Sta je PIO mode i cemu sluzi

PIO je programirani Ulaz/Izlaz (Input/Output). To je nacin na koji se obavlja transfer podataka preko magistarala podataka izmedju raznih delova racunara: procesora, memorije, ulazno/izlaznih portova, hard diska, CD-drivea i ostalih uredjaja. U PIO rezimu rada procesor upravlja svim ovim transferima i to mu oduzima dosta vremena, pogotovo kad se radi o prenosu podataka kod uredjaja koji imaju i mehanicke komponente kao sto su hard diskovi i CD-drajvovi, gde mehanika prilicno usporava znatno brzu elektroniku. Steta je traciti dragoceno procesorsko vreme na tako rudimentarne operacije kao sto je seljakanje podataka. Tu uskace DMA kontroler (Direct Memory Access). To je uredjaj kome procesor samo saopsti koji podaci treba da se premestaju i gde. DMA kontroler tada preuzme kontrolu nad magistralom i obavlja prenos podataka, dok procesor moze da se pozabavi "ozbiljnijim" stvarim. Kad se prenos zavrsi, DMA kontroler obavestava procesora o tome i predajemu mu ponovo kontrolu nad magistralom. Procesor je ko neki sef, a DMA je ko fizicki radnik.
Ne bih da ulazim u neke detalje, imu tu jos dosta toga, ali ovo bi bar trebalo da ti da neku ideju o cemu se radi.
Za ostala pitanja ne znam bas znacenje skracenica, ali radi se o protokolima (i hardverskim i softverskim) za transport podataka (protokol je dogovor kako nesto da se obavi, da ne kazem standard)
, a pripadajuci kontroleri su cipovi koji omogucuju da sve to ide tako po tom zakonu (PCI). Nalaze se mislim i na maticnoj ploci i u samim uredjajima koji se vezuju preko tih konektora (magistrala).
 

Back
Top