Sta je patriotizam?

Trust no one

U prolazu
Poruka
23.681
Nisam odavno procitao tekst koji bolje opisuje sivilo u kojem zivimo.
Cak sam i ime autora procitao tek na kraju teksta,ali dok se cita,kao da prolaze slike Srbije,tuzne i lepe u isto vreme.

https://www.danas.rs/kolumna/slavisa-lekic/patriotizam/

Patriotski je pitati: zašto primaju plate premijerka, ministri, predsednica Skupštine, načelnik Generalštaba, republički javni tužilac, direktor katastra, gradonačelnik Beograda, glavni urednik RTS-a … ako sve te poslove obavlja jedan čovek?
Patriotski je pitati: zašto nam ministar odbrane ide na vojnu obuku, ministar prosvete na kurs lepog vaspitanja, ministar inostranih poslova na učenje engleskog jezika, a ministar finansija na operaciju skidanja lepka s prstiju?

Patriotski je pitati: kojom brzinom je vozio Zoran Babić, direktor Koridora Srbije?

Patriotski je pitati: a zašto se krije Babić?

Patriotski je pitati ko na Gardošu pneumatskim čekićima ruše delove Milenijumske kule i zidove iz devetog veka?
Patriotski je pitati ko danas ruši tvrđavu na Kalemegdanu?
Patriotski je pitati: ko na beogradskom Ušću seče drveće, a sadi armaturu?
Patriotski je pitati: ko raspisuje i nadgleda tendere za novogodišnju rasvetu prestonice dok građani SMS porukama leče decu?!
Patriotski je pitati: ko popločava parkove?

Patriotski je pitati: ko ste uopšte vi?
Patriotski je pitati: znate li uopšte šta hoćete?
Patriotski je pitati: jeste li svesni šta radite?!
Patriotski je pitati: dokle, BRE?!
Patriotski je pitati: kako to mislite da sutra živite pored nas, posle ovih sedam godina koliko nas maltretirate, jašete i ponižavate?

Ovo su samo odlomci iz teksta...
Pitanje za sve forumase,sta je za vas patriotizam?Pravite li razliku izmedju patriotizma i nacionalizma?Ako da u cemu je razlika,ako ne zasto ne?Da li je patriotizam voleti svoju zemlju ili mrzeti drugu?

Ja patriotizam ne mogu definisati deklarativno. Ali mogu primerom.

Pravi Patriotizam:
Jeftini stanovi mladim strucnjacima/naucnicima i bezbednjacima:

A kako taj business zaista izgleda u praksi (desava se na nepoznatoj lokaciji u Lestanima, Grocka)?

Gospodine Brne, na pprijavnici je mladi naucnk Mile. Odlicno, posaljite Mileta kod mene... Mladi naucnice Mile! Drago mi je! Moje ime je Brne. Ovde imas nenavodjenu raketu tipa Musliu 2. Treba da bude pracena GPSom, ali da ima "smart" track, u poslednjoj fazi leta. Ovako, situacija je sledeca: ja o tome pojma nemam, ali pouzdano znam da ti ZNAS. Ima taj nadasve interesantan projekat da odradis za 12 meseci, a platetina nije sala. 1000 evra mesecno. Jel zadatak jasan? Ovaj bezbednjak je tu, pa za sve sto ti treba on ce da se postara. On ti inace komsija tamo, u kadrovskim stanovima za mlade naucnicke nade. Pa mozete i da se druzite.

I da NE zaboravis! Mi, ovde, koji smo, mi smo PRAVE PRAVCATE izistinske demokrate, to da znas!

