Šta je sreća?

Sreca je onaj osecaj ispunjenosti koji se trosi i moras stalno da ga pratis....

Mnogima je sreca kada se nesto stalno desava, pa umesto da se desava u pravcu koji prati srecu, oni to kontriraju misleci da je sreca dosadna.
Sreca je osecaj ispunjenosti u predelu grudi a na primer leptirici u predelu stomaka su povezani sa zaljubljenoscu.

No, posto je ispunjenost privremena a srecu bi smo takodje mogli definisati kao nesto trajno, zrelo i stabilno, nevezano za promenljiva osecanja, u tom slucaju predhodna definicija nije tacna.
 
Čudno je kako je ljudima malo potrebno da budu srećni i jos je čudnije kako im bas to malo nedostaje.
Ivo Andric

Šta je po vama sreća i kako se ona prepoznaje, manifestuje ?
Sama citirana rečenica Ive Andrića govori kako ništa nije znao o sreći i njenoj pravoj prirodi.
Humana svest, tačnije svako od nas je u ovom životu na neprekidnom putu ka sreći. Zato nam se čini da nam treba baš ta mala stvar da bismo se osećali srećnim. Onog trenutka kada tu malnekost dobijemo na neki od načina, budemo "srećni", radosni izvesno vreme i eto nas ponovo na početak. Tada otkrivamo da se pojavilop nešto drugo što nam treba da se osećamo srećnim.
To je još i dobro ako su to male stvari ali nevolja je što sa vremenom one rastu jer nša negativna pasija uma sve više raste i postaje sve nezasićenija. Dogodi se da dosegnemo tolike apetite poput ovih danas kojima nedostaje cela planet6a zemlja jer bi se i tada brzo zasitili i otkrili bi da sreća nije stigla. Tada bi poželeli i činilo bi im se da im nedostaje cela galaksija itd., itd.
Sve ovo kaže da sreća nije stvar posedovanja već stvar stanja svesti same osobe a svest je duhovna kategorija.
Mi, Duša, jesmo pravi generator sreće u nama samima a taj osećaj sreće se budi u nama uvek kada se naša svest makar za malo pomeri iz prethodnog stanja svesti. Zato možemo reći da sreću uvek osećamo kada se pokrenemo na putu ka našem duhovnom cilju a to je dosezanje duhovne slobode ili onoga što Hrišćani zovu Spasenje.
Na kraju, osećaj srtećebude prisutan kada dosegnemo ono stanje svesti u kojem ostvarimo puni kontakt sa samom suštinom živta koju znamo kao Duh, Sveti Duh, Reč Boga ili ma kojim drugim ime3nom kojih ima nekoliko desetina.
Ukratko sreća je duhovna kategorija a nikako materijalistička i ne dolazi iz spoljašnih posedovanja. Da, neophodno je obezbediti životne potrebe u ovom svetu ali sreća je ipak nešto unutarnje, nešto što mi Duša generišemo i prenosima našim spoljašnim osećajima.
Ovo je razlog da se mi nekog jutra možemo probuditi umornim, tmurnim, neraspoložnim a da dođe dan kada se opet bez naizgled ikakvih vidljivih razloga osećamo laganim, ispunjenim i srećnim. Tako je zato što dođe taj dan kada smo mi Duša, i te kako ushićeni i terevenčimo u svojoj sreći.
 
Čudno je kako je ljudima malo potrebno da budu srećni i jos je čudnije kako im bas to malo nedostaje.
Ivo Andric

Šta je po vama sreća i kako se ona prepoznaje, manifestuje ?
U trenutku. U sekundi. U lepom iznenađenju, ono "Štaaa?- Jupiiii!" I to je to. Duže ne može.
Mada mislim da je sreća neizdrživa emocija na duže vreme. Ne znam koliko sam razumljiv.
 
40eca57658e8b84a8b45920f940749b3.jpg
 
Срећа, један од ретких апстрактних појмова за који немам своју дефиницију.

Давно ми један другар рече да је срећа појам филозофа из 19-ог века,
и да уствари не постоји ...

Сад ми пада на памет, срећа је лепа реч, па хајде да јој ипак нађемо неки смисао.
Падају ми на ум две дефиниције:

1. Срећа је кад добијеш на лутрији
2. Срећа је кад се осећаш као да си добио на лутрији
 

Back
Top