Šta je sve stradalo prilikom bombardovanja Beograda 1941. i 1944. ?

gost 265083

Zainteresovan član
Poruka
428
Konkretno - Šta je sve stradalo prilikom bombardovanja Beograda 1941. i 1944. ? Zna li se pouzdano o broju stradalog ljudstva ?

Da li znamo šta je sve uništeno od kulturno-povjesnih spomenika ? Imamo li ikakvog traga kakvi spisi neprocjenjive vrijednosti bivaju uništeni prilikom bombardovanja ? Procjenjuje se oko 300.000 u NB. Tu su bili srednjovjekovni spisi od kojih mnogi nisu ni bili obrađeni. Tu su i lične biblioteke Vuka Karadžića, Lucijana Mušickog i brojne knjige o čijoj jednoj ili drugoj vrijednosti možemo samo nagađati.

Ukoliko neko od cijenjenih forumaša posjeduje kakve spiskove odnosno popise sačinjene prije bombardovanja, u kojima možemo saznati šta je sve otišlo bestraga, zamolio bi da postavi.

Немачки фелдмаршал фон Клајст је на суђењу после рата изјавио: „Ваздушни напад на Београд 1941. године имао је првенствено политичко-терористички карактер и није имао ништа заједничко са ратом. То бомбардовање из ваздуха било је ствар Хитлерове сујете, његове личне освете.“

Čini mi se jako mogućim. :think:

Čini mi se jako mogućim. :think:

A sta ti se to cini mogucim? Do 27. marta 1941. Hitler nije imao nista protiv Srba (nema nijednog dokumenta, dokaza itd. o icemu slicnome, cak po tvrdnjama njegovi ljudi, imao je veliko postovanje za Srbe).. Dolazi 27. mart i sve se mijenja.. taj 27. mart je bezumlje propraceno napadima na njemacke objekte, izaslanstva u Beogradu i linc konzula Treceg rajha ... kao i do tada nevidjeni politicki samar Njemackoj, koja je u tome trenu bila na vrhuncu svoje moci (o cemu su pisale sve svjetske novine)..
Da, bilo je i licno, i politicki i vojno... Dokle bi Hitler dogura da je dopusta svakome zecu da dize qitu na njega?? Kako god da okrenes, to sve nije moglo proci nekaznjeno.

Sto se tice propasti srpskog kulturnog blaga, ko je tad vodio racuna o tome? Sigurno ne razni "jugosloveni".. Znas li kolko je propalo vrijednosti u tkz. hrvatskoj drzavi, npr. kad je zapaljena biblioteka Karlovackog vladicanstva??

A sta ti se to cini mogucim? Do 27. marta 1941. Hitler nije imao nista protiv Srba (nema nijednog dokumenta, dokaza itd. o icemu slicnome, cak po tvrdnjama njegovi ljudi, imao je veliko postovanje za Srbe).. Dolazi 27. mart i sve se mijenja.. taj 27. mart je bezumlje propraceno napadima na njemacke objekte, izaslanstva u Beogradu i linc konzula Treceg rajha ... kao i do tada nevidjeni politicki samar Njemackoj, koja je u tome trenu bila na vrhuncu svoje moci (o cemu su pisale sve svjetske novine)..
Da, bilo je i licno, i politicki i vojno... Dokle bi Hitler dogura da je dopusta svakome zecu da dize qitu na njega?? Kako god da okrenes, to sve nije moglo proci nekaznjeno.
Sto se tice propasti srpskog kulturnog blaga, ko je tad vodio racuna o tome? Sigurno ne razni "jugosloveni".. Znas li kolko je propalo vrijednosti u tkz. hrvatskoj drzavi, npr. kad je zapaljena biblioteka Karlovackog vladicanstva??

Знаш како та прича има и другу страну,далеко од тога да ниси у праву.
Хитлер до 27.марта није имао ништа против Срба јер са Србима није ни планирао да ратује,зато је и иницирао споразум 25.марта да се осигура.
Поред тога Немачка је већ до тада подјармила краљевину Југославију у финансијском смислу.Тако да је Југославија већ зависна од Немачке са којом има највећи трговински промет,немачке фирме већ експлоатишу наша природна богаства и ресурсе неопходне немачком тржишту и са тим хране немачку ратну индустрију.Хитлер тада увелико размишља о инвазији на Русију.
Какво је мишљење имао о Словенима,и каквих се расних закона држао,вероватно би и ми дошли на дневни ред,као и што јесмо.
Далеко од тога да подржавам пуч од 27. марта.