(malo kasnije)

Alo, jel to Jugoimport SDPR? Jel mogu dobiti bata Andreja? Ovde Brne. Hej, Andrusha, potpisuj one ugovore sa Obalom Slonovace za navodjene raketle Musliu 2. Sta koliko? Pa 100 raketa, svaka po 500 soma evra, 50 miliona... Cujem da je i Bangladesh, pa i Kongo, da hoce svaka po 100 komada! Cujem, cujem... Odlicno! :zlud:

attachment.php

Ovde imamo primere pravog Patriotizma! G-din Brne, g-din Andrjusha, oni su pravi patriote i demokrate! Vode racuna o velikim parama, citaj o nacionalnim interesima Drzave Srbije. Oni uteruju u kasu Srbije stotine miliona evara, gde se ugrade oko 1% do 2%. Za domovinu, svakako da nece 10%, vode racuna oni o ljudima, glasackoj masini, da oko 70% dobije lunch paket i cervenu. Naucnik Mile i mladi bezbednjak treba da decenijama uce, peku, i ispeku Patriotizam od Brneta i Andrjuse. :hvala:

_nobody_

Nisam odavno procitao tekst koji bolje opisuje sivilo u kojem zivimo.
Cak sam i ime autora procitao tek na kraju teksta,ali dok se cita,kao da prolaze slike Srbije,tuzne i lepe u isto vreme.

https://www.danas.rs/kolumna/slavisa-lekic/patriotizam/

Patriotski je pitati: zašto primaju plate premijerka, ministri, predsednica Skupštine, načelnik Generalštaba, republički javni tužilac, direktor katastra, gradonačelnik Beograda, glavni urednik RTS-a … ako sve te poslove obavlja jedan čovek?
Patriotski je pitati: zašto nam ministar odbrane ide na vojnu obuku, ministar prosvete na kurs lepog vaspitanja, ministar inostranih poslova na učenje engleskog jezika, a ministar finansija na operaciju skidanja lepka s prstiju?

Patriotski je pitati: kojom brzinom je vozio Zoran Babić, direktor Koridora Srbije?

Patriotski je pitati: a zašto se krije Babić?

Patriotski je pitati ko na Gardošu pneumatskim čekićima ruše delove Milenijumske kule i zidove iz devetog veka?
Patriotski je pitati ko danas ruši tvrđavu na Kalemegdanu?
Patriotski je pitati: ko na beogradskom Ušću seče drveće, a sadi armaturu?
Patriotski je pitati: ko raspisuje i nadgleda tendere za novogodišnju rasvetu prestonice dok građani SMS porukama leče decu?!
Patriotski je pitati: ko popločava parkove?

Patriotski je pitati: ko ste uopšte vi?
Patriotski je pitati: znate li uopšte šta hoćete?
Patriotski je pitati: jeste li svesni šta radite?!
Patriotski je pitati: dokle, BRE?!
Patriotski je pitati: kako to mislite da sutra živite pored nas, posle ovih sedam godina koliko nas maltretirate, jašete i ponižavate?

Ovo su samo odlomci iz teksta...
Pitanje za sve forumase,sta je za vas patriotizam?Pravite li razliku izmedju patriotizma i nacionalizma?Ako da u cemu je razlika,ako ne zasto ne?Da li je patriotizam voleti svoju zemlju ili mrzeti drugu?

Ukratko , izvorno patriotizam je ljubav prema domovini a nacionalizam ljubav prema naciji.

Patriotizam je kad prijaviš svoje radnike i uplaćuješ im doprinose i plaćaš državi porez.
Nacionalista je onaj koji to sve izbegava jer urla da je nacionalista i nije lepo da se porezuju osećanja.

Čemu suprostavljenost između ta dva pojma. Čovek može biti i nacionalista i patriota u isto vreme. Istina u nekim slučajevima nije tako, na primer Motokotač je veliki nacionalista ali s druge strane njegov patriotizam je upitan što je razume se i očekivano.

Ukratko , izvorno patriotizam je ljubav prema domovini a nacionalizam ljubav prema naciji.

Da,samo se kod nas na nacionalizam i dalje gleda po komunistickom sistemu,gde se nacionalizam izjednacavao za sovinizmom (nacionalizam se kosio sa bratstvom i jedninstvom naroda i narodnosti SFRJ).
Patriotizam je kad prijaviš svoje radnike i uplaćuješ im doprinose i plaćaš državi porez.
Nacionalista je onaj koji to sve izbegava jer urla da je nacionalista i nije lepo da se porezuju osećanja.

