Šta je omogućilo kolonizaciju? Koji je to najbitniji faktor koji je omogućio da Evropljani osvoje bukvalno ceo svet? Ja mislim da znam odgovor ali bih voleo da čujem i drugačija mišljenja pa ću kasnije reći svoje mišljenje.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pohlepa za resursima, teritorijalna ekspanzija starog sveta (zapadno-jevropljana), osećaj rasne superiornosti nad ljudima druge boje kože i da se ti isti ljudi potlače, želja za moći, itd...Šta je omogućilo kolonizaciju? Koji je to najbitniji faktor koji je omogućio da Evropljani osvoje bukvalno ceo svet? Ja mislim da znam odgovor ali bih voleo da čujem i drugačija mišljenja pa ću kasnije reći svoje mišljenje.
Ma nije to. Crnci žive na afričkim obalama hiljade godina pa im nije palo na pamet da se zapitaju šta je iza horizonta a niti mentalne mogućnosti da naprave jedrenjak.Pohlepa za resursima, teritorijalna ekspanzija starog sveta (zapadno-jevropljana), osećaj rasne superiornosti nad ljudima druge boje kože i da se ti isti ljudi potlače, želja za moći, itd...
To je povod i razlog kolonijalnih osvajanja od strane Evropljana, ali pusta želja nije dovoljna nego potrebno ja da postoje odgovarajući faktori koji omogućavaju tako nešto.Pohlepa za resursima, teritorijalna ekspanzija starog sveta (zapadno-jevropljana), osećaj rasne superiornosti nad ljudima druge boje kože i da se ti isti ljudi potlače, želja za moći, itd...
Zanimljivo je da Evropljani do 15. veka uopšte nisu pokušali da osvoje subsaharsku Afriku.Ma nije to. Crnci žive na afričkim obalama hiljade godina pa im nije palo na pamet da se zapitaju šta je iza horizonta a niti mentalne mogućnosti da naprave jedrenjak.
Inventivnost, kreativnost, želja za napredovanjem... odlikuje belu rasu i zato je i nastao kolonijalizam
Belci, odnosno Anglo-saksonci, Francuzi, Holanđani, Španjolci i Portugalci su svoje inventivnosti, kreativnosti, napredke i prosperitete ostvarivali nauštrb pokorenih naroda koje su zatekli na severnoameričkom, južnoameričkom i afričkom kontinentu porobljavajući ih, otimajući im resurse i zemlju.Ma nije to. Crnci žive na afričkim obalama hiljade godina pa im nije palo na pamet da se zapitaju šta je iza horizonta a niti mentalne mogućnosti da naprave jedrenjak.
Inventivnost, kreativnost, želja za napredovanjem... odlikuje belu rasu i zato je i nastao kolonijalizam
Želja za dominacijom. Eto ti faktor.To je povod i razlog kolonijalnih osvajanja od strane Evropljana, ali pusta želja nije dovoljna nego potrebno ja da postoje odgovarajući faktori koji omogućavaju tako nešto.
Nisu imali potrebe, recimo Rimljani su jednostavno kupovali crne robove i životinje za gladijatorske borbe. A i Evropa je do kasnog srednjeg veka bila slaba, uništena bolestima i ratovima.Zanimljivo je da Evropljani do 15. veka uopšte nisu pokušali da osvoje subsaharsku Afriku.
To je i dalje samo želja. I ja imam želju na Mars da odem ali mogu samo da želim, sama želja nije dovoljna.Želja za dominacijom. Eto ti faktor.
Napredak su prvo postigli pa tek onda osvajali. Nažalost osvajali jer mislim da je kolonijalizam apsolutno pogrešna stvar Evropljana. Svako je trebalo da se razvija na svoj način za sebe bez mešanja sa strane. Samo i jedino trgovina.Belci, odnosno Anglo-saksonci, Francuzi, Holanđani, Španjolci i Portugalci su svoje inventivnosti, kreativnosti, napredke i prosperitete ostvarivali nauštrb pokorenih naroda koje su zatekli na severnoameričkom, južnoameričkom i afričkom kontinentu porobljavajući ih, otimajući im resurse i zemlju.
