bi se rešilo. A da li je tako?

Šta sve određuje kvalitet života?

..iskljucivo stanje volje...

Bolji tj. dobar zivot ne zavisi od mesta gde zivimo, zavisi iskljucivo od nase volje za zivotom.
Ja sam neko ko voli da posmatra i analizira i najiskrenije osmehe vidjala sam kod ljudi
koji strasno znaju da uzivaju u malim, svakodnevnim poslovima koji nisu vezani za novac.
Mogu da imaju pun dzep para, zive u vili od 500 kvadrata oni ce i dalje raditi ono sto ih ispunjava...
...zalivace bastu recimo i uzivati u ukusu onih par sazrelih papricica, popravljace satic od par stotina dinara
iako moze da kupi rolex recimo...:lol:

Poslednja izmena:
A vidi, nije to planina kao čuka neka u Montenegru ili u Andima na 4000m.
Nadmorska visina 900m pored reke. Prilično pitom kraj. Imali su struju,
vodu, put, poštu, dom zdravlja, prevoz organizovan do grada. Za ono
vreme su imali sve.
Subvencionisana struja, subvencionisan Dom zdravlja i apoteka, i subvencionisan prevoz, govori o tome da je ta zajednica neodrziva na duze staze.

Back