Po sjecanju bi ti mogao ovo reci... Tkz. kraljevina jugoslavija je bila ruglo u svakom smislu - politicko, ekonomsko, zakonsko itd. (pa tu cak sam kralj izvrsio drzavni udar i srusio zakone koje je sam skrojio?).. Cak i tada, pred sam rat, Englezi i Francuzi itd. imali su daleko veceg udjela u ekonomiji tkz. kraljevine, nego Njemci, pa time i interesa.. Ovo pisem po sjecanju, a sad me mrzi da prebiram po knjigama. Najveca srpska nesreca je bas ta "jugoslavija"... ona je vezala Srbima ruke, ona ih je gurala u propast i stradanja...
Ja vjerujem da bi Srbi, da su bili sami, daleko bolje prosli... moguce je da bi cak izbjegli rat, a ako i ne bi, on bi bio nista gori nego recimo od onog u Holandiji ili Norveskoj. Dodje jako nevrijeme, a ti se pokrijes ceradom, pa neka i prokisnjava i nek se malo smrznes, ali nevrijeme prodje i izadje sunce ... a tebi ne fali ni pero. No, "jugoslavija" je Srbina bacila na vjetrometinu, i bez cerade i bez obuce i bez odjece .. da se smrzne i - crkne...

Samo misljenje o Slovenima nije nista znacilo.. niti je tu bio problem u samim Slovenima kao Slovenima, osim puke propagande... vec je problem bio u tome sto su Sloveni stajali na putu prosirenja na istok, pa su zbog toga i stradavali.. Mi nijesmo bili na istoku niti u tijem planovima, pa stoga ne vidim da bi prosli kao Rusi, Poljaci, Cesi, pa i Slovenci ...

I jos jedna stvar... Nedicu se prigovara da je bio izdajnik, kolaborator i sl. gluposti.. a taj isti Nedic je odbio da posalje srpsku SS diviziju na istocni front.. Ja bi licno volio da je on to uradio, jer vjerujem da bi to spasilo stotine iljada srpski zivota i olaksalo polozaj Srba u cijeloj bivsoj tkz. kraljevini ... a ni "tisucljetna uljudba" ne bi mogla onako tamaniti Srbe kako je tamanila.

Poslednja izmena:
Po sjecanju bi ti mogao ovo reci... Tkz. kraljevina jugoslavija je bila ruglo u svakom smislu - politicko, ekonomsko, zakonsko itd. (pa tu cak sam kralj izvrsio drzavni udar i srusio zakone koje je sam skrojio?).. Cak i tada, pred sam rat, Englezi i Francuzi itd. imali su daleko veceg udjela u ekonomiji tkz. kraljevine, nego Njemci, pa time i interesa.. Ovo pisem po sjecanju, a sad me mrzi da prebiram po knjigama. Najveca srpska nesreca je bas ta "jugoslavija"... ona je vezala Srbima ruke, ona ih je gurala u propast i stradanja...
Ja vjerujem da bi Srbi, da su bili sami, daleko bolje prosli... moguce je da bi cak izbjegli rat, a ako i ne bi, on bi bio nista gori nego recimo od onog u Holandiji ili Norveskoj. Dodje jako nevrijeme, a ti se pokrijes ceradom, pa neka i prokisnjava i nek se malo smrznes, ali nevrijeme prodje i izadje sunce ... a tebi ne fali ni pero. No, "jugoslavija" je Srbina bacila na vjetrometinu, i bez cerade i bez obuce i bez odjece .. da se smrzne i - crkne...

Samo misljenje o Slovenima nije nista znacilo.. niti je tu bio problem u samim Slovenima kao Slovenima, osim puke propagande... vec je problem bio u tome sto su Sloveni stajali na putu prosirenja na istok, pa su zbog toga i stradavali.. Mi nijesmo bili na istoku niti u tijem planovima, pa stoga ne vidim da bi prosli kao Rusi, Poljaci, Cesi, pa i Slovenci ...

I jos jedna stvar... Nedicu se prigovara da je bio izdajnik, kolaborator i sl. gluposti.. a taj isti Nedic je odbio da posalje srpsku SS diviziju na istocni front.. Ja bi licno volio da je on to uradio, jer vjerujem da bi to spasilo stotine iljada srpski zivota i olaksalo polozaj Srba u cijeloj bivsoj tkz. kraljevini ... a ni "tisucljetna uljudba" ne bi mogla onako tamaniti Srbe kako je tamanila.
Па сад да је краљевина Југославија обиловала трзавицама мањим и већим ту си у праву,и да је доста дога било недефинисано или слабо дефинисано,међутим пред сам рат највише удела у југословенској економији имају управо Италијани и Швабе.