E vidi one gologuze crnčuge koji ne smeju u vodu! Aj da ih pobijemo ili još bolje uzmemo za sluge.
Želja za dominacijom i resursima ne poznaje temin "nije bilo potrebe".Nisu imali potrebe, recimo Rimljani su jednostavno kupovali crne robove i životinje za gladijatorske borbe. A i Evropa je do kasnog srednjeg veka bila slaba, uništena bolestima i ratovima.
Koliko znam, Britanci su želju za dominacijom davno ostvarili. Engleski je lingva franka u celom svetu, a i čudovište zvano Sjedinjene Američke Države koje su oni stvorili je nažalost svetska sila.To je i dalje samo želja. I ja imam želju na Mars da odem ali mogu samo da želim, sama želja nije dovoljna.
Mislim da si na dobrom tragu. Ali sačekaću da se diskusija malo razvije pa ću reći svoje mišljenje.Napredak su prvo postigli pa tek onda osvajali. Nažalost osvajali jer mislim da je kolonijalizam apsolutno pogrešna stvar Evropljana. Svako je trebalo da se razvija na svoj način za sebe bez mešanja sa strane. Samo i jedino trgovina.
Odgovor sam ti dao - Rimljani su bili vrlo praktični, zbog toga su, izmedju ostalog bili imperijalna sila. Sve što su osvajali bilo je iz koristi i želje da eksploatišu. Severna Afrika, Bliski istok bili su u njihovim rukama, Egipat je bio žitnica carstva. Zašto bi trošili vreme i vojsku na neke bezvredne teritorije nastanjene gologuzim ljudima?Želja za dominacijom i resursima ne poznaje temin "nije bilo potrebe".
Ako misliš na tehnologiju brodogradnje koju razvili kako bi preplivali planetu, onda da.Napredak su prvo postigli pa tek onda osvajali.
A Evropa se ne bi razvila da nije bilo kolonijalizma? Pa pogledaj kakva su sve otkrića imali Evropljani pre kolonijalizma. Matematika, astronomija, medicina,... vidi kakvo je čudo Antikitera mehanizam napravljen u antičkoj Grčkoj... Nažalost, hrišćanstvo, bolesti, ratovi su sve to unazadili i zaboravljeno sve do pojave humanizma i renesanse.Ako misliš na tehnologiju brodogradnje koju razvili kako bi preplivali planetu, onda da.
To su oktrili nakon što svojim plovilima ustanovili i dokazali teoriju da je zemlja zaista okrugla. A za finansiranje naučnih otkrića su bile potrebne finansije u vidu opljačkanih plemenitih metala iz severne i južne Amerike.A Evropa se ne bi razvila da nije bilo kolonijalizma? Pa pogledaj kakva su sve otkrića imali Evropljani pre kolonijalizma. Matematika, astronomija, medicina,... vidi kakvo je čudo Antikitera mehanizam napravljen u antičkoj Grčkoj... Nažalost, hrišćanstvo, bolesti, ratovi su sve to unazadili i zaboravljeno sve do pojave humanizma i renesanse.
Zato što bi ih iskoristili kao besplatnu radnu snagu a svoje stanovništvištvo bi iskoristili za dalja osvajanja.Zašto bi trošili vreme i vojsku na neke bezvredne teritorije nastanjene ******** ljudima?
Jedan Evropljanin je pre 2500 godina izračunao tačan obim zemljeTo su oktrili nakon što svojim plovilima ustanovili i dokazali teoriju da je zemlja zaista okrugla.
Zlato i dijamanti su praktično bezvredni ako nemaš čime da ga vrednuješ i ako ništa ne praviš. Indijanci su mogli jedino da ga ispaljuju iz praćke (ako su znali za nju)A za finansiranje naučnih otkrića su bile potrebne finansije u vidu opljačkanih plemenitih metala iz severne i južne Amerike.
Ama zašto bi osvajali nešto bogu iza nogu sa vrlo neprijatnom klimom kad su robove lako nabaljali po EvropiZato što bi ih iskoristili kao besplatnu radnu snagu a svoje stanovništvištvo bi iskoristili za dalja osvajanja.