Шта је посао политичара?

Zoroastar

Domaćin
Poruka
3.783
О политичарима се говори и пише све и свашта.
Ево два питања па, ако хоћете, одговорите.

Шта би, по вама, требало да буде посао политичара, оно што би оправдало њихово постојање?
И да ли се они баве тиме или нечим другим и чиме?

Vratio bih ja sistem Knezova.

Ljudi koje bira neposredno narod.

Koji za svoje učešće u donošenju zakona ne bi dobijali platu a odgovarali bi narodu imovinom i glavama ako se država dovede u bankrot zbog njihovih donesenih ili nedonesenih odluka

Tad bi se znalo ko sme da se prihvati uloge kormilara.

U načelu se slažem, mada bih to prilagodio vremenu u kojem živimo. Po meni, potrebno je vratiti jaku lokalnu samoupravu u organizaciji vlasti. Dakle, opštine koje imaju značajna ovlašćenja, a ne kojekakve regije i sl. Na čelu tih opština treba da bude načelnik (naziv funkcije i nije od značaja, može i guverner, knez, kakogod), koji se bira neposredno od strane gradjana u toj opštini, i koji istima neposredno odgovara za svoj rad. Ne treba ga ubijati ako radi loše, ali ga obavezno treba smjeniti sa funkcije, odnosno on mora da snosi političku i krivičnu odgovornost (ako krši i zakon). Takav načelnik opštine bi sam postavljao šefove operativnih odjeljenja u opštinskoj upravi, koji bi bili direktno odgovorni njemu. Tako bi se precizno locirala odgovornost, a ne kado sada da se ona rasplinjuje izmedju načelnika opštine, skupštine, pojedinih odjeljenja, republičke vlasti itd. Sistem u kojem niko nije odgovoran valja transformisati u sistem u kojem se tačno zna ko je odgovoran.

U načelu se slažem, mada bih to prilagodio vremenu u kojem živimo. Po meni, potrebno je vratiti jaku lokalnu samoupravu u organizaciji vlasti. Dakle, opštine koje imaju značajna ovlašćenja, a ne kojekakve regije i sl. Na čelu tih opština treba da bude načelnik (naziv funkcije i nije od značaja, može i guverner, knez, kakogod), koji se bira neposredno od strane gradjana u toj opštini, i koji istima neposredno odgovara za svoj rad. Ne treba ga ubijati ako radi loše, ali ga obavezno treba smjeniti sa funkcije, odnosno on mora da snosi političku i krivičnu odgovornost (ako krši i zakon). Takav načelnik opštine bi sam postavljao šefove operativnih odjeljenja u opštinskoj upravi, koji bi bili direktno odgovorni njemu. Tako bi se precizno locirala odgovornost, a ne kado sada da se ona rasplinjuje izmedju načelnika opštine, skupštine, pojedinih odjeljenja, republičke vlasti itd. Sistem u kojem niko nije odgovoran valja transformisati u sistem u kojem se tačno zna ko je odgovoran.

Naravno , prilagođeno .

Upotrebio sam izraz Knez jer mi zvuči ilustrativno, oslikava časnog čoveka.

Kad čujem "visoki predstavnik" ili "Guverner" ili "Načelnik" , nekako mi muka pripadne.

Posao političara je da artikulišu i zastupaju interese interesne grupe koja ih podržava.

Tačno.
Interesne grupe
Ali realno gledano, niko od nas kao pojedinac nema snage i moći da bilo šta promeni.
Zbog toga i treba uzeti učešće aktivno ili pasivno u politici.
Aktivisti političkih partija treba da u kontaktu sa gradjanstvom vide šta ih tišti i da se angažuju da svojim akcijama, nastupima u medijima i javnim skupovima, ukažu na taj problem, zarad rešavanja istog, i naravno, boljeg života cele zajednice, bez obzira na političko, versko i ko zna kakva opredeljenja.
Žao mi je što mnogi neshvataju koliko i jedan glas na izborima može doprineti da se na njima dovedu pravi ljudi na prava mesta.
Greška je što se kod nas ne prikazuju, ili se lažno prikazuju podatci o materijalnom i finansijskom statusu političara pre preuzimanja vlasti.
Razumno je razočarenje naroda u politiku i političare,ali tome su doprineli alavi pojedinci koji su iz patika sa buvljaka prešli u luksuzne limuzine, i pri tome zaboravili na svoje dojučerašnje prijatelje i komšije.
Posao političara bi trebao biti volonterski, bio bi i pošteniji, i manje bi bilo političara.

