Sta je presudno?
Puno faktora, ali sta god covek radio, najvaznija je GENETIKA. Hormonalni tokovi. Vreme ulaska u pubertet. Zivotni stil. Nacin ishrane i sportske aktivnosti, ali blago umerene, jer one dizu testosteron koji utice da muskarac izgleda starije. Meditacije, opustanja, zivot bez stresa.
Pusti javne licnosti, vecina njih su izoperisane milion puta i nad njima se bukvalno radio genetski inzenjering. Evo, i ja ti sada mogu reci da sam uradio 20 operacija a da li ti to znas? Ne. Neces da imas pojma i imas da mis e divis kako izgledam. A sta tek reci za neke tamo zvezde?
U principu ako te zanima ova tema, uzmi uci sve o celijama, biologiji, medicini itd. Da li znas da svakih udahom kiseonika celije stare i umiru? Paradoksalno deluje - kiseonik nam je potreban za zivot, potreban je celijama, ali svakim udahom kiseonika mi smo stariji i stariji. Ako svakog dana trcis, ti unosis vise ksieonika nego sto bi unosio. Znas sta to znaci, iako je trcanje nacelno zdrava aktivnost i zaista poboljsava zdravlje.
Mnogo zavisi i od hormona. Danas mladi sve ranije i ranije ulaze u pubertete, i imaju sve jace i jace znake sekundarnih polnih karakteristika. Zato i u nekim ranijim godinama kasnije nastupaju i tumori.
Pogledajmo kako je u svetu bodibildera - Oni su ono sto bi se moglo reci "fast forward" zivota i zivljenja, odn. na njima mozemo sagledati zivot kao ubrzan na traci. Oni uzimaju razne lekove i androgeno anabolicke steroide i time sve ubrzavaju - debljanje misicnih vlakana, brzu resorpciju proteina, brzi odmor, manje umora, manje bola itd.....
Kada ih covek pogleda, svi skoro izgledaju starije nego sto jesu. Najgore od svega je to sto nekog ako si znao pre toga, pa ga ne vidis jedno godinu - dve i posle ga vidis - ne mozes da ga prepoznas.... Ne samo zbog telesnog izgleda....Govorim o glavi. Izmeni im se fizionomija lica, ocelave veoma brzo......Ako su imali neke pocetne celije tumora, to je sada u mahu i karcinom stize. Sve se ubrzava neverovatnom brzinom. Oni dok su pod time se osecaju jako, mocno, "zdravo" ali to je samo lazni osecaj, jer je bol potreban ljudskom organizmu, kao i umor - jer nas ukazuje kada trebamo da povucemo rucnu.
Eto to sam naveo kao primer. Visoki hormoni uticu da muskarac veoma brzo ostari i izgleda starije od svojih vrsnjaka.....Iako je to nekima cool do 25-e godine, posle kukaju od 35-e pa na dalje jer izgledaju kao dedice.
Tako da genetika je neumoljiva. Neko ce imati babyface i u 40 godina, samo sa sedom kosom, a neko ce biti procelav u 23 sa onom penzionerskom polucelavom frizurom gde kosu ima samo sa strane, i izgledace kao da ima 45 godina.
Skoro bas gledah kako danas izgleda glumac "Karate Kid" filma, da ne poveruje covek........A i dok je glumio u filmu svi su kontali da je tinejdzer - 15-16 godina, a on je zapravo u filmu imao 23.
Tako da ono - mozes ovu temu da istrazujes ako te interesuje nauka i sam fenomen....Ali ako to nesto juris zbog sebe....Prestani. Preporucujem ti da odes kod psihologa - mnogo ces brze i lakse resiti problem, koji ako imas, ocito da imas i da ti smeta..... U principu nista ti tu ne mozes mnogo da promenis koliko god jeo zdravo i legao u 8 uvece da spavas i pio tamo neke cajeve i biljke i sl....Jer zivot je takav - Neces uvek moci da legnes rano (pogotovo decu kada dobijes), neces moci uvek da jedes zdravo, neces moci uvek da se bavis sportom, neces uvek moci ovo, ono......Neces moci da zaustavis stres i da se sakrijes od njega, samo da naucis da te ne iscrpljuje previse, a uvek ce biti on tu da ti kvari "mladost i lepotu" hteo ne hteo ti.......
Poenta je da ce neko raditi sve najgore sto se ne treba raditi i bice kao da ima 25 godina celog zivota, a neko ce raditi sve kako treba i u 23 ce izgledati kao dedica, iako je iznutra mlad i zdrav, jak, pun kondicije i zivota......Jednostavno to je tako.
Pogledaj azijatkinje - u 45-50 godina izgledaju kao da imaju 20. A i muski.... Jednsotavno to je genetika, i ti sad mozes da jedes svakog dana pirinac i da treniras Kung Fu u prirodi, ali nikada neces to postici. Tako da ono, nemoj ni previse da se nadas i da ovde neke savete prihvatas zdravo za gotovo da ces videti neko poboljsanje - JER NECES, a samo ces uvideti psihicku frustraciju jer ne dobijas ono sto zelis.
Naravno, ne znaci da sve dobro ne trebas primenjivati - to je dobro zbog samog zdravlja, i zbog zdravlja trebas da se trudis da radis to, a ne zbog izgleda.......Ponekad kada se covek dublje razmisli, shvati da je tuzno kako bi ljudi posebno zene sve uradili za izgled, a zdravlje je uvek nekako po strani uz floskulu - Ma bas me briga, mora se nekad umreti, ma smor mi je ceo zivot da pazim nesto i da se strecam, jednom se zivi, bla bla bla......A kada je izgled u pitanju onda - MOOOOORAM, MOOOORAM, sve staje u zivotu dok se izgled ne dovede do savrsenstvaaaa !
Materijalizam. Ceo svet je moralno potonuo. Vidi se na svakom koraku i na svakom primeru.