Delo američkog istoričara Džejkoba Hoptnera objavljeno u SAD 1962. godine (na srpskohrvatskom jeziku objavljeno u Rijeci 1972. godine). Autor je 1946. i 1947. godine boravio u Jugoslaviji kao predstavnik američkog Crvenog krsta i verovatno je da ga je taj boravak podstakao da napiše knjigu o istoriji Kraljevine Jugoslavije u periodu namesništva (1934.-1941.), u kojoj se pretežno bavio spoljnom politikom i međunarodnim odnosima ove države.

................Oblikovanju jugoslovenske spoljne politike nakon 1936. godine u velikoj meri su doprinosili i priroda i smer njene spoljne trgovine. Jugoslavija je izvozila prevashodno poljoprivredne i stočne proizvode, kao i drvne i rudne rezerve. Uvozila je industrijske uređaje, tekstil, koks, prevozna sredstva i slično. U jugoslovenskom izvozu najvažniji su bili poljoprivredni i stočni proizvodi, koji su prosečno činila nešto manje od 50% jugoslovenskog izvoza. Sa druge strane, kako se rat bližio, izvoz jugoslovenskih ruda se udvostručio (1926-30. - 7,50%, 1936-39. – 14,97%). U periodu od 1926. do 1939. jugoslovenski izvoz u Francusku i Veliku Britaniju, prema kojima je bila ideološki i politički usmerena, bio je manji od izvoza u Italiju koja je smatrana za protivnika. Zatim, uloga Nemačke u jugoslovenskom izvozu i uvozu postajala je sve važnija, sve dok napokon nije prestigla i samu Italiju.................
..............................U razdoblju između 1926. i 1935. Italija je bila upadljivo najzančajni uvoznik robe iz Jugoslavije (oko 24%). Ovi privredni odnosi bili su donekle poremećeni tzv. «Rimskim protokolima», italijanskim privrednim sporazumom sa Austrijom i Mađarskom. Mala antanta je kao odgovor stvorila ekonomski savet za «usklađeno unapređivanje ekonomskih interesa» Jugoslavije, Rumunije i Čehoslovačke, koji je razradio program povećanja razmene roba i usluga, čemu je, mećutim, znatno smetala činjenica da su privrede država Male Antante bile više konkurentske nego komplementarne. Teške gubitke jugoslovenskoj privredi nanela je primena sankcija protiv Italije, koje su trajale manje od godinu dana (do juna 1936.). Iako su Francuska i Velika Britanija obećale da će pomoći Jugoslaviji da nadoknadi gubitke, samo je Britanija nešto učinila po tom pitanju. Kao posledica svega, Nemačka je ostvarila prevlast u čitavoj trgovini na području Podunavlja. Kako se rat približavao Jugoslavija je postajala sve zavisnija od trgovine sa Nemačkom, koja se, na osnovu trgovinskog ugovora iz 1934. godine, zasnivala na načelu kliringa (tj. obračunu uzajamnih dugovanja i potraživanja, kojim se otklanja upotreba stranih valuta ili zlata). Nemci, koji se nisu ustručavali da ekonomiju mešaju sa politikom, znali su da mogu da upropaste celokupnu jugoslovensku privredu ako samo prestanu da kupuju jugoslovenske poljoprivredne proizvode...........................

Слажем се да Југославија није била потребна србском народу само смо назадовали,и ово болдовано си јако лепо срочио.

Оно јесте ми нисмо на истоку али смо југо-истоку,и били смо у немачким плановима и те како,не бих ја баш поцењивао идеологију која је на расној основи побила толике људе,међу њима велики број Словена, да се неби обрушили на нас када заврше са Русима.

Па сад да је краљевина Југославија обиловала трзавицама мањим и већим ту си у праву,и да је доста дога било недефинисано или слабо дефинисано,међутим пред сам рат највише удела у југословенској економији имају управо Италијани и Швабе.

Dobro,nek je to i tacno, ali to ipak nije bio razlog za srljanje u propast, a niti su Hitleru trebali dodatni problemi jer ih je i bez nas imao i preko glave. Sto se tice tkz. jugoslavije, te trzavice su bile tolke da je sam kralj izvrsio drzavni udar (Aleksandrova sestojanuarska diktatura) i srusio zakone koje je sam skrojio.. A tek poslije njega, namjesnistvo na celu sa Pavlom, je bilo prava kriminalna politicka organizacija, kojoj nijedan zakon drzave nije znacio nista... Sve je to prethodilo 27. martu i ratu i dovelo do propasti..

