izvodi, po pom izboru, bekonovog eseja O prijateljstvu...
onaj ko je prvi izrekao misao: ko god uživa u samoći ili je divlja zver ili bog, teško da je mogao da u manje reči da kaže više istine i više neistine u isti mah. Jer veoma je tačno da urođena ili potajna mržnja prema društvu ima nešto od divlje zveri, ali veoma je netačno da u tome ima ma čega božanskog - osim kada ne proishodi iz uživanja u samoći, već iz ljubavi i želje prema osamljenosti radi uzvišenijeg načina života...malo ljudi uviđa šta je samoća, a šta sve ona obuhvata. jer gomila nije društvo i lica su samo galerija slika, a razgovor je samo zvečeći cimbal onde gde nema ljubavi....
glavni plod prijateljstva jeste ono što pruža olakšanje i odušku srcu punome i nabujalome od svakovrsnih jakih osećanja...drugi plod prijateljstva krepi i jača um, kao što onaj prvi to čini u pogledu osećanja. jer dosita, kao što prijateljstvo pretvara buru i nepogode osećanja u lep dan, tako i pomračinu i zbrku misli pretvara u svetslos razuma....dobro je rekao temistokle caru pesisjskome da: govor liči na šaren zastor, čije se slike lepo vide kad je razastrt, a kada je uvijen, onda su slike skrivene i nejasne- ovaj drugi plod prijateljstva - koji se sastoji u otvaranju uma - ne ograničava se samo na prijatelje koji mogu da posavetuju (ti su doista najbolji), no i bez toga čovek uči od sebe sama, i iznosi svoje misli na svetlost, i oštri svoj duh kao o tocilo, koje samo ne seče. jednom rečju, bolje je da se čovek ispriča i pred kipom ili slikom nego da dozvoli da mu misli zamru ugušene.
dodaj sada, da bi ovaj drugi plod prijateljstva bio potpun, i ono drugo što vidljivije spada u okvir običnog opažanja: naime, iskren savet prijatelja. Heraklit dobro veli u jednoj od svojih čuvenih zagonetnih izreka: Suva je svetlost uvek najbolja. I izvesno je da svetlost koju čovek dobija tuđim savetom suvlja i čistija od one koja potiče iz njegovog uma i suđenja.... Sv. Jakov: ko sluša reč, a ne tvori, on je kao čovek koji gleda lice tela svojega u ogledalu, pa otide i odmah zaboravi kakav beše....
posle ova dva plemenita ploda prijateljstva (mir u duši i podrška razumu), sledi poslednji plod koji je kao nar, pun mnogih jezgara: mislim na pomoć u sudelovanju u mnogoj poduhvatima i prilikama. najbolji način za to je da čovek pogleda koliko stvari ne može da izvrši sam, pa tu i strodrevna izreka da je prijatelj još jedno "ja". ljudi imaju svoje vreme i čovek ima telo kojim je vezan za jedan prostor, ali gde postoji prijatljstvo sva životna poslovanja njemu su i njegovom zameniku takoreći zajemčena. zatim, prijatelj može da govori onako kako potreba nalaže, a ne onako kako pogoduje sagovorniku. ali nabrajti sve ovo, bilo bi beskrajno - ja sam naveo pravilo kad je nepodesno da čovek igra sam svoju ulogu, ako nema prijatelja, može da napusti pozornicu.......