Zar je samo to patriotizam?

DOGODINE U PRIZRENU
Zivela Srbija braco Srbi i svi koji osecaju da im je Srbija otazdbina

Ovo dogodine,u kakvu kategoriju od ovih dve to spada?

Obracun sa jugoslavenima je patriotizam.

Da li se ljudi koji podrzavaju politiku predaje dela svoje treitorije protivniku mogu smatrati patriotama?

- - - - - - - - - -

Текст из Данас.
Могао си поставити текст из коха диторе или јутарњег вијесника и питаш србе.

Pa kad Koha Ditore objavi tekst ili blog pametnog coveka mozda i hocu,ako se ne kosi sa pravilima foruma (APR).
Sta bi ti,da citiram alo,pink ili informer?kurir mozda?

Da li se ljudi koji podrzavaju politiku predaje dela svoje treitorije protivniku mogu smatrati patriotama?

- - - - - - - - - -

Pa kad Koha Ditore objavi tekst ili blog pametnog coveka mozda i hocu,ako se ne kosi sa pravilima foruma (APR).
Sta bi ti,da citiram alo,pink ili informer?kurir mozda?

Не би ја ништа, само сам приметио. Додуше, није твоја грешка. У Србији постоји Информер за једну групу и на пример Данас за другу. Обе су екстремне и немају везе са истином и било чиме што је нормално те се не треба чудити оваквим питањима.

Не би ја ништа, само сам приметио. Додуше, није твоја грешка. У Србији постоји Информер за једну групу и на пример Данас за другу. Обе су екстремне и немају везе са истином и било чиме што је нормално те се не треба чудити оваквим питањима.

Porediti Danas i Informer je pomalo neozbiljno,cini mi se...
Jedan je ozbiljan politicki (po meni) list,naklonjen malo vise opoziciji.
Drugo je tabloid,smece,koje ljubi goozicu AV i vlasti,i trudi se na sve nacine da zaglupi citaoca.

Porediti Danas i Informer je pomalo neozbiljno,cini mi se...
Jedan je ozbiljan politicki (po meni) list,naklonjen malo vise opoziciji.
Drugo je tabloid,smece,koje ljubi goozicu AV i vlasti,i trudi se na sve nacine da zaglupi citaoca.

Можда је теби неозбиљно. Мени не пријају непријатељски текстови Наташе Кандић исто као што ми не прија глупост Вучићевића. Штета је што обе креатуре имају медијски простор да бљују.

Da,samo se kod nas na nacionalizam i dalje gleda po komunistickom sistemu,gde se nacionalizam izjednacavao za sovinizmom (nacionalizam se kosio sa bratstvom i jedninstvom naroda i narodnosti SFRJ).

Pored tih banalnih komunističkih tumačenja postoje i druga a ona se odnosi na nacionalizam kao ideologiju. No ne treba zaboraviti na kom smo forumu pa se zadržimo na izvornom.

Можда је теби неозбиљно. Мени не пријају непријатељски текстови Наташе Кандић исто као што ми не прија глупост Вучићевића. Штета је што обе креатуре имају медијски простор да бљују.
Da ti kazem,kad vidim nju isto mi se zeludac prevrne...
Zato ti i rekoh,citam sve sto imaju da kazu pametni ljudi.Ona to nije,i zalosno je sto se i dan danas povlaci po medijima.
Pored tih banalnih komunističkih tumačenja postoje i druga a ona se odnosi na nacionalizam kao ideologiju. No ne treba zaboraviti na kom smo forumu pa se zadržimo na izvornom.
Da,to si u pravu,mada sam vise postavio pitaje da cujem misljenje ljudi da li prave razliku,i kakvu.
I sam znas da svako ima svoje misljenje i stav o necemu,nevezano za pravu definiciju pojma.

Back