Tačno.
Interesne grupe
Ali realno gledano, niko od nas kao pojedinac nema snage i moći da bilo šta promeni.
Zbog toga i treba uzeti učešće aktivno ili pasivno u politici.
Aktivisti političkih partija treba da u kontaktu sa gradjanstvom vide šta ih tišti i da se angažuju da svojim akcijama, nastupima u medijima i javnim skupovima, ukažu na taj problem, zarad rešavanja istog, i naravno, boljeg života cele zajednice, bez obzira na političko, versko i ko zna kakva opredeljenja.
Žao mi je što mnogi neshvataju koliko i jedan glas na izborima može doprineti da se na njima dovedu pravi ljudi na prava mesta.
Greška je što se kod nas ne prikazuju, ili se lažno prikazuju podatci o materijalnom i finansijskom statusu političara pre preuzimanja vlasti.
Razumno je razočarenje naroda u politiku i političare,ali tome su doprineli alavi pojedinci koji su iz patika sa buvljaka prešli u luksuzne limuzine, i pri tome zaboravili na svoje dojučerašnje prijatelje i komšije.
Posao političara bi trebao biti volonterski, bio bi i pošteniji, i manje bi bilo političara.

Potpisujem. Naravno da niko od nas nema tu moć da sam mjenja stvari, mada ne treba zanemariti činjenicu da postoje kreativni pojedinci koji svojim naučnim, tehničkim ili kulturnim postignućima mogu značajno da mjenjaju ukupan društveni ambijent. Ako pričamo o politici, onda treba koristiti makar one mogućnosti koje sistem dopušta. Evo, često čujemo kako su svi političari isti. I ne daju ni pet para za narod. Ok. Odlično. Zašto se onda većina ne organizuje i ne napravi svoju stranku? Mislim, ako postojeći politički establišment ne vodi računa o većini građana, ovi mogu veoma jednostavno da oforme svoju političku stranku, da je doniraju 1 evro mjesečno, i da to veoma brzo postane dominantna stranka u Srbiji.

Naravno, to se neće desiti zbog apatije i indolentnosti većine gradjana, i prema tome, odgovornost za loše stanje u Srbiji jeste i na njima. Ja prvi imam milion zamjerki na račun demokratije, ali ukoliko građani ne koriste svoja prava i ne snose odgovornost za svoje obaveze-hej, pa onda su i oni krivi za to što im se dešava.

Ili, ko brani asocijacijama mladih u svim političkim strankama da se udruže oko rješavanja nekog zajedničkog problema, i da snažno lobiraju njegovo rješenje? Brani sujeta lidera i liderčića tih omladinskih aktiva, kao i strah da se ne zamjere time nekom partijskom kuronji. U tom slučaju mladi u Srbiji treba jasno da istupe i kažu "sačekaj, pa ovi mladi u svim strankama su najobičnije fukare, i ne rade ništa da poprave naš položaj u društvu. Zašto bi više svoj glas davali njima, ajde da napravimo neki alternativan vid organizovanja, te sami uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke".

Poenta priče je da danas u Srbiji previše dobrih ljudi strpljivo ćuti i gleda šta jedna bezobrazna manjina radi. U tom smislu nema razlike izmedju nijedne mejnstrim političke stranke, kao što nema razlike ni izmedju nijednog poštenog glasača bilo koje od njih.

Читајући овај и друге постове на ову тему, примећујем две ствари:
1. колику грешку чине познате партије што и на овај форумски начин не консултују грађане, имале би што шта сазнати
2. колико смо у праву што се не држимо ниједне идеологије, него стварности, стварних потреба и проблема

Волео бих када би се у ову "расправу" укључили многи, сигуран сам да бисмо заједнички дошли до најбољих решења за све, осим за оне који уображавају да могу владати силом и преварама.

Захваљујем се свима који износе своје ставове.

Шта је посао политичара?

Najlepse-bajke-sveta-1.jpg

:D Но, у овој твојој успелој шали има и антропопсихолошке истине. Уобичајена људска психа, несклона суочавању са реалношћу, тражи бајке у многим доменима, па и у домену политике. Поставићу овде један видео, па обрати пажњу на реплику, додуше измишљену, министра Томице, који указује управо на ту бајковиту, илузије подржавајућу улогу политичара.

:D Но, у овој твојој успелој шали има и антропопсихолошке истине. Уобичајена људска психа, несклона суочавању са реалношћу, тражи бајке у многим доменима, па и у домену политике. Поставићу овде један видео, па обрати пажњу на реплику, додуше измишљену, министра Томице, који указује управо на ту бајковиту, илузије подржавајућу улогу политичара.

Одличан видео.

Немају осећај одговорности за своје поступке шта год урадили. Не умеју да воде државу ал шта то има везе кад је њих народ изабрао. Живи се тешко у Србији ал ни то нема везе они знају да причају лепе бајке и да обећају све што би народ волео да чује није важно што се то неће остварити.

Back