Šta je Pilav?

The general consensus is that pilaf originated in Persia, where it's first mentioned in recorded history. Pilaf follows the migration patterns of ancient Persians through the Middle East, Asia and Europe. From there, colonization brought pilaf to the Americas.

Kad sam bio u Turskoj, na nekom mestu gde smo pili tursku kafu, restorandzija je ponudio nesto da pojedemo i izmedju ostalog ponudio je pilaf, meni je onda palo napamet kako smo mi to jelo nasledilli od turaka, ali ispada da nije, te da je pilav mnogo rasprostranjeniji. Mozda i zato sto se lako sprema.

Veliki naš Zmaj Jova bijaše stalni gost u jednoj kafani na Skadarliji, cak se pretplativši na redovan ručak, budući da je sarma u kafani bila odlična....no, kako je vrijeme prolazilo, kvalitet jela je bio sve slabiji, te Jova, pomalo ogorčen, napisa na salveti:
"Što manje mesa, to više pilava,
Što više pravnika, sve to manje prava !!"

IMG_3861.jpeg

Preuzeto sa radiosarajevo.ba

Mi volimo s mrkvom isečena na polutke i crvenom malo ljutom papricicom sitno seckanu inače stavim livorov list i to je to

Inače bila sam znatizeljna i ukucam u pretraživač kad tamo iskaču recepti sa tjesteninom kao “jedini pravi” pa se zacudila i zbog toga sam otvorila temu
I ja ubacim sargarepu, seckanu rendanu. Ne znam to sa testeninom, i u Turskoj pilav je pirinac.

Pilav, ukuvam piletinu, zapecem u tiganju, skuvam pirinač i malo šangarepe, začini i to je to. Za drugi pilav ne znam.

Moja baba je imala jedan tiganj onaj manji s vana tamno plave boje a unutra svjetlo plave boje

Služio je za zaprsku i palačinke i dan danas se cudim kako su pekli palačinke u emajlu

Sve drugo se spremalo u loncu dakle varivo ili je izlazilo iz rerne ili sto moje babe govorise gurni ili izvadi iz kutije

Pravim ga u rerni

Špansku pajelu pravim u velikom tiganju

Ne znam za mene je pilav prekuvan pirinac sa dosta tecnosti , koji se spravlja kao samostalno jelo ili kao dodatak jelima od mesa...
Vise je kuvan od rizota, zato kazem prekuvan...neke domacice smatraju da je to prava mera, te im se ne sme reci da je to prekuvano ustvari....ali nije prekuvano po kriterijumu da se odvojio skrob....ja sam jednom prekuvao pirinac da je poceo da pravi skrobnu skramu....pa to jeste prekuvano stvarno , ali pilav je tu na granici...

Ne ide u rernu...

Pilav spremam na ovaj nacin i to je stari recept
Izdinsta se crni luk,sa kolutovima šargarepe i pilecim mesom.Doda se pirinac malo proprži zajedno sa mesom i povrcem,nalije vodom, doda se biljni zacin i biber i kada provrije, na to se jos doda seckan peršunov list ..posuda se stavlja u rernu da se pilav skuva i zapece

Ne znam za mene je pilav prekuvan pirinac sa dosta tecnosti , koji se spravlja kao samostalno jelo ili kao dodatak jelima od mesa...
Vise je kuvan od rizota, zato kazem prekuvan...neke domacice smatraju da je to prava mera, te im se ne sme reci da je to prekuvano ustvari....ali nije prekuvano po kriterijumu da se odvojio skrob....ja sam jednom prekuvao pirinac da je poceo da pravi skrobnu skramu....pa to jeste prekuvano stvarno , ali pilav je tu na granici...

Ne ide u rernu...

Evo ga iz rerne

Imam svoju mjeru i nije premucen a nije tvrd
Bas onako kako treba biti

09589F32-AF1B-4FD4-BA95-54D1E573A000.jpeg

Pilav spremam na ovaj nacin i to je stari recept
Izdinsta se crni luk,sa kolutovima šargarepe i pilecim mesom.Doda se pirinac malo proprži zajedno sa mesom i povrcem,nalije vodom, doda se biljni zacin i biber i kada provrije, na to se jos doda seckan peršunov list ..posuda se stavlja u rernu da se pilav skuva i zapece
E pa eto vidiš

Ja u emajliranoj tepsiji

Da, vidim na sta mislis, peceni pilav...zapeceni pilav...

Evo ovde se lepo vide zrnca pirinča i po konzistenciji je upravo tako kako treba biti

I pravim kao i Nina stim sto ja odma uzmem koku nastavim kao za supu ubacim nrkvu, celer pastenjak i lovorov list pola koke u pilav a pola ostane za supu

I sa tom vodom nalijem da malo preplovi rizu i to mi je mjera , gurnem u rernu na 220 čim nema vode u tepsiji vadim i pilav je gotov
CB278BBC-1477-4451-B785-08BB56E05FEC.jpeg

Back