Оно јесте ми нисмо на истоку али смо југо-истоку,и били смо у немачким плановима и те како,не бих ја баш поцењивао идеологију која је на расној основи побила толике људе,међу њима велики број Словена, да се неби обрушили на нас када заврше са Русима.

Nema dokaza za to.. Ja ne vjerujem da bi nam bilo ista gore nego Holandjanima ili Norvezanima, da smo pravilno odigrali karte ... ili kako je Nedic rekao, "mi u ovome obracunu velikije ne meremo ni pomoci niti odmoci". Zato jopet velim da je Nedic poslao srpsku SS diviziju na istocni front, mozda bi onaj Nojbaherov predlog o pripajanju Bosne i Hercegovine Srbiji, prosao kod Hitlera.. Hrvati su kod Njemaca bili nikakav saveznik, a Njemci su tu gledali samo svoj interes, pa bolje i takav kukavni saveznik nego nikakav.

Не треба заборавити да су Амери више пута бомбардовали Београд-доња цифра је 9 бомбардовања...

Године 1944. савезничка авијација је, уз дозволу ЈБ Тита, само Београд бомбардовала у 9 наврата, али бомбардовали су још доста српских градова, међу којима и Ниш, Краљево, Алибунар, Смедерево, Нови Сад, Крагујевац, Сремску Митровицу, Руму, Крушевац, Ковин, Панчево, Куршумлију, Грделицу, Подујево, Рашку, Сталаћ… – у више наврата. Енглески и амерички авиони полетали су са италијанских аеродрома.

Од бомби које су на Васкрс пале на Београд... нису биле поштеђене стамбене четврти, цркве пуне верника, болнице, интернати, душевна болница, усташки логор на Старом сајмишту у коме су Немци и Усташе држали заточене Јевреје и Србе… Иза акције 400 тешких америчких бомбардера типа „либератор” („ослободилац”) остали су оштећени мостови на Сави и Дунаву, погођене су главна железничка станица и станице у Топчидеру и Раковици, пивара „Вајферт”, палата „Албанија”, биоскопи, студентски домови, Бајлонијева и Каленићева пијаца, а у породилишту је под рушевинама остало 15 мајки с тек рођеним бебама. Прота Братислав Маринковић из цркве Александра Невског је погинуо на Дорћолу где је после празничне литургије отишао да крсти новорођенче... у београдским рушевинама пронађене неексплодиране бомбе на којима је ћирилицом било написано „Срећан Ускрс”.
http://www.akademediasrbija.com/ind...&id=360:-1944-&catid=47:ukratko-cat&Itemid=71
http://sr.wikipedia.org/sr/Бомбардовање_Београда_(1944)
http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=86&Itemid=73

Руфус, овде ћеш сигурно наћи свакакве податке ако прегледаш све стране
http://www.mycity-military.com/Drug...dovanja-na-teritoriji-Jugoslavije-u-WWII.html

Нпр, фотке
18848_176078621_MARSHALLING%20YARD%20AT%20BELGRADGE%2C%20YUGOSLAVIA.jpg

или напр. овакви детаљи:

Međutim, RICHARD G. DAVIS, u detaljnom tabelarnom pregledu navodi 12 datuma kada su ciljevi bombardovanja bili u samom Gradu. Detaljni podaci o ciljevima, broju aviona koji su napadali i količini i vrsti bačenih bombi, dokaz su da je bilo 12 bombardovanja.
Dakle, uz ono još nepotvrđeno iz 1943., ukupan broj bombardovanja Beograda mogao bi da bude čak 13.

Poslednja izmena:
Засигурно је најсрамнији пример нацистичке безобзирности бомбардовање Народне (националне) библиотеке и бомбардовање градске болнице.
Пре 2 или 3 месеца је у Народној библиотеци била изложена једна књига, Јеванђеље не могу да се сетим које тачно, која је само пуком случајношћу преживела бомбардовање Народне библиотеке на Косанчићевом венцу. Наиме, она је тада била у стану нашег најпознатијег историчара Владимир Ћоровића који ју је проучавао.

Засигурно је најсрамнији пример нацистичке безобзирности бомбардовање Народне (националне) библиотеке и бомбардовање градске болнице.
Пре 2 или 3 месеца је у Народној библиотеци била изложена једна књига, Јеванђеље не могу да се сетим које тачно, која је само пуком случајношћу преживела бомбардовање Народне библиотеке на Косанчићевом венцу. Наиме, она је тада била у стану нашег најпознатијег историчара Владимир Ћоровића који ју је проучавао.

А шта рећи за мирнодопско уништавање старих књига од стране ретарда ? Скандал и брука.
http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=905&yyyy=2012&mm=08&dd=21&nav_id=